Dijagnoza i terapija

PETAR MAMIĆ: Bišćanov dolazak je pozitivan šok za momčad, možda je kod Keka došlo do zasićenja

Denis Frančišković

Petar Mamić

Petar Mamić

Mislim da je Bišćanov dolazak bio dosta pozitivan šok za momčad. Ne znam, možda je došlo do nekog zasićenja dok je trener bio Matjaž Kek. Igor je mlad i ambiciozan trener, prenosi na nas svoje znanje koje je stekao kroz karijeru i sada je atmosfera malo pozitivnija nakon onog šoka kada smo ispali od Norvežana i lošijeg ulaska u prvenstvo – prognozira Mamić.



RIJEKA Nakon više od mjesec dana nogometaši »Rijeke« vraćaju se na Rujevicu. Pred njima je sraz s »Rudešom« u ponedjeljak, a iza njih tri gostujuće utakmice u prvenstvu (Gorica, Inter, Hajduk) i ukupno četiri boda te jedna gostujuća u Kupu (Varaždin) koja je donijela plasman u četvrfinale. Nakon Čolakovog gola u 94. minuti i posljednjeg sučevog zvižduka svi u klubu i oko njega su odahnuli. Radovalo se na travnjaku, ali i na tribinama varaždinskog stadiona u krugu užeg vodstva riječkoga prvoligaša. Uostalom, Kup je »Rijeci« sada itekako bitan, natjecanje u kojem se može bitno popraviti slika sumorne »Rijekine« jeseni.


– Varaždinci su nas namučili, bila je to dosta teška utakmica. Ali, to ne čudi, »Varaždin« je uz »Dinamo« vodeći u Drugoj ligi, očekivali smo da će se tako boriti. Dobar su spoj iskusnih i kvalitetnih mladih igrača, a mi smo u fazi da se pomalo dižemo. Sva sreća da smo zabili taj gol, a vjerujem da je ovo početak jednog boljeg niza za nas – kaže Petar Mamić, igrač zadužen za lijevi bok na kojem obično gospodari Žuta, jedan od osmorice novih igrača u odnosu na utakmicu na Poljudu.


Kup šansa


– To je dosta bitna stvar i pokazatelj da trener može računati na više igrača, ne samo na njih jedanaest. Nismo dugo igrali, to se možda i vidjelo u nekim dijelovima ove posljednje utakmice, ali, eto, na kraju smo izvukli pobjedu i pokazali da se i na nas može računati – smatra Mamić.




Koliko raduje to saznanje, toliko brinu velike praznine u igri. U Splitu niti jedna šansa u prvom, u Varaždinu niti u drugom poluvremenu.


– Sudac nas je malo presjekao s tim slobodnjakom iz kojeg je pao gol. Svi mi koji smo bili na terenu znamo da ruka nije bila, iako se možda na snimkama drugačije vidi. Tvrdim da nije bila… No, cijelo vrijeme imali smo utakmicu pod kontrolom. Naš gol je na kraju visio u zraku, nije bilo nekog straha da nećemo proći. Ipak smo pokazali kvalitetu – kaže Mamić, smatrajući da jurnjava Kup kolosijekom itekako može biti isplativa u sadašnjoj situaciji kad »bijelima« ne cvjetaju ruže u prvenstvu.


– Kup je sada nekako najrealnija opcija za trofej, iako nikad ne treba otpisati niti prvenstvo. Istina, razlika je velika, ali treba ići iz utakmice u utakmicu i pobjeđivati. A onda ćemo vidjeti da li će se ta razlika topiti. Sad ćemo pričekati ždrijeb i sigurno će onda na tome biti malo veći fokus – dodaje Petar Mamić, koji je zadovoljan i dosadašnjim metodama rada novog trenera Igora Bišćana.


Pozitivan šok


Vjeruje da novi trener i dobra sinergija s igračima mogu izvući momčad iz sadašnje situacije.


– Mislim da je Bišćanov dolazak bio dosta pozitivan šok za momčad. Ne znam, možda je došlo do nekog zasićenja dok je trener bio Matjaž Kek. Igor je mlad i ambiciozan trener, prenosi na nas svoje znanje koje je stekao kroz karijeru i sada je atmosfera malo pozitivnija nakon onog šoka kada smo ispali od Norvežana i lošijeg ulaska u prvenstvo. Već smo se navikli na Bišćanov način rada i vjerujem da će to iz utakmice u utakmicu biti sve bolje – prognozira Mamić.


»Rudeš« stiže u ponedjeljak i neočekivano je postao utakmica s itekako velikim ulogom. Nešto što se prije prvenstva teško moglo pretpostaviti.


– Kakav god da je »Rudeš«, mi smo u situaciji da nam je svaka utakmica poput nekog finala. Nakon dugo vremena igramo doma i od početka moramo pokazati da je »Rijeka« na Rujevici uvijek favorit. Za nas više nema manje ili više važne ili lakše i teže utakmice. Svakoj moramo maksimalno ozbiljno pristupiti – zaključuje Mamić.