Nastavak pozitivnog niza

PREOKRET U NASTAVKU Rijeka na krilima sreće i uz pomoć gluposti Uzunija do polufinala Kupa Hrvatske

Ivana Vaupotić

Riječka radost u Kranjčevićevoj ulici/Foto D. LOVROVIĆ

Riječka radost u Kranjčevićevoj ulici/Foto D. LOVROVIĆ

Prolaz je izboren teškom mukom, uz veliku naklonost božice Fortune, no ne kaže se uzalud da sreća prati hrabre i odlučne. Uzuni je kod vodstva domaćina zaradio crveni karton, a Heber i Gorgon preokrenuli rezultat u nastavku



ZAGREB Pobjedom nad Lokomotivom u Kranjčevićevoj, Rijeka je izborila plasman u polufinale Hrvatskog nogometnog kupa. Doduše, prolaz je izboren teškom mukom, uz veliku naklonost božice Fortune, no ne kaže se uzalud da sreća prati hrabre i odlučne.


Prvih petnaest minuta utakmice proteklo je u znaku obostrano oprezne igre koju treneri vole nazivati opipavanje pulsa suparnika. Kao i prije tri dana u srazu s Osijekom na stadionu Gradski vrt, Rijeka se držala rezervirano, prepuštajući inicijativu Lokomotivi, koja je, pak, pokušavala iskoristiti brzinu Lirima Kastratija i Mirta Uzunija.


Prva donekle opasna situacija donijela je promjenu stanja na semaforu. Jan Lecjaks je u 19. minuti ubacio u kazneni prostor Rijeke, s time da je lopta putovala dosta dugo, a Roberta Punčeca nadvisio je Dejan Radonjić koji je nakon egzekucije vrlo emotivno proslavio taj gol – 1:0.




Vodstvo je dalo vjetar u leđa domaćoj momčadi. Preciznije, Lokomotiva je u idućih nekoliko minuta imala tri uzastopna kornera, ali bez konkretnog učinka. S druge strane, Rijeka je nizala prilično jalove pokušaje organizacije napada. Lopta je išla sporo, a svaki igrač morao ju je dotaknuti barem tri-četiri puta. U takvim okolnostima rastrčani igrači Lokomotive uspješno su zatvarali sve prilaze svom kaznenom prostoru.


Uzme li se subotnje gostovanje kod Osijeka kao kriterij za usporedbu, Rijeka je u prvom dijelu bila neprepoznatljiva. Doduše, taj subotnji dvoboj u srcu Slavonije potrošio je jako puno snage, a četvrtfinale Kupa stiglo je samo tri dana kasnije. Lokosi su, pak, svoj prvenstveni sraz sa Slaven Belupom odradili u petak i sasvim sigurno su bili svježiji i odmorniji.


Igrala se 41. minuta kada se gostima otvorila iznenadna prilika za izjednačenje. Nakon centaršuta Leonarda Žute s lijevog boka, Denis Kolinger je u skoku omeo svog golmana Krunoslava Hendiju, stvorivši gužvu u šesnaestercu. Međutim, sve je završeno udarcem iz kuta koji je zaključen nepreciznim udarcem Hebera glavom.


Tri minute kasnije goste je pomilovala Fortuna, u obliku neopisivo glupog poteza Uzunija. Naime, nakon kontre Lokomotive Simon Sluga je jedva skrenuo loptu koju mu je prema golu uputio Zoran Kvržić, a u nastavku te akcije albanski reprezentativac je s obje noge uklizao u Stjepana Lončara pred kaznenim prostorom Rijeke. Zbog tog mesarskog starta glavni sudac Damir Batinić Uzuniju je pokazao zasluženi crveni karton.


Zdrav razum u tim je trenucima sugerirao da bi, s figurom viška na terenu i golom zaostatka na semaforu, Rijeka morala predstavljati dominantnu silu u nastavku utakmice. Tako je i bilo. Lokosi su se postavili u zgusnutu formaciju sa dva čvrsta bloka po četiri igrača i nešto malo isturenijim Radonjićem, a gosti su preuzeli inicijativu. No, prvih pet minuta drugog dijela dočekali su tek jednu priliku, odnosno udarac Alexandera Gorgona sa ruba šesnaesterca, koji je Hendija uspio obraniti.


Vrlo brzo gosti su još jednom osjetili milovanje Fortune. Kombinacija Rijeke po desnom boku završila je u obrambenom bloku, no lopta se odbila na suprotnu stranu kaznenog prostora, ravno u for natrčalom Heberu koji je snažnim udarcem iz prve pogodio izjednačenje – 1:1.


Pet minuta nakon toga Dario Župarić odlučio se na solo prodor kroz sredinu, a njegovu bombu sa dvadeset Hendija je obranio krajnjim naporom. U tim trenucima bilo je očigledno da Lokomotiva diše na škrge. Jednostavno, gol je visio u zraku, a u 65. minuti je postao realnost, nakon što je Kvržić izvanredno prebacio loptu s desne na lijevu stranu domaćeg šesnaesterca, točno na nogu Gorgona – 1:2.


Preokret je sa sobom donio i smanjenje intenziteta pritiska Rijeke, odnosno razumljivo odustajanje od rizika. Budući da je u igri bio plasman u polufinale Kupa, trener Lokomotive Goran Tomić vrlo brzo je sve karte bacio u napad, poslavši na teren Ivana Krstanovića.



ZAGREB – Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 500. Sudac: Damir Batinić (Osijek) 6,5. Pomoćnici: Petrović (Valpovo), Grgić (Osijek). Strijelac: 1:0 Radonjić (19′), 1:1 Heber (54′), 1:2 Gorgon (65′). Žuti karton: Drožđek, Mlinar (Lokomotiva), Punčec, Župarić, Gorgon (Rijeka). Crveni karton: Uzuni (44′).


LOKOMOTIVA: Hendija 7,5 – Karačić 6 (od 74′ Krstanović -), Kolinger 6, Datković 6, Lecjaks 6,5 – Mlinar 6, Halilović 6 (od 66′ Drožđek -) – Kastrati 6,5 (od 86′ Božić -), Ivanušec 6,5, Uzuni 5 – Radonjić 6,5.


RIJEKA: Sluga 7 – Raspopović 6, Župarić 6,5, Punčec 6, Žuta 6 – Lončar 6 (od 80′ Grahovac -), Pavičić 7 – Kvržić 7 (od 90′ Čanađija -), Gorgon 7, Heber 7 (od 86′ Acosty -) – Čolak 6.



Dvojbe mogle su biti otklonjene u 81. minuti, kada je Domagoj Pavičić sjajno proigrao Hebera na poziciju s koje je Gorgon zabio drugi gol. No, Hendija je sjajnom intervencijom sačuvao svoju mrežu i neizvjesnost. Nešto kasnije Hebera je zamijenio Acosty kojem je domaći golman također obranio mrtvu šansu. Srećom po Rijeku, Lokomotiva ipak nije imala snage za kažnjavanje tih propusta.