Prije dvoboja

Osvrt Orlanda Rivettija: Riječke šampionske noći dobre zabave

Orlando Rivetti

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Večeras na Rujevici neće biti predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović (danas slavi 49. rođendan) za selfie zabavu i uspomenu, neće biti Damira Miškovića sa svojom čašom ljubavi prema navijačima (odletio je u Nigeriju), ali zabava je zajamčena.


Kao i u utorku što je ostao za nama, u noći u kojoj je pao Osijek, a na zelenom travnjaku Rujevice bit će oni koji su dignuli na noge cijeli grad, regiju, Hrvatsku… Svojim igrama osvojili su simpatije i srca, ali i ono najvažnije (jedno ide s drugim ruku pod ruku), vrh ljestvice. Nogometaši Rijeke i Matjaž Kek sa svojim stručnim stožerom. Oni koji su napravili ono što su mnogi očekivali, ali se nisu usudili glasno izgovoriti, pobjegli Dinamu na plus osam bodova. Šest kola prije kraja.


U goste dolazi niskoplasirani Inter iz Zaprešića, ali klub koji je Rijeci tradicionalno trn u oku. Rijeka je dobila posljednje dvije utakmice, ali je na startu prvenstva ostavila dva boda u Zaprešiću. Sjećate se radosti Gavranovića kada je pogodio mrežu u sudačkom vremenu nakon što je prethodno zapucao kazneni udarac. »Žuti« su stigli izjednačiti… Remizirali su u posljednjem nastupu s Cibalijom, ne cvatu im ruže, ali Rijeka je, kao bi Kek rekao, svima motiv i inspiracija. Utoliko je obveza domaćina odigrati dobru predstavu i upisati nova tri boda na putu do konačnog cilja.




Osijek je morao potpisati predaju dvama udarcima s bijele točke (Bezjak, Andrijašević), nakon što je Rijeka odigrala furioznih pola sata na tragu onih utakmica iz prvog dijela sezone, kada su postavili šampionske temelje. Sada samo beru med toga rada. Na impozantnu brojku od 42 gola podigli su učinak Riječani zaduženi za golove – Andrijašević (14), Gorgon (12), Bezjak (9) i Gavranović (7).


Neki problem efikasnosti liječe udarcima s bijele točke, jedino Gavranović u posljednjih 180 minuta nije zatresao mrežu. Igra je tečna, smišljena, lopte stižu na vrući prostor u šesnaest metara, Gavranović napravi sve rezonski, manirom klasnog igrača, ali nikako da lopti pronađe put do mreže. Golgeterska kriza. Možda je večeres Gavranovićeva noć. Istina, manje važno od činjenice da Rijeka mora upisati tri boda, zadržati prednost nad Dinamom. S Rujevice je samo Dinamo odnio bod u 15 utakmica. Nakon što je u prvom poluvremenu bio na konopcima. Zapravo u dvije sezone od preseljenja na Rujevici se nitko nije osladio. U 35 utakmica, uključujući dvije utakmice Kupa Hrvatske i onaj remi s Turcima (2:2), kada je Rijeka dvaput vodila, ali… Oprostila se od Europe. Rijeka večeras nastavlja put do naslova. Nakon Intera još su na programu dvije domaće utakmice, protiv Hajduka i Cibalije… Još malo užitka na šampionskom putu do – Maksimira.