Opravdane strijepnje

Pitanje što će zahuktaloj Bišćanovoj Rijeci donijeti stanka i prijelazni rok

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

»Rijeka« je u dva bliska sudara dobila prvu rundu u Kranjčevićevoj, trijumf u subotnjoj drugoj bio bi bitan »vritnjak naprijed« za momčad uoči zimske stanke. No, pitanje je što će ona onda donijeti u rosteru »bijelih«



RIJEKA Rijeka – Lokomotiva, susret koji je u posljednjem desetljeću prerastao u nešto više od običnog rivalstva. »Bijeli« i »lokosi« zadnjih se godina gotovo redovito se susreću u četvrfinalima Kupa Hrvatske gdje Riječani izlaze kao pobjednici, a u prvenstvenim okršajima od 2009., kada su »lokosi« promovirani u prvoligaše, bilo je i uspona i padova obaju klubova u međusobnim sudarima.


Počelo je serijom Zagrepčana u lipnju 2011. kada subotnji »Rijekin« protivnik nije znao za poraz punih sedam utakmica u nizu, točno dvije godine i 14 dana koliko ga »Rijeka« nije uspjela pobijediti. No, uzvratili su potom Riječani još impresivnije u nešto kraćem razdoblju (godina i devet mjeseci) kad su nanizali čak osam pobjeda nad »Lokomotivom«!


»Lokomotiva« je uglavnom bila opasniji protivnik kao domaćin, kao gost uhvatila je tek šest bodova, pobijedivši samo jednom i to u travnju 2013. godine (3:1) na početku mandata Matjaža Keka. No, upravo u njegovoj eri momčad s Rujevice bilježila je brojne uspjehe protiv, kako na Kvarneru vole reći, »Dinamove« filijale. U konačnici »Rijeka« ima čak sedam pobjeda više…


Punčec i Uzuni




Posljednju pobjedu Riječani su slavili u travnju ove godine (1:0), no zadnja dva ogleda, naravno zagrebačka, pripala su momčadi iz Kranjčevićeve. Zanimljivo, onaj posljednji prvenstveni prevagnuo je na stranu domaćina, slično kao i kup ogled na stranu gostiju, »Rijeka« je ostala bez isključenog Punčeca, »Lokomotiva« sad bez Uzunija.


Dva kola prije kraja jesenskog dijela prvenstva i sudara na Rujevici sastavi Igora Bišćana i Gorana Tomića ulaze potpuno bodovno poravnati na drugom, odnosno trećem mjestu. Utakmica je to s popriličnom težinom, praktički sa sobom nosi ulog pozicije jesenskog doprvaka. Naravno, ukoliko jedna od momčadi uzme sav plijen…


Gledajući psihološki, ali i formu, Riječani su u prednosti. Vratili su se iz minusa i preokretom vizirali polufinale Kupa u kojem love trofej, a i u impresivnoj su seriji pod palicom novog trenera Igora Bišćana. »Rijeka« je, naime, nakon prvih deset kola pod Kekom zaostajala za »Lokomotivom« pet bodova, a u šest utakmica pod Bišćanom na ljestvici se poravnala s »lokosima« na drugom mjestu.


U naletu


»Rijeka« je pod Bišćanom u rezultatskom naletu, bez poraza, s pet pobjeda i remijem, uz dvije pobjede u Kupu. U istom tom razdoblju Tomićev sastav ispustio je prednost, a u posljenje tri utakmice (Dinamo, Osijek, Slaven Belupo) osvojio samo dva boda iako je uvijek bio domaćin. »Rijeka« je pak triput pobijedila (Istra 1961, Dinamo, Osijek) za devet bodova i u tome se krije tajna visokog skoka Bišćanove momčadi.


Zanimljivo, »Lokomotiva« ima duplo više poraza (4/2), ali i »Rijeka« duplo više remija (6/3). Jednostavno, »Rijekin« vodostaj je u posljednje vrijeme narastao, »Lokomotiva« se usporila…


»Rijeka« je u dva bliska sudara dobila prvu rundu u Kranjčevićevoj, trijumf u subotnjoj drugoj bio bi bitan »vritnjak naprijed« za momčad uoči zimske stanke. No, pitanje je što će ona onda donijeti u rosteru »bijelih«.