Nova energija

POVRATNIK U SJAJNOJ FORMI Može li Ante Rebić biti Dalićev džoker za dvoboje s Grcima?

Marko Cvijanović

Preporod u Bundesligi - Ante Rebić iz kola u kolo igra sve bolje / Foto REUTERS

Preporod u Bundesligi - Ante Rebić iz kola u kolo igra sve bolje / Foto REUTERS

Ante Rebić ima daleko bolji učinak od konkurencije u posljednjim utakmicama za klub. Dakle: šest nastupa, četiri gola i asistencija. U svakom slučaju stekao je sve preduvjete da uživa status »asa iz rukava« novoga izbornika Zlatka Dalića za predstojeće izlučne utakmice protiv Grčke



RIJEKA – Ante Rebić drži se dobrih navika. Krilni napadač »Eintrachta« iz Frankfurta u petak je još jednim pogotkom najavio pobjedu svoje momčadi protiv »Werdera« (2:1), što mu je ujedno bio četvrti gol u posljednjih šest utakmica. Rebić je redom postizao pogotke u utakmicama protiv »RB Leipziga«, »Stuttgarta« i »Hannovera«, protiv dortmundske »Borussije« upisao asistenciju, a prije povratka golgeterskoj formi u dvoboju s momčadi iz Bremena, mrežu nije zatresao u dvoboju s »Mainzom«.


I prije ovog posljednjeg pogotka Ante je zaslužio poziv novoga izbornika Zltaka Dalića, koji je dobro upoznat njegovim energetskim kapacitetima, ali i osjećajem za gol. Rebić se vraća reprezentaciji poslije skoro dvije i pol godine, posljednju utakmicu u kockastom dresu odigrao je u eri Nike Kovača, sadašnjega trenera u »Eintrachtu«, i to 12. lipnja 2015. godine na Poljudu protiv Italije.


Dalić i Kovač


– Naravno da sam presretan zbog povratka u reprezentaciju, dugo me nije bilo. Igrao sam i prošle sezone u kontinuitetu za »Eintracht«, ali bivši izbornik me nije zvao. Sada sam opet tu – kaže Rebić, koji za svoj povratak među »kockaste«, osim Zlatku Daliću, mora u prvom redu zahvaliti Niki Kovaču kod kojega je stekao punu reprezentativnu afirmaciju, uključujući nastupe na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Kovač je i najzaslužniji za Rebićev igrački preporod u »Eintrachtu«, poslije neslavnih epizoda u prijašnjim klubovima (Fiorentina, Verona).




– Niko Kovač je uvijek vjerovao u mene, vjeruje i danas. To je vrlo bitno. Bio mi je izbornik u U-21 reprezentaciji i odmah smo dobro kliknuli. Uživam raditi s njim, vjerujem da i on o meni ima dobro mišljenje. Inače, u Bundesligi sam se preporodio, sve se bazira na brzini i snazi, a to odgovara mojim igračkim karakteristikama.


Vijest o reprezentativnom povratku saznao je najprije od – Ivice Olića, novoga Dalićeva pomoćnika. Tek poslije je stigao izbornikov telefonski, a onda i formalni poziv na službenoj konferenciji za novinare. Rebić će u svakom slučaju pojačati konkurenciju na krilnim pozicijama gdje sve vrvi od klasnih igrača. Perišić, Vlašić, Rebić, Pjaca, čak i Mandžukić i Kramarić kada se za to ukaže potreba. Ima i onih koji dolaze, Halilović, Brekalo…


Statistika


O onima koji dolaze kada za to dođe vrijeme, Dalić uoči izlučnih utakmica za plasman na svjetsku smotru u Rusiji iduće godine može računati na zavidan napadački potencijal. Osim Rebića, na popisu su se očekivano našli Mario Mandžukić, Andrej Kramarić, Nikola Kalinić i Ivan Perišić. Hijerarhijski gledano, Mandžukić i Perišić su u prednosti, Kramarić zaslužuje status startera s obzirom na činjenicu da su njegovi pogoci omogućili Hrvatskoj plasman u dodatne kvalifikacije. Kalinić i Rebić slove kao svojevrsni dalićevi »jokeri«.


Pritom je znakovito da Rebić ima daleko bolji učinak od konkurencije u posljednjim utakmicama za klub. Dakle, još jednom: šest nastupa, četiri gola i asistencija. Istodobno, Mandžukić je u šest posljednjih utakmica za »Juventus« postigao jedan pogodak, Perišić za »Inter« dao pogodak i upisao dvije asistencije, Kalinić za »Milan« postigao jedan gol, a Kramarić u dresu »Hoffenheima« upisao dvije asistencije. Možda statistika u nogometu katkad zna zavarati, ali Rebić je stekao sve preduvjete da uživa status Dalićevog »asa iz rukava« za predstojeće izlučne utakmice protiv Grčke.