Neporažen domaćin

PRVA UTAKMICA SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA Golovin i pričuve odvele Rusiju do uvjerljive pobjede

Hina

Reuters

Reuters



Nogometaši Rusije ostvarili su uvjerljivu 5-0 (2-0) pobjedu protiv Saudijske Arabije u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva, koja je u četvrtak odigrana na stadionu Lužnjiki u Moskvi pred 81.000 gledatelja.


Pogotke za Rusiju postigli su Jurij Gazinski (12), Denis Čerišev (43, 90+1), Artjom Dzjuba (71) i Aleksandr Golovin (90+4).Iako nisu prikazali spektakularnu igru, domaćini SP-a su na otvaranju ostvarili uvjerljivu pobjedu protiv vrlo slabe Saudijske Arabije koja tijekom svih 90 minuta utakmice nisu uputili udarac u okvir suparničkog gola.


Rusija je povela iz svije prve prave prilike, nakon izvedenog udarca iz kuta s lijeve strane lopta je stigla do Golovina koji je uputio dobar centaršut kojega je Gazinski neometan s pet metara glavom poslao u mrežu. Gazinskom je posao uvelike olakšao i branič Saudijske Arabije koji je okliznuo prije skoka.Saudijska Arabija potom je imala veći posjed lopte, no nije stvorila konkretnu priliku da bi u 43. minuti Čerišev lijepim golom povisio na 2-0. Saudijci su izgubili loptu na vlastitoj polovici, ona je vrlo brzo stigla do Golovina koji je uposlio Zobnina, a ovaj je proslijedio loptu na lijevu stranu kaznenog prostora gdje je utrčao Čerišev koji je jednim »lažnjakom« iz igre izbacio dva suparnička braniča i potom jakim udarcem poslao loptu pod gredu nemoćnog Al-Maioufa. Zanimljivo, Čerišev je u igru ušao u 24. minuti umjesto Alana Dzagojeva koji je morao napustiti igru zbog ozljede bedrenog mišića.

Početkom nastavka Saudijci su stvorili jedinu pravu priliku na utakmici kada je Al-Burayk probio desno krilo i ubacio opasnu prizemnu loptu u peterac, no Al-Sahlawi je zakasnio na taj ubačaj i propustio smanjiti na 2-1.


Ruski izbornik Stanislav Čerčesov u 70. je minuti imao još jedan trenutak inspiracije, umjesto Smolova u igru je ubacio Dzjubu, a novi je igrač na terenu nakon točno 89 sekundi pogodio za 3-0. Ponovno je odlično centrirao Golovin, dok je Dzjuba neshvatljivo ostao nečuvan na petercu i glavom zakucao loptu u mrežu.U sudačkoj nadoknadi utakmice Rusija je postigla još dva lijepa gola za konačnih 5-0. Prvo je Čerišev prekrasnim udarcem vanjskim dijelom kopačke sa 15-ak metara prevario Al-Maioufa, da bi Golovin svoju sjajnu izvedbu okrunio ppogotkom iz slobodnog udarca sa 20-ak metara.

RUSIJA – SAUDIJSKA ARABIJA 5-0 (2-0)




Moskva.


Stadion Lužnjiki.


Gledatelja: 81.000.


Sudac: Pitana (Argentina)


Strijelci: 1-0 Gazinski (12), 2-0 Čerišev (43), 3-0 Dzjuba (71), 4-0 Čerišev (90+1), 5-0 Golovin (90+4)


RUSIJA: Akinfejev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Širkov – Gazinski, Zobnin – Samedov (Kuzjajev, 64), Golovin, Dzagojev (Čerišev, 24) – Smolov (Dzjuba, 70)


SAUDIJSKA ARABIJA: Al-Maiouf – Al-Shahrani, Os. Hawsawi, Om. Hawsawi, Al-Burayk – Otayf (Al-Muwallad, 64) – Al-Shehri (Babhir, 74), Al-Jassim, Al-Faraj, Al-Dawsari – Al-Sahlawi (Asiri, 84)


U drugoj utakmici prvog kola u skupini A sastat će se Urugvaj i Egipat u Jekaterinburgu. Njihov je dvoboj na rasporedu u petak, s početkom u 14 sati.