Kvalifikacije za EURO

POBIJEDIO JE NOGOMET Hrvatska reprezentacija u ozračju vrijednom divljenja napravila veliki korak prema plasmanu na EURO

Marko Cvijanović

Bruno Petković postigao je dva pogotka na Poljudu/R. BRMALJ

Bruno Petković postigao je dva pogotka na Poljudu/R. BRMALJ

Velika pobjeda hrvatskog nogometa na Poljudu očituje se i u činjenici da je utakmica, barem na jedan dan, ipak uspjela zasjeniti svojevrstan predizborni skup HDZ-a, kojemu je najvažnije bilo dodvoriti se dalmatinskom biračkom tijelu



SPLIT Hrvatska nogometna reprezentacija u Splitu je uvjerljivo svladala Mađarsku i napravila još jedan veliki korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo u utakmici koja vraća vjeru u hrvatski nogomet. Ne samo u kontekstu još jednog nadahnutog izdanja svjetskih doprvaka, već i zbog ozračja na poljudskim tribinama koje izaziva divljenje.


Kao sušta suprotnost nekim izvitoperenim ponašanjima neodgovornih pojedinaca, zbog kojih je reprezentacja s godinama postala talac vječne podjele nogometnog Sjevera i Juga. Nekad bilo…


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Što se igre tiče, utakmicu je u rezultatskom smislu prelomio rani pogodak hrvatskoga kapetana Luke Modrića (5′) kao lajt motiv neshvatljivog pristupa i nastupa mađarskih braniča, indolentno ponašanje kojih je nedopustivo i na puno nižim natjecateljskim razinama, kamoli u utakmicama za bodove od presudnog značaja protiv hrvatske nogometne velesile.


Ostalo se Mađarima nema što zamjeriti, osjetna razlika u kvaliteti dviju momčadi očitovala se na svakom pedlju poljudskoga travnjaka, zbog čega su se mnogi hrvatski navijači na tribinama s pravom snebivali nad rezultatom međusobnog susreta istih suparnika u Budimpešti (1:2).


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Posebno poglavlje u priči o suverenoj poljudskoj pobjedi hrvatske momčadi pripada Bruni Petkoviću koji je svojim potezima još jednom ostavljao bez daha. Drugi pogodak (24′) spada u red antologijskih trenutaka hrvatskog nogometa koji zbog Petkovića i njemu sličnih igrača oduvijek odiše neodoljivim šarmom i vicom.


Scena za pamćenje izgledala je otprilike ovako: idealno Rebićevo proigravanje, a onda “šeretski” Petkovićev dodir petom slabijom, lijevom nogom. Za prste polizati. Drugi Petkovićev pogodak (42′) više je stigao kao nagrada i kao splet naklonjenih okonosti u protivničkom šesnaestercu u kojem mađarski braniči više nisu znali što ih je snašlo. 


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Jednosmjerna utakmica izgubila je natjecateljsku draž onoga trenutka kad je (pre)nervozni Kleinheisler pocrvenio (54′), bez obzira što Perišić nije iskoristio kazneni udarac. Kada je Hrvatska ovako nadahnuta i puno bolje momčadi nemaju nikakvih izgleda, kamoli brojčano inferiorniji Mađari koji su Boga molili da Orsato čim prije odsvira kraj.


S druge strane, Zlatko Dalić je u ranoj fazi utakmice stekao rijedak privilegij odmarati igrače za nedjeljnu utakmicu s Walesom, tijekom koje Hrvatska i teoretski može potvrditi plasman na Europsko prvenstvo. A kako li je samo sve neizvjesno izgledalo poslije poraza od Mađarske na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa…



Stadion Poljud. Gledatelja: 32.110. Sudac: Daniele Orsato (Italija) 7. Strijelci: 1:0 Modrić (5′), 2:0 Petković (24′), 3:0 Petković (42′). Žuti kartoni: Vida, Brozović (Hrvatska), Kleinheisler, Lovrencsics (Mađarska). Crveni karton: Kleinheisler (54′-drugi žuti karton).


HRVATSKA: Livaković -, Jedvaj 6, Lovren 6,5, Vida 6,5, Barišić 6,5, Modrić 7,5 (od 67′ Kovačić -), Brozović 6,5, Rakitić 6,5  (od 73′ Vlašić -), Rebić 7, Petković 7,5, Perišić 6,5 (od 60′ Brekalo 6,5).MAĐARSKA: Gulacsi 5,5, Lovrencsics 5, Korhut 5, Orban 5, Kadar 5 (46′ Lang 5), Kleinheisler 5, Vida 5, Dsudzsak 5 (od 60′ Nagy 5), Holman 5, Sallai 5 (od 77′ Varga -), Szalai 6. 


Velika pobjeda hrvatskog nogometa na Poljudu očituje se i u činjenici da je utakmica, barem na jedan dan, ipak uspjela zasjeniti svojevrstan predizborni skup HDZ-a, kojemu je najvažnije bilo dodvoriti se dalmatinskom biračkom tijelu povratkom reprezentacije na Poljud, koliko god to bio velik izazov u vremenima sveopćeg animoziteta između Hrvatskog nogometnog saveza i Nogometnog kluba Hajduk, čelnici kojega su, puni straha, mjesecima licitirali s imenom svjetskih doprvaka dok su se jeftino dodvoravali navijačima u upravljačkim tijelima kluba (Naš Hajduk) i na tribinama (Torcida).


Koliko god uoči utakmice bilo bitno tko će pored koga sjediti u svečanoj loži, narod je na kraju ipak kliktao Modriću i Petkoviću. I neka je! To što su na osiguranje jedne nogometne utakmice utrošeni milijuni proračunskih sredstava dok su istodobno šitrom hrvatske školske klupe zjapile prazne zbog neisunjenih obećanja prema učiteljima i profesorima, hrvatskoj političkoj “eliti” očito je manje važno. Neka narodu kruha i igara…