Euro

Pobijedili Wales: Portugal izborio finale, Ronaldo dostigao Platinija

Hina

Reuters

Reuters



Nogometna reprezentacija Portugala prvi je finalist europskog prvenstva u Francuskoj nakon što je u polufinalnom dvoboju u Lyonu pobijedila Wales 2-0.


Portugal je do drugog plasmana u finale europskih prvenstava stigao golovima Cristiana Ronalda (50) i Nanija (53).


Ronaldo je ovim pogotkom dostigao najboljeg strijelac u povijesti europskih prvenstava Michela Platinija. Sada obojica imaju po devet golova i Ronaldu će u finalu loviti jedan pogodak i novi rekord.





Postigavši pogodak protiv Walesa, najbolji portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo dostigao je Francuza Michela Platinija, vodećeg na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti europskih prvenstava. 


Sada obojica imaju po devet golova i Ronaldo će u finalu EP-a loviti jedan pogodak i novi rekord.


Ronaldo je na ovom EP-u već oborio dva rekorda. Postao je nogometaš s najviše nastupa na europskim prvenstvima (20), a postao je i prvi nogometaš koji je bio strijelac na četiri europska prvenstva. Dva je pogotka postigao na EP-u 2004., jednog 2008. godine, tri na Euru 2012. i tri u Francuskoj, odnosno ukupno devet golova.


Platini je svih 9 golova zabio na Euru 1984. godine, kada je predvodio Francusku do naslova prvaka.


UKUPNA LJESTVICA STRIJELACA:


9 – Michel Platini (Fra), Cristiano Ronaldo (Por)


7 – Alan Shearer (Eng)


6 – Zlatan Ibrahimović (Šve), Patrick Kluivert (Niz), Ruud van Nistelrooy (Niz), Nuno Gomes (Por), Thierry Henry (Fra)


5 – Wayne Rooney (Eng), Fernando Torres (Špa), Zinedine Zidane (Fra), Marco van Basten (Niz)…



Ronaldo i društvo će u finalu igrati protiv pobjednika sutrašnjeg susreta između Francuske i Njemačke. Finale je 10. srpnja na stadionu Stade France u Saint Denisu.


Bilo je to polufinale s dva posve različita poluvremena. Prvo je bilo vrlo slabo, drugo odlično s dva gola i nizom prilika. Portugalci nisu mijenjali pobjedničku formulu. Ponovo su otvorili utakmicu zatvoreno i bez suviše rizika. Wales je u prvom dijelu bio nešto aktivniji, no niti oni nisu željeli previše riskirati. U prvih 45 minuta Portugal nije uputio niti jedan udarac u okvir suparničkog gola, dok je Wales jednom pucao u okvir portugalskog gola, no Baleov udarac je Rui Patricio lakoćom obranio. Srećom, nakon očajnog prvog poluvremena, nastavak je ponudio odličan nogomet.Portugal je poveo u 50. minuti. Joao Mario je ubacio nakon kornera, a Cristano Ronaldo sjajno skočio i zabio glavom. Svega tri minute kasnije bilo je 2-0. Ronaldo je pucao, a Nani skrenuo loptu prevarivši velškog vratara. I Ronaldu i Naniju to su bili treći golovi na prvenstvu. Wales je u nastavku susret pokušavao, ali nije uspio probiti portugalski zid, dok je Santosova momčad prijetila iz kontri.

Portugal je u svom sedmom nastupu na europskim prvenstvima peti put igrao u polufinalu, a drugi put stigao do finala. U polufinalu je zapeo na EP-u 1984. godine izgubivši od domaćina Francuske nakon produžetaka 2-3. Novo polufinale čekali su 16 godina, do EP-a u Belgiji i Nizozemskoj. I ponovo su ih zaustavili Francuzi i to opet nakon produžetaka (1-2). Na prošlom EP-u u Poljskoj i Ukrajini, Ronaldo i društvo su još jednom izgubili u polufinalu. U susretu igranom u Donjecku Španjolska je slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca. Do sada jedini uspjeh u polufinalima EP-a Portugal je imao 2004. na prvenstvu kojeg je organizirao, no u završnom susretu je izgubio od senzacije turnira Grčke.


Portugalci su ovom pobjedom prekinuli niz od šest susreta na europskim prvenstvima bez pobjede, ali i bez poraza u 90 minuta. Pet susreta na ovom prvenstvu, te jedan na posljednjem EP-a u Poljskoj i Ukrajini gdje su ispali od Španjolske u polufinalu nakon jedanaesteraca. U Francuskoj su remizirali u sva tri susreta u skupini (Island 1-1, Austrija 0-0, Mađarska 3-3), Hrvatsku su pobijedili u produžetku, a Poljsku nakon izvođenja jedanaesteraca. Sada su napokon dočekali i pobjedu.


Velšane može utješiti podatak kako su postali prvi debitant koji je na EURO-u stigao do polufinala nakon Švedske kojoj je to uspjelo 1992. godine. No, Wales nije uspio ponoviti uspjeh Njemačke koja je 1972. kao debitant stigla do finala, a potom i do europske krune. Njemačka je prva dva prvenstva sama propustila, na putu do trećeg je zapela na Albaniji, no kada je napokon stigla do završnice u velikom je stilu osvojila krunu.Kod Portugala William Carvalho nije nastupio zbog žutih kartona, a zbog ozljede je otpao Pepe, dok su kod Walesa zbog žutih kartona ispali iz sastava Aaron Ramsey i Ben Davies.

PORTUGAL – WALES 2-0


LYON. Stadion Parc Olympique Lyonnais – 58,186 gledatelja; Sudac: Jonas Eriksson (Šve)


Strijelci: 1-0 Ronaldo (50), 2-0 Nani (53)


Žuti kartoni: Ronaldo / Allen, Chester, Bale


Crveni kartoni:


PORTUGAL: Rui Patricio – Cedric, Bruno Alves, Jose Fonte, Raphael Guerreiro – Joao Mario, Danilo, Adrien Silva (od 79. Moutinho) – Renato Sanches (od 73. Andre Gomes) – Nani (od 87. Quaresma), Cristiano Ronaldo. Izbornik: Fernando Santos


WALES: Hennesey – Gunter, Chester, Collins (od 66. Williams), Williams, Taylor – Allen, Ledley (od 57. Vokes), King – Robson-Kanu (od 63. Church), Bale. Izbornik: Chris Coleman


Postigavši pogodak protiv Walesa, najbolji portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo dostigao je Francuza Michela Platinija, vodećeg na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti europskih prvenstava. Sada obojica imaju po devet golova i Ronaldo će u finalu EP-a loviti jedan pogodak i novi rekord.Ronaldo je na ovom EP-u već oborio dva rekorda. Postao je nogometaš s najviše nastupa na europskim prvenstvima (20), a postao je i prvi nogometaš koji je bio strijelac na četiri europska prvenstva. Dva je pogotka postigao na EP-u 2004., jednog 2008. godine, tri na Euru 2012. i tri u Francuskoj, odnosno ukupno devet golova.Platini je svih 9 golova zabio na Euru 1984. godine, kada je predvodio Francusku do naslova prvaka.UKUPNA LJESTVICA STRIJELACA:9 – Michel Platini (Fra), Cristiano Ronaldo (Por)7 – Alan Shearer (Eng)6 – Zlatan Ibrahimović (Šve), Patrick Kluivert (Niz), Ruud van Nistelrooy (Niz), Nuno Gomes (Por), Thierry Henry (Fra)5 – Wayne Rooney (Eng), Fernando Torres (Špa), Zinedine Zidane (Fra), Marco van Basten (Niz)…