Obveza pobjeđivanja

ROBERTO PUNČEC: Prolaz u polufinale Kupa Hrvatske je imperativ, a onda želimo dobiti Lokomotivu i u prvenstvu

Denis Frančišković

Roberto Punčec/G. STANZL/PIXSELL

Roberto Punčec/G. STANZL/PIXSELL

Protiv sebe imamo dobrog i ozbiljnog protivnika što mislim da nam u ovom trenutku i odgovara. Posljednja dva kola igrali smo protiv dvije momčadi iz samog vrha, a sada nastavljamo taj niz. To nam odgovara i bit će sigurno zanimljivo - kaže branič Rijeka



RIJEKA Nogometaši »Rijeke« vraćaju se na kolosijek domaćeg Kupa. Nakon impozantne serije pod vodstvom novog trenera Igora Bišćana s kojim su se igrači »kliknuli« na prvu, »bijele« večeras (19.30) u Kranjčevićevoj čeka jedan od najvažnijih ispita sezone. Četvrtfinalni sraz s »Lokomotivom« u kojoj se dijeli polufinalna viza natjecanja u kojem Riječani ne kriju visoke ambicije.


A »lokosi« su se pretvorili već u tradicionalnog suparnika »Rijeke« u završnicama Kupa Hrvatske. I u protivnika koji im odgovara, sudeći po međusobnim rezultatima posljednjih godina. Posljednji svježi ogled »bijelih« i »lokosa« u Kupu seže u sezonu 2016/17. kada su Riječani slavili u gostima 3:1 u četvrfinalnom ogledu. A to je i sezona koja se posebno pamti po osvojenom Kupu kada je u finalu svladan »Dinamo« 3:1. Sezonu ranije »bijeli« su minimalno slavili golom Bezjaka u istoj fazi u Kranjčevićevoj kada su za domaćine primjerice igrali Jakov Puljić i Franko Andrijašević, kasnije igrači »Rijeke«.


»Rijeka« je bila bolja i u sezoni 2014/15. u dvije utakmice, opet u četvrtfinalu, na Kantridi je bilo 4:1, u Zagrebu 4:0 za »bijele«. No, sezona 2012/13. posebno je znakovita za oba kluba. »Rijeka« je tada u šesnaestini finala izgubila 1:0 od »Nedelišća«, a »Lokomotiva« s Pjacom, Malešom, Šitumom, Antolićem… otišla čak do finala u u kojem je pružila veliki otpor »Hajduku« (2:1, 3:3), ali i ostala bez trofeja.


Samopouzdanje




»Rijeka« je sada opet u uzletu, »lokosi« u padu, izgubili su popriličan kapital pred pratnjom. Za Bišćanov sastav posebne pohvale stižu za posljednje izdanje u Gradskom vrtu…


– Kada gledamo cijelu utakmicu, bili smo sigurno bolja i čvršća momčad. Kao i organiziraniji suparnik s izuzetkom zadnjih 15-ak minuta kada smo se i malo nesvjesno povukli. No, u cjelini bili smo opasniji, kompaktniji i bolji. Ovo nam je možda bila možda i najbolja utakmica dosad – kaže Roberto Punčec koji se opet ustalio na poziciji središnjeg braniča. Po njemu »Rijeka« plovi na valovima pozitivne unutrašnje energije.


– Stvorila se neka kompaktnost u momčadi, ali i sigurnost. Dobili smo na samopouzdanju, teško dobijamo gol, a nosi nas vjera da ćemo ga zabiti. Uz sve tu je i veliki voljni moment. Sve to se poklopilo. Novi trener? Sigurno da su i njegove zasluge velike. Uveo je novu energiju, svi zajedno smo »kliknuli«, ginemo jedan za drugog.


Punčec je posljednje dvije utakmice istisnuo Escovala iz udarne momčadi. Konkurencija je poprilična, no nitko nije stalno siguran za poziciju u momčadi.


– Imamo više od 20 igrača i svatko kad je na terenu pružit će svoj maksimum i dobru igru. Treniramo stvarno odlično i svatko tko bude igrao dat će sigurno sve od sebe. Konkurencija je velika i dobra, onako prava zdrava. To je preduvjet za napredovanje.


Naboj i atmosfera


Kad je u pitanju današnji protivnik Punčec ističe njegovu kvalitetu, ali i maksimalnu mobilizaciju želi li se vidjeti polufinale.


– »Lokomotiva« ima stvarno odličnu ekipu, a to pokazuje i ljestvica. Prošlogodišnja i sadašnja izdanja »Lokomotive« nemaju velike veze. Imali smo dosta problema s njima ove sezone, izgubili smo i u Kranjčevićevoj. Protiv sebe imamo dobrog i ozbiljnog protivnika što mislim da nam u ovom trenutku i odgovara. Posljednja dva kola igrali smo protiv dvije momčadi iz samog vrha, a sada nastavljamo taj niz. To nam odgovara i bit će sigurno zanimljivo. Definitivno imamo imperativ da prođemo. Želimo se približiti toj završnoj stepenici Kupa. Razmišljamo da prođemo »lokose«, a onda da im u prvenstvu uzmemo tri boda – dodaje riječki Varaždinac.


No, Kup je uvijek varljivo natjecanje, večeras dobra tradicija protiv »lokosa« malo znači. »Lokomotiva« je danas puno opasniji protivnik.


– Vidjeli smo i u Varaždinu kako je u Kupu teško. Pogotovo u jednoj utakmici. To su specifični ogledi, dugačiji su naboji i atmosfera. Sigurno nas čeka jako teška utakmica, no imamo zalog iz posljednjih utakmica. Jednostavno trebamo samo nastaviti tamo gdje smo stali.


Ne bude li Bišćan ništa mijenjao, Punčec, Župarić i društvo od prve minute naći će se na iskušenjima. Uzuni, Kastrati, Radonjić, Krstanović… ofanzivni je potencijal »lokosa« koji zaslužuje poštovanje.


– Definitivno su »lokosi« jaki prema naprijed. Radonjić ima odličnu sezonu, sve su to robusni i brzi igrači. Bit će to jedan jako dobar izazov na koji smo spremni odgovoriti – kaže Punčec.


A onda u subotu novi sudar na Rujevici. Za bodove i drugo mjesto.


– Imali smo jake testove dosad, a nije jednostavno igrati protiv istog protivnika u tako kratkom razdoblju. To je jako specifična situacija. Bit će teško, ali u nogometu nije ništa jednostavno. Spremni smo na to – zaključuje Punčec.



Stadion u Kranjčevićevoj Sudac Damir Batinić (Osijek).


LOKOMOTIVA: Grbić, Karačić, Majstorović, Kolinger, Datković, Kastrati, Burić, Ivanušec, Lecjaks, Radonjić, Uzuni.


RIJEKA: Sluga, Raspopović, Župarić, Punčec, Žuta, Pavičić, Lončar, Kvržić, Gorgon, Heber, Čolak.