Žuti na klupi BiH

PROSINEČKI POČEO PRIPREME ‘Ima puno igrača koji bi htjeli uzeti državljanstvo i igrati za BiH’

Hina



Izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki izjavio je u ponedjeljak kako ga ne brine neizbježna smjena generacija među nogometašima koje bi trebao voditi u predstojećem razdoblju ustvrdivši kako postoji veliki broj zainteresiranih za popunu mjesta koja ostanu upražanjena te kako će među takvima imati priliku odabrati najkvalitetnije.


»Nije pitanje tko je star ili mlad. Igrat će tko je dobar«, kazao je Prosinečki na konferenciji za novinare u Zenici gdje je okupio reprezentaciju radi priprema uoči odigravanja prijateljskih utakmica s reprezentacijama Sjedinjenih Američkih Država i Meksika planiranih za kraj siječnja.


Prosinečki koji je dužnost izbornika reprezentacije BiH preuzeo sredinom siječnja prvi će nastup u toj ulozi imati 28. siječnja u Los Angelesu gdje će biti odigran meč s najboljim američkim nogometašima dok je utakmica s reprezentacijom Meksika najavljena za 31. siječnja u San Antoniu.




Prosinečki na ovu turneju vodi osamnaest igrača i dva vrata a kazao je kako mu je to prva prilika za provjeru koliko mu koji igrač može biti koristan i tko uopće može računati na buduće nastupe za reprezentaciju.


Dio standardnih reprezentativaca na ovu turneju ne može ići zbog obveza koje imaju u matičnim klubovima no Prosinečki to vidi kao izvrsnu priliku za testiranje onih koji nastupaju za selekciju U21.


»Imamo vrlo talentiranu U21 reprezentaciju i to je u biti budućnost nogometa u BiH«, tvrdi Prosinečki koji vjeruje kako će igrači što ih vodi na sjevernoameričku turneju dati sve od sebe te da će imati što vidjeti.


O eventualnim igračkim pojačanjima u budćnosti nije mogao puno kazati najavivši tek kako će obratiti pozornost na sve potencijalne kandidate koji pokažu potrebnu kvaltetu.


Ustvrdio je kako je puno igrača iz »jakih liga« izrazilo želju igrati u reprezentaciji no o imenima je odbio govoriti uz obrazloženje kako je za to još rano.


»Ima puno igrača koji bi htjeli uzeti državljanstvo i igrati za BiH«, tvrdi Prosinečki uz pojašnjenje kako tek slijede razgovori s tim potencijalnim reprezenativcima.


U svezi očekivanja od Lige nacija kazao je kako očekuje zanimljivo natjecanje pa će svaku utakmicu igrati s najboljim postavama.


No najvažnijim ciljem smatra plasman BiH na predstojeće Europsko prvenstvo u nogometu u što planira uložiti sve snage.


Prosinečki je u ponedjeljak predstavio i svoje nove najbliže suradnike a u njegovu timu bit će Gordan Ciprić, Dragan Spasić, Kenan Hasagić i Elvir Rahimić.Ciprić koji je s Prosinečkim i ranije surađivao kazao je kako mu je zadovoljstvo raditi u rerezentaciji BiH s amibicijom kvalificiranja na Europsko prvenstvo. »Ova rerezenatacija ima dovoljno kvaliteta da bi se za to izborila«, rekao je Ciprić.