Bit će bolje

PETAR MAMIĆ: Pozitivni šok je dobro djelovao na igrače, vratit ćemo Rijeku gdje joj je mjesto

Denis Frančišković

Sad je došao novi trener, znači slijedi novo dokazivanje. Spreman sam se dokazati, uvijek uskočiti... Vidjet ćemo. Što se tiče kluba, uvjeta i grada, meni je jako lijepo. Nedostaje mi tek minuta na travnjaku, ali jako sam zadovoljan svime. Igrač sam koji želi igrati i dokazivati se. To je najbitnije - kaže Rijekin U-21 reprezentativac



RIJEKA Petar Mamić, jedna od svježijih prinova »Rijeke«, posljednjih dana bio je zaokupljen reprezentacijom. I isplatilo se… Zajedno s ostatkom izabranika Nenada Gračana izborio je s U-21 vrstom plasman na Europsko prvenstvo nakon punih 14 godina posta. Mladi »kockasti« prvo su ostvarili važnu pobjedu nad Grčkom (2:0), a potom uvjerljivo slavili nad San Marinom (4:0). Mamić je dosad nastupao u svim mlađim uzrastima hrvatske reprezentacije, pozicija lijevog beka njegova je uža specijalnost…


– Tek sam se vratio i dojmovi se još sliježu. Uspjeli smo pobijediti iako nas nije krenulo bajno. No, stvarno smo svi htjeli osigurati EP jer je to po meni jako velika stvar za hrvatski nogomet. Svi smo bili jako motivirani i eto, na kraju smo i uspjeli. Ciklus je trajao nešto više od godinu dana i stvarno se radujemo što ćemo još ostati svi skupa i zaigrati na EURO-u – kaže Mamić i dodaje kako prave fešte nije bilo. Trebalo je odmah drugi dan za San Marino…


– Vremena za neko feštanje baš i nije bilo. Malo smo proslavili nakon Grčke, ali ništa previše. Bit će prilike kroz sljedeća okupljanja i prijateljske utakmice da i mi shvatimo što smo napravili.




Petar vjeruje da ova generacija ima što reći na međunarodnoj sceni, ali je vidno zakopčan kad su u pitanju neke veće ambicije.


– U Hrvatskoj obično bude tako da je svaka nova generacija jedna od talentiranijih, ali ne bih baš naglašavao neke velike ambicije. Prvo treba vidjeti do ljeta u kakvoj formi će biti svaki igrač, no ako nastavimo igrati ovako kao u kvalifikacijama, sigurno se možemo i nečemu nadati.


Pozitivno ozračje


Nakon prvotne prilagodbe na rad Matjaža Keka, tek mu slijedi prilagodba na način treniranja novog trenera Igora Bišćana.


– Nisam imao priliku trenirati s Igorom Bišćanom. Koliko vidim po licima suigrača i nekim razgovorima, ovaj pozitivni šok dobro je djelovao na igrače. »Rijeka« je sada u maloj negativnoj seriji što se tiče rezultata, a mislim da problem čak nije bio niti u igri već da nam je malo nedostajalo i sreće. Nadam se da ćemo sada krenuti pozitivno i da ćemo vratiti »Rijeku« tamo gdje joj je i mjesto.


S novim trenerom stiglo je i vrijeme dokazivanja, za sve pa i Mamića.


– Dolazak Biščana svi vide kao neki novi početak, novu priliku. Čujem da se malo promijenio i odnos prema igračima koji dosad nisu bili u prvom planu što se tiče nekih kratkih razgovora s trenerom, tako da mi je drago da su svi zadovoljni.


Mamić je zadovoljan onim što mu pruža »Rijeka«. Trebala bi to biti odskočna daska mladom reprezentativcu, kao i dobrom dijelu igrača koji dolaze na Rujevicu.


– Sad je došao novi trener, znači slijedi novo dokazivanje. Spreman sam se dokazati, uvijek uskočiti… Vidjet ćemo. Što se tiče kluba, uvjeta i grada, meni je jako lijepo. Nedostaje mi tek minuta na travnjaku, ali jako sam zadovoljan svime. Igrač sam koji želi igrati i dokazivati se. To je najbitnije.


»Inter«, »Hajduk« i »Varaždin« tri su gostovanja »bijelih« u nizu, no to po Mamiću ne bi trebalo predstavljati prevliki teret za momčad uzdrmanu prije svega lošim rezultatima.


– Sada više i nije toliki problem ići u goste. Raspored nije baš ugodan, ali tereni su stvarno dobri i jedna pobjeda puno toga mijenja. Atmosfera je pozitivna i sada se nadamo da ćemo napokon krenuti s jednom dobrom serijom.


Lijepa sezona


Na Rujevicu je došao upravo iz »Intera«, prije toga prošao zagrebačku školu, »Dinamo«, »Dinamo II« i »Lokomotivu«.


– »Inter« je u početku imao problema s novim travnjakom, selio se… Mislim da nisu imali velik problem u samoj igri već da su imali i dosta peha. Sigurno su jako kvalitetna momčad, a bit će posebno motivirani protiv nas. Međutim, bez obzira na sve, u Zaprešiću moramo ići na pobjedu i od početka se postaviti odlučno, kao prava »Rijeka«. Proveo sam tamo jako lijepu sezonu, ostao sam u dobrim odnosima sa svima, tako da će to za mene biti jedna posebna situacija. No, sad sam na Rujevici, igrač »Rijeke« i nema popusta.


Cijeni rad Samira Toplaka, svjestan je želja domaćina, ali i jasnih ciljeva svoje momčadi.


– U Zaprešiću nikom nije bilo lako. »Inter« se diže, »zeznuto« je to gostovanje. Mi imamo svoje ciljeve i ambicije, nama u ovom trenutku jako treba jedan dobar rezultat pred derbi s Hajdukom u Splitu.


Mamića raduje i ovogodišnje izdanje HNL-a. Posebno popravljanje infrastrukture.


– Po meni HNL napreduje iz godinu u godinu. Sad i gledatelji na ovim novim terenima mogu vidjeti da to i nije tako loša liga. Vidi se da u ovakvim poboljšanim uvjetima ima dosta kvalitetnih igrača i momčadi. Mislim da se do samog kraja neće znati ni tko je prvak, tko ide u Europu niti tko ispada. To je jako dobro za naš nogomet i za razvoj mladih igrača – zaključuje Mamić.