Hrvatska vs. Jordan

OVACIJE SREBRNIM HEROJIMA Vida i Mitrović golovima uljepšali riječku nogometnu noć

Marko Cvijanović

Domagoj Vida i suigrači ostvarili su prvu pobjedu u službenoj prijateljskoj utakmici nakon ruske bajke/V. KARUZA

Domagoj Vida i suigrači ostvarili su prvu pobjedu u službenoj prijateljskoj utakmici nakon ruske bajke/V. KARUZA

Rujevica je kliktala u čast »srebrnih heroja« koji su minuloga ljeta oduševljavali hrvatski nogometni puk na putu do epohalnog dostignuća na ruskoj smotri, iako nitko nije očekivao da će konačni rezultat biti tako »tijesan« uzimajući u obzir rejting, ugled i kvalitetu dvaju protivnika



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija očekivano je na rujevičkom travnjaku svladala Jordan u prvoj utakmici međunarodnoga karaktera pred domaćom publikom poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji i slavnih lipanjskih i srpanjskih dana koji još uvijek intenzivno žive u ponosnom hrvatskom navijaču. Bez obzira što sinoć u Rijeci nije bilo sedmorice stožernih prvotimaca (Modrić, Rakitić, Vrsaljko Perišić, Brozović, L. Kalinić, Strinić), »dvanaestoga igrača« (Kovačić) i trojice »umirovljenika« (Subašić, Mandžukić, Ćorluka). Rujevica je kliktala u čast »srebrnih heroja« koji su minuloga ljeta oduševljavali hrvatski nogometni puk na putu do epohalnog dostignuća na ruskoj smotri, iako nitko nije očekivao da će konačni rezultat biti talo »tijesan« uzimajući u obzir rejting, renome i kvalitetu dvaju protivnika. Pobjedi se u svakom slučaju ne smije gledati u zube, pogotovo što se čeka od polufinala SP-a (Engleska 2:1).


Za hrvatskoga izbornika Zlatka Dalića pozitivno je saznanje da su njegovi igrači ozbiljno shvatili utakmicu protiv jordanske momčadi koja nije pokazala previše respekta prema skupocjenim nogama svojih suparnika. Sasvim dovoljno da prijateljski susret u pojedinim razdobljima poprimi natjecateljske tenzije, zbog čega je mađarski sudac opravdano dijelio kartone (Bartolec, Jedvaj, Rog, Al Samrieh, Khattab), a Dalić stekne uvid u mogućnosti igrača s manjom minutažom (Rog, Bradarić, Pjaca) i onih koji bi u dogledno vrijeme trebali proširiti kadar »kockastih« (Mitrović, Bartolec, Milić, Pašalić, Livaja, Santini). U takvim okolnostima najviše je profitirao dvostruki asistent Rog i strijelac Mitrović, Vida i Lovren samo su potvrdili kvalitetu stopera najviše klase. Od igrača koji su bili pod posebnim povećalom, u igri Milića i pogotovo Bartoleca trema je učinila svoje, ostali su odigrali utakmicu u skladu s očekivanjima. Za većinu prevelikim.



Strijelci: Strijelci: 1:0 Vida (24’), 2:0 Mitrović (63’), 2:1 Faisal (73’). Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Sudac: Sandor Szabo (Mađarska) 6,5.Gledatelja: 4.820. Žuti kartoni: Baftolec, Jedvaj, Rog (Hrvatska), Al Samrieh, Khattab (Jordan). HRVATSKA: Livaković 6, Bartolec 6 (64’ Jedvaj 6), Lovren 6,5 (46’ Mitrović 6,5), Vida 7, Milić 6 (46’ Pivarić 6), Rog 6,5, Badelj 6 (46’ Bradarić 6), Pašalić 6, Kramarić 6 (67’ Santini –), Rebić 6 (64’ Livaja 6), Pjaca 6.

JORDAN: Yaseen 6, Khattab 6, Marie 6, Alarab 5,5, Shilbaya 6, Barti Attiah 5,5, Al Samrieh 5,5 (64’ Murjan), Bakheet 5,5, Al Mardi 5,5 (72’ Al Rawashdeh), Al Qara 5 (64’ Faisal 6,5), Al Taamari 6 (89’ Rateb).





Hrvatska je utakmicu u rezultatskom smislu prelomila dvama pogocima iz prekida (Vida 24’, Mitrović 63’), Faisalov gol (73’) kao splet nesretnih okolnosti jednoga slobodnoga udarca nije pokvario opći dojam, Dalić ionako nije dobio mnogo od dvoboja s Jordanom. Nitko od alternativa nije pokazao da bi se u budućnosti mogla poremetiti hijerarhija u momčadi, a Hrvatska je kroz igru napravila premalo da bi morala žaliti za izdašnijim rezultatom. Jedina stopostotna (Rebić 3’) i nekoliko poluprilika (Pašalić 35’, Mitrović 59’, Pjaca 62’, 69’) bilo je nedovoljno za nešto više od prolazne ocjene. Ono što više brine jest činjenica da je protivnik u nekoliko navrata (pre)lako dolazio u završnicu (Al Tamami 14’, Murjan 72’).



– Utakmica je poslužila svrsi. Dali smo dva gola iz prekida, malo smo komplicirali, previše »pimplali«, nije bilo tečnosti. Dao sam šansu svim igračima osim Slugi. Vidio sam što sam trebao vidjeti. Pobijedili smo. Drugo, u Ligi nacija sada je sve otvoreno, s dvije pobjede još možemo biti i prvi. Mi možemo dobiti Španjolce u punom Maksimiru, dižemo se u formi – kaže izbornik Zlatko Dalić.