Veznjak kockastih

Pašalić nakon plasmana u LP: ‘Fešta je trajala do jutra, ali imali smo što slaviti’

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Jesam li se naspavao? Onako, ne baš… Fešta je potrajala do jutra, ali neka je. Imali smo što slaviti. Ovo se nikad nije dogodilo u povijesti kluba. Plasman u Ligu prvaka se još do prije nekoliko sezona činio samo kao san - kaže Pašalić



Bergamo slavi Ligu prvaka! Nogometaši Atalante svladali su u posljednjem prvenstvenom kolu Sassuolo (3:1) i prvi put u povijesti ostvarili plasman u Ligu prvaka. Povijesni uspjeh imao je i hrvatski pečat, veznjak »kockastih« Mario Pašalić postigao je treći pogodak kojim je stavljen pečat na najuspješniju sezonu Atalante svih vremena. Plasman u finale kupa, treće mjesto iza Juventusa i Napolija i Liga prvaka. Ima još. Atalanta je najefikasnija momčad Serie A sa 77 postignutih golova.


– Mobitel gori, zovu sa svih strana, čestitaju… Jesam li se naspavao? Onako, ne baš… Fešta je potrajala do jutra, ali neka je. Imali smo što slaviti. Ovo se nikad nije dogodilo u povijesti kluba. Plasman u Ligu prvaka se još do prije nekoliko sezona činio samo kao san, Atalanta se znala boriti za ostanak do zadnjeg kola, a sad… Bili smo trećeplasirani, iza Juventusa i Napolija koji su bili nedodirljivi, bili smo ispred Intera, Milana, Rome, Lazija… Velikana talijanskog nogometa. Nije to mala stvar. Igrali smo u finalu Kupa, postigli najviše golova. Nije slučajno. A fešta… Najprije smo proslavili u Reggio Emiliji, gdje igramo jer je naš stadion u izgradnji, s obitelji i prijateljima. Mene su u Reggio Emiliji bodrili djevojka, otac i neki njegovi prijatelji. Lijepo smo se zabavili, ali prava je ludnica bila na dočeku u Bergamu.


Super osjećaj


Nekoliko tisuća »tifoza« dočekalo je svoje junake, autobus s igračima Atalante sporo se probijao ulicama gradskoga središta u kojem je bio zatvoren promet.




– Baš razgovaramo, prijašnjih godina navijači su znali dočekivati igrače poslije nekih neugodnih poraza, a ove godine smo zajedno slavili povijesne uspjehe kluba. Bilo je baš lijepo, svirala se himna Lige prvaka, u zraku su bile replike onih srebrin pehara s velikim ušima. Baš smo guštali…


A što se utakmice protiv Sasuola tiče, ona je bila sve, samo ne formalnost.


– Nije bilo jednostavno igrati, imperativ pobjede učinio je svoje. Ušli smo dosta nervozno u utakmicu, Sassuolo je poveo… Naravno da smo vjerovali u sebe, svjesni smo da je kvaliteta na našoj strani, morali smo samo biti strpljivi. Na našu sreću, uspjeli smo do kraja poluvremena izjednačiti rezultat pa je bilo puno lakše igrati u nastavku. Pogotovo nakon što je Gomez zabio za 2:1.


Pašalić je u igru ušao u 62. minuti i tri minute kasnije postigao jedan od najvažnijih golova u karijeri i svakako jedan od najdražih golova Atalante u očima njihovih navijača.


– Super osjećaj! Gomezov centaršut je bio odličan, naklonio sam se… Lijepo je kada staviš točku na »i« najuspješnije sezone u povijesti kluba. Znali smo da je gotovo, uostalom Sassuolo je već igrao s desetoricom, na kraju su završili s dva igrača manje. Dobro je što smo ovisili samo o sebi, neke momčadi nisu imale tu privilegiju.


Nedjelja je na »čizmi« donijela rasplet na vrhu i na začelju. Neke su utakmice, pritom, itekako bile neizvjesne. Do samog kraja.


– Da, da… Iz minute u minutu su se mijenjale stvari. najprije je Milan bio u Ligi prvaka, pa Inter, ispadali su i Empoli i Genoa… Bilo je neizvjesno, pa nek’ netko kaže da se u Serie A uvijek sve unaprijed zna u zadnjem kolu, ha, ha, ha…


Čudotvorac Gasperini


Talijanski mediji s pravom do neba uzdižu doprinos trenera Gian Piera Gasperinija, koji je u deset mjeseci dugoj sezoni Atalantu odveo u elitno europsko nogometno društvu, zauvijek promijenivši 112 godina dugu tradiciju kluba iz Bergama. Pritom je ostvario nekoliko rekorda, uz onaj već spomenuti o 77 postignutih golova, Atalanta je pod njegovim vodstvom uspjela u nastavku sezone osvojiti čak 44 boda i ostati neporažena u zadnjih 13 prvenstvenih utakmica. Po tom su pitanju, uzgred, uspješniji bili samo Liverpool, Bayern i City.


– Gasperini je napravio strašan posao u Atalanti, od momčadi koja se borila za ostanak, stvorio je momčad za Ligu prvaka. To mogu samo pravi treneri. Jako je puno utjecao na moj razvoj, puno sam dobroga od njega naučio i mogu mu samo zahvaliti što sam uz njega sigurno napredovao.


Pašalićeve brojke puno govore o njegovom doprinosu momčadi, ove je sezone upisao 42 nastupa, na terenu proveo 2.067 minuta i pritom postigao osam golova i ostvario sedam asistencija, što je za veznog igrača itekako vrijedno dostignuće.


– Slažem se, ali malo bode u oči minutaža koja nije u srazmjeru s nastupima. Igrao sam skoro na svim utakmicama, mislim da me nije bilo u igri samo na sedam susreta, ali dosta puta sam u igru ulazio s klupe. Na kraju na sezonu gledam pozitivno, jer je završila na fantastičan način.


Pred Mariom je još jedno neizvjesno ljeto, kao i svih igrača koje veliki klubovi šalju na posudbe… Već je navikao. Potpis ugovora s Chelseajem, a onda Elche, Monaco, Milan, Spartak Moskva, Atalanta… Što je sljedeće?


– E, kad bih ja to znao. Već godinama živim s koferom u ruci. Čekam da odradim još ove utakmice s reprezentacijom i da se najprije malo odmorim. Poslije ćemo vidjeti što dalje, Chelsea i Atalanta moraju sjesti i vidjeti, u ovom trenutku stvarno ne znam što me čeka.