Borna Barišić

Old Firm je totalno ludilo, tako nešto nisam doživio

Marko Cvijanović

Jamesa Forresta i Borne Barišića/

Jamesa Forresta i Borne Barišića/

Vjerujem da ću dobiti određenu minutažu protiv Portugala i Španjolske. Istina je da igramo protiv jakih protivnika, ali i bolje je tako. Jake utakmice daju ti najbolji uvid gdje si i što si. Ja se nadam da ću svojim igrama opravdati poziv, a u nastavku sezone igrama u klubu opet privući izbornikovu pažnju - kaže osječki branič u redovima Rangersa



RIJEKA Novopečeni hrvatski reprezentativac Borna Barišić stigao je u Faro na okupljanje »kockastih« među prvima. Nedjeljne prvenstvene obaveze događale su se u ranom poslijepodnevnom terminu pa je ostalo dovoljno vremena za odmor i ranojutarnji let iz Glasgowa prema Iberijskom poluotoku. Samo… Nije to bila »obična« nedjelja. Bila je nedjelja za pamćenje i vječnu uspomenu. Uspomenu na prvi Old Firm. Najveći derbi škotskoga prvenstva između »Celtica« i »Rangersa« (1:0). Za mnoge najveći nogometni derbi na svijetu. Što kaže Borna?


– Fenomenalan osjećaj, do sada tako nešto još nisam doživio. Jesam li preživio? Jedva, ha, ha, ha… Šalim se malo, sve je bilo super, osim konačnog rezultata. Izgubili smo, ali mislim da smo ostavili sasvim dobar dojam – kaže Borna Barišić, koji nije bio jedini hrvatski igrač na travnjaku slavnog Ibroxa. U zadnjoj liniji »Rangersa« cijelu je utakmicu odigrao i Nikola Katić, donedavno stoper »Slaven Belupa«. Istodobno, Filip Benković cijelu je utakmicu odgledao s klupe »Celtica«.


– Ne znam kako su to drugi doživjeli, ali to je totalno ludilo. U pozitivnom smislu, naravno. Stadion gori, navijači navijaju iz petnih žila, toliko je sve to glasno da ne možeš sa suigračem koji ti je najbliži progovoriti nijednu rečenicu. O tom rivalitetu i naboju na terenu da i ne govorim… Vidjeli ste i sami kako se ide, bez zadrške, sto posto u svakom duelu. Sudac pušta čvrstu igru, jedino s vremena na vrijeme njegovu reakciju isprovociraju navijači. Tako sam i ja dobio žuti karton, iako su mnogi prije mene napravili puno gore prekršaje pa ništa. Nema veze, zato i je prvi Old Firm da stječem iskustvo. Ali sve u svemu, bilo je fenomenalno doživjeti derbi. Nadam se da ćemo drugi put slaviti mi.


Iz prve ruke 




Bornu su u premijernom »Old Firmu« gledali brat i prijatelji, koji bi iz prve ruke mogli reći kako je to na tribinama…


– Budući da nije bilo VIP ulaznica, gledali su utakmicu među navijačima »Rangersa«. E, njih tek morate pitati jesu li preživjeli prvi Old Firm, ha, ha, ha…


Bivši branič »Osijeka« još uvijek prolazi fazu prilagodbe na »otočki« nogomet gdje caruju trka, dueli, ali još uvijek i duge lopte.


– Recimo da je »Celtic« prva momčad koja je željela igrati nogomet od svih protiv kojih smo igrali otkako sam stigao u Škotsku. Sve ostale uglavnom preskaču igru, ali zato u škotskoj ligi sve pršti od duela. Riječ je o fizički vrlo zahtjevnom natjecanju, ali ja s trkom nikad nisam imao problema pa mi je s te strane lakše bilo prilagoditi se na nove uvjete. Jedino se još uhvatim kako se otvaram suigraču da mi odigra, a on pošalje dugu loptu. Naviknut ću se i na to.


Borna se ukazala ta čast da mu trener u »Rangersima« bude legendarni kapetan »Liverpoola« Steven Gerrard o kojemu ima samo riječi hvale.


– Znamo svi da Steven Gerrard neće pročitati ovaj intervju pa se ne moram opravdavati za to što ću ga silno hvaliti. Stvarno je na mene ostavio sjajan dojam, zbog svog golemog igračkog iskustva točno zna kako u kojem trenutku diše momčad, zna točno kad i što treba reći. Prenosi na nas svoje veliko nogometno znanje, pokušava nam usaditi neke stvari i radi to stvarno odlično. Mislim da je promijenio odnos prema »Rangersima«, koji su u razdoblju od ispadanja u četvrtu ligu i povratka u Premierligu ipak izgubili neki kredibilitet u škotskoj nogometnoj javnosti. Međutim, to se Gerrardovim dolaskom promijenilo nabolje. Vidi se da nas zbog njega gledaju sasvim drugim očima. A i napravili smo iskorak na igračkom planu, to se, vjerujem, vidjelo i protiv »Celtica«. »Rangersi« su imali i nekih jako neugodnih poraza u zadnje vrijeme, ali ovaj smo put praktično bili ravnopravni sa »Celticom«. Vjerujem da će ova momčad samo rasti.


Proliveni znoj


Pred Barišićem i društvom je u svakom slučaju naporna sezona.


– Igrat ćemo prvenstvo, dva kup natjecanja, Europu. Bit će puno utakmica, čeka nas naporan ritam, ali zato smo tu. Nismo baš najbolje startali u prvenstvu, za »Celticom« već zaostajemo četiri, a za vodećim »Heartsom« sedam bodova, ali puno je još ostalo do kraja da se ne bismo vratili. Momčad je još uvijek u stvaranju, ali mislim da smo na pravom putu.


Borna proživljava ljeto iz snova, napravio je transfer karijere, a kao nagrada je stigao poziv izbornika »kockastih« za utakmice protiv Portugala i Španjolske.


– To je ono za što živiš od kada počinješ igrati nogomet. U kratkom razdoblju mi se dogodilo puno lijepih stvari, ali iza svega toga stoje godine naporna rada i prolivena znoje. Nije to došlo preko noći kao što to neki misle.


S obzirom na Strinićeve zdravstvene probleme, Borni se ukazala prilika na početku nove ere najjače hrvatske nogometne vrste koja je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ostvarila epohalno dostignuće osvajanjem srebrne medalje.


– Vjerujem da ću dobiti određenu minutažu protiv Portugala i Španjolske. Istina je da igramo protiv jakih protivnika, ali i bolje je tako. Jake utakmice daju ti najbolji uvid gdje si i što si. Ja se nadam da ću svojim igrama opravdati poziv, a u nastavku sezone igrama u klubu opet privući izbornikovu pažnju.