Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

Odobren plan restrukturiranja: Hajduk mora smanjiti broj profesionalnih igrača i plaće

Jagoda Marić

Hajduk će morati smanjiti broj profesionalnih igrača i trenera ali i iznose u ugovorima igrača koji će i dalje ostati vezani uz klub



ZAGREB – Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je plan restrukturiranja splitskog Hajduka.


To znači da je jamstvo koje je Grad Split dao Hajduku u iznosu od 30 milijuna kuna u skladu s potporama za restruktuiriranje.


Usto Hajduk se u tom programu obvezao da će kroz vlastiti doprinos u klub uložiti 28 milijuna kuna, ali morat će provesti i neke kompenzacijske mjere.




Poput škverova koji su morali smanjiti svoje proizvodne kapacitete kroz program restruktuiriranja, Hajduk će morati smanjiti broj profesionalnih igrača i trenera ali i iznose u ugovorima igrača koji će i dalje ostati vezani uz klub.


Program restrukturiranja mora se provesti do 31. prosinca ove godine. Agencija je donijela odluku i o prijavi devet Splićana koji su osporavali potpore što ih je Grad Zagreb dao Dinamu od 2006. do 2012. godine. 


Zagreb je u tom periodu Dinamu transferirao više od 214,6 milijuna kuna, međutim učinio je to prema Zakonu o sportu kroz poticanje sportskih aktivmnosti o čemu je donio i programe pa je agencija obustavila postupak, jer nije mimo Zakona o sportu mogla primijeniti Zakon o potporama.


Međutim, iz agencije poručuju da će od 1. srpnja na tom području vladati nešto drukčija pravila jer se zbog ulaganja javnog novca u profesionalni sport, pogotovo u nogomet, time intenzivnije počinje baviti i Europpska komisija koja tek određuje pravila igre.


Tako se javni novac profesionalnim klubovima ubuduće može davati samo za omladinske pogone i o tome će se morati voditi posebno knjigovodstvo.


Usto profesionalni će klubovi moći koristiti javnu infrastrukturu odnosno stadione uz plaćanje naknade koja će minimalno morati pokrivati troškove održavanja.