Bivši igrač Rijeke

PETER LERANT: Sa Seredom želim napraviti iskorak

Marko Cvijanović

Naravno da je rezultat uvijek na prvom mjestu, ali nastojim da moja momčad u svakom trenutku pokušava igrom doći do pobjede ili povoljnog rezultata - govori nekadašnji branič bijelih koji vodi slovačkog prvoligaša



RIJEKA Riječki ljubitelji nogometa još uvijek se jako dobro sjećaju Petera Leranta, pouzdanog braniča »Rijeke«, koji je ostavio dubok trag u tri sezone provedene na Kantridi, osvojivši dva Kupa 2004. i 2005. godine. Za neupućene, Lerant je odnedavno trener slovačkoga prvoligaša »Sereda« s kojim je u utorak svladao »Pohronie« (3:2) u petom kolu slovačkoga kupa, a u slovačkom se prvenstvu drži zlatne sredine.


– Preuzeo sam momčad prije otprilike mjesec i pol dana i za sada sam zadovoljan potignutim rezultatima. Nalazimo se na sedmom mjestu, jednom ispod onoga što vodi u Play-off za prvaka kada se liga bude dijelila na dva dijela. Za momčadi »Zeleziarne Podbrezova« na šestom mjestu što vodi u taj, ajmo reći, elitni dio lige, zaostajemo samo tri boda. Vjerujem da je to dostižno – kaže Lerant, koji se zbog neposjedovanja licence još uvijek vodi kao pomoćni trener u klubu.


Gatarić


– I to bi trebalo na zimu biti formalizirano, u prosincu ću u Kijevu upisati tečaj za UEFA Pro licencu i od tada ću se moći voditi i službeno kao prvi trener. Sve u svemu, zadovoljan sam u »Seredu«, igrači su jako pozitivni, željni rada, neiskvareni. Jako dobro surađujemo, nisam od onih trenera koji se žele nametnuti nekakvom galamom. Smatram da se sve može objasniti u nekoliko rečenica, mirnim tonovima. Naravno, ako su igrači spremni slušati i biti koncentrirani, a igrači koje treniram su baš takvi.




Među prvotimcima »Sereda« je i nigerijski vratar »Rijeke« na posudbi, David Nwolokor, ali i jedan hrvatski igrač, relativno nepoznat široj javnosti. Riječ je o dvadesetšestogodišnjem Nikoli Gatariću, koji je svojedobno igrao u »Sesvetama« i »Zelini«, a poslije slovenske avanture u »Krškom« i »Celju« došao u Slovačku gdje je najprije bio prvotimac drugoligaša »Tatrana«, prije negoli je ljetos prešao u »Sered«.


– Nikola se odlično uklopio u momčad »Sereda«, naš je najbolji strijelac, ove je sezone u prvenstvu već postigao šest golova, a u ovoj posljednjoj kup utakmici bio je strijelac i asistent. Jako se dobro razvija, bude li i dalje bio na ovoj razini, može napraviti još puno više u svojoj karijeri. U momčadi imam i trojicu srpskih igrača, Pankaričana, Subotića i Vukovića, među nama vlada dobra komunikacija. Još uvijek nisam zaboravio jezik, ha, ha, ha…


Pravi put


Lerant je jedan od onih trenera koji potvrđuju nepisano pravilo da bivši braniči nastoje raditi na igri puno više od, recimo, napadača.


– Naravno da je rezultat uvijek na prvom mjestu, ali nastojim da moja momčad u svakom trenutku pokušava igrom doći do pobjede ili povoljnog rezultata. Ja sam kao trener pobornik teze da ću radije izgubiti utakmicu nego se zabetonirati i braniti svih devedeset minuta. Moje je mišljenje da takav pristup dugoročno donosi rezultat.


Lerantova momčad se kvalitetom ne može mjeriti s najjačim slovačkim prvoligašima, koji imaju i puno veće budžete, što ne znači da im »Sered« ne može parirati na terenu.


– »Slovan« iz Bratislave je po platežnoj moći ispred svih, »Dunajska Streda« i »Žilina« mogu također dati igračima solidne plaće, a svi ostali klubovi su po platežnoj moći u rangu hrvatskih klubova s izuzetkom »Dinama«, »Hajduka«, »Rijeke« i »Osijeka«. Dobra je stvar što u ligi ima puno domaćih igrača koji se mogu razvijati, U-21 reprezentacija je po tom pitanju najviše profitirala, puno slovačkih igrača odlazi u Serie A.


Što se Lerantova trenerskoga puta tiče, karijera se u svakom slučaju razvija u dobrom smjeru. Poslije trećeligaškog iskustva u momčadi »Nove Zamky«, »Sered« je prvi veliki zalogaj.


– Imam određena iskustva, ali želim još više napredovati i mislim da je »Sered« prava sredina u kojoj ću napraviti svoj rezultatski iskorak. Za sada sam na dobrom putu – zaključio je Lerant.