In memoriam

Posljednja epizoda Vjekoslava Kneževića – Škampa

Igor Duvnjak



RIJEKA Kao što kvarnerska bura raznosi lišće riječkim ulicama tako i životne bure u uspomene odnose znana nogometna imena Omladinskog igrališta i drugih »malih terena« diljem Rijeke i okolice. Tako je u 63. godini života na red došao i Vjekoslav Knežević nedugo nakon svog susjeda Franka Šćulca – Franeta okončavši svoj uzbudljivi život.


Gledao je više puta smrt nadomak sebe, živio je i na rubu zakona, prelazivši tu zabranjenu crtu, posljednji put mu je pak smrt zapuhala za vrat još kada je bio teško ranjen u oslobodilačkoj akciji »Oluja«. Tada je bio izrešetan neprijateljskim mecima i onda su ga one 1995. godine izvlačili i kilometrima do liječničke pomoći vukli njegovi »Risovi« o čemu je u one dane iz bolničkog kreveta svjedočio u našem listu. Nakon svega sada se odigrala posljednja epizoda i više nema čovjeka koji je kao mladić u ondašnjim pionirima i juniorima »Rijeke« svima bio poznat pod nadimkom »Bakalar«, a godinama kasnije kao »Škamp«. Bili su to dani kada su s Kantride iznikli reprezentativci bivše Jugoslavije Miloš Hrstić, Damir Desnica i Mauro Ravnić te brojni prvoligaški igrači.


Njegov otac Slavko, davni popularni boksač, popularni pokojni »Jole« je bio duša i srce, spiritus movens nadaleko popularnih »Romantičara s Omladinskog«, momčadi »Konstruktora« u čiju je povijest utkana itekako i Vjekina ljevica. Nakon isteka juniorskog staža na Kantridi naigrao se za voljeni klub u društvu uglednih igrača kakvi su bili Đuro Prostran, Momčilo Marković, Mile Tabar, Vito Milivojević, Nikica Zupčić, pokojni Rešid »Reja« Crnalić te »Rošo« Malovac i drugi. Sve to u danima kada je nogomet bio razbibriga i zabava kako za igrače na terenu tako i za njihove brojne simpatizere koji su ih bodrili sa tribina ali i »cimali« nezaobilaznim dosjetkama koje su se redale jedna za drugom. Svima je bilo lijepo, svi su uživali. Pamte ga i brojni u »Kraljevici« iz slavnih dana tog kluba kada je uz Paveta Draginića tu bio i Vjekin otac otac Slavko Jole Knežević, Mile Tabar, Vukušić i drugi.




Posebna je priča je ona o malom nogometu, ona o nezaboravnoj ekipi »Starog grada« koja je harala turnirima u danima riječkog loptačkog »Amarcorda«. Marin i Mile Tabar, Miro Brnelić, sadašnji istaknuti djelatnik »Orijenta« Marinko Koljanin, Nikola Grba, Pino Caserta i drugi imali su »Škampa« za suigrača, čovjeka koji se, nažalost, na drugom svijetu pridružio pokojnicima iz ovog društva majstora poteza na malom terenu, Rudiju Nikoliću, Mili Lakiću, Demi. Sve to je na žalost prošlost, Vjekoslav Knežević se sada preselio u lijepa sjećanja svojih najbližih iz obitelji te brojnih prijateljica i prijatelja.