Slika za pamćenje

‘Ova i poruka Armade na oproštaju najljepši su trenuci moje karijere’: Kreilacha ganula koreografija navijača

Marko Cvijanović

Više od dvanaest tisuća naših navijača prevalilo je petstotinjak kilometara da bi bili uz nas... I onda mi još posvete onakav transparent. Ostao sam bez riječi – kaže Kreilach



Trebala je početi utakmica drugoga kola Kupa Njemačke između dortmundske »Borussije« i »Union Berlina« kad je na tribini koju je pohodila vojska od dvanaest tisuća gostujućih navijača osvanuo veliki transparent s likom riječkoga nogometaša Damir Kreilacha i prigodna poruka: »Jedan od nas«. Slika za pamćenje i trajnu uspomenu.


– To je nešto najljepše što sam doživio u dosadašnjoj karijeri, to i način na koji se Armada oprostila sa mnom na odlasku iz »Rijeke«. Znate, više od dvanaest tisuća naših navijača prevalilo je petstotinjak ili šestotinjak kilometara da bi došli u Dortmund i bili uz nas… I onda mi još posvete onakav transparent. Oduševljen sam, ostao sam bez riječi – kaže Damir Kreilach koji je pozdrave »Unionovih« navijača dočekao na klupi. Trener Jens Keller odmarao je najvažnije igrače za predstojeće važne prvenstvene ispite.


– Na žalost, nisam taj značajan trenutak u svojoj karijeri dočekao na terenu, ali to uopće ne umanjuje značaj takve geste naših navijača koji su još jednom pokazali koliko su vjerni klubu.




Nije prvi put.


– Oni su održali klub na životu kada mu je svojedobno prijetilo izbacivanje u petu ligu zbog uvjeta solventnosti. Tada su navijači »Union Berlina« akcijama dobrovoljnog davanja krvi i novčanim donacijama u kratkom razdoblju skupili milijun i 200 tisuća eura da bi zadržali klub u trećoj ligi. Ni to nije sve. Kad se vršila rekonstrukcija stadiona, naši su navijači radili na svojim poslovima do pet popodne, a onda odlazili i dobrovoljno radili do ponoći na izgradnji novoga stadiona.



Rijetki su takvi primjeri. Šteta je što nismo prošli u Kupu, a bili smo blizu. Dogurali smo do jedanaesteraca, ali… Gol se jednostavno smanjio, pucali smo ispred one tribine na kojoj su najvjerniji »Borussijini« navijači. Nije bilo jednostavno.


Kad već nisu uspjeli skinuti »skalp« slavnoj »Borussiji« bilo bi lijepo da, za nagradu, Kreilach i društvo svojim vjernim navijačima omoguće plasman u elitni bundesligaški razred. Situacija na ljestvici izgleda prilično obećavajuće. »Union Berlin« drži drugu poziciju koja jamči izravan plasman u najviši rang.


Visoke ambicije


– Dobri smo, dolaskom novoga trenera situacija se značajno ookrenula u našu korist. Igramo odličan nogomet s visokim presingom, ostvarili smo velik broj pobjeda na otvaranju prvenstva, držimo drugu poziciju… Sada je, međutim, najvažnije zadržati kontinuitet dobrih igara i rezultata. Ambicije? Predsjednik je na početku sezone rekao da želimo biti među 22 najbolje njemačke momčadi, dakle među četiri prvoplasirana kluba u drugoj Bundesligi. Nastojat ćemo do zimske pauze zadržati ovaj trend, biti među tri prvoplasirane momčadi. Čeka nas teška borba, prvenstvo je itekako zahtjevno. Tim više što znamo da klubovi poput »Stuttgarta«, »Hannovera« ili »Fortune«, koji imaju puno veći proračun od nas, žele biti prvoligaši. Međutim, baš je ova posljednja utakmica protiv »Borussije« dokaz da imamo potrebnu širinu kadra da bismo iznijeli sezonu do kraja kako smo i zacrtali.


Kreilach je također na pravom putu zadržati svoje osobne visoke standarde. Prije dvije sezone bivši kapetan »Rijeke« postigao je sedam golova i upisao osam asistencija, prošle sezone postigao još značajniji učinak s dvanaest pogodaka i pet asistencija. Što donosi tekuća sezona u kojoj je već postigao četiri pogotka i upisao dvije asistencije u jedanaest nastupa?


– Vjerujem da sam na dobrom putu da opet ostvarim dvoznamenkasti broj u rubrici pogodaka, ali uspjeh momčadi mi je na prvom mjestu. Da, da, odmah potpisujem da se čujemo na kraju sezone i da »Union Berlin« opet bude na drugom mjestu, ha, ha, ha…


I da »Rijeka« postane prvak.


– To će se sigurno dogoditi, »Rijeka« će na kraju imati minimalno pet bodova prednosti ispred »Dinama«. To je ono što znam. A »Union Berlin«… Nastojat ćemo zadržati ovu poziciju. Imamo prvoligašku kvalitetu, to je sigurno.