Reprezentacija

Novopečeni reprezentativac Josip Mišić: ‘Nadam se da je Kina bila moj početak, a ne kraj u kockastom’

Marko Cvijanović

Josip Mišić slavi pogodak Luke Ivanušeca u društvu Domagoja Antolića, Josipa Pivarića, Mirka Mirića i Borne Barišića / REUTERS

Josip Mišić slavi pogodak Luke Ivanušeca u društvu Domagoja Antolića, Josipa Pivarića, Mirka Mirića i Borne Barišića / REUTERS

Nadam se da je ovo moj reprezentativni početak, nikako kraj. Ja ću i dalje nastojati davati svoj maksimum kada god zaslužim poziv, a naravno da sam svjestan konkurencije – ističe Josip Mišić



Hrvatska ekspedicija na China Cupu iskoristila je slobodan dan uoči povratka u Hrvatsku za obilazak Nanninga. U nedjeljnim jutarnjim satima »kockasti« su posjetili hram i park na planini Qingxiu. Razlog više za konačnu ocjenu kineske avanture novopečenog reprezentativca iz redova riječkoga prvoligaša, Jospia Mišića.


– Prošetali smo gradom, vidjeli znamenitosti. Nanning je na mene ostavio odličan dojam, grad stvarno lijepo izgleda. Sve je potpuno drukčije nego kod nas. Hrana? Nismo se usudili probati ništa ekstremno, poput pasa ili mačaka, ha, ha, ha… Hranili smo se uglavnom u hotelu. Uobičajena jela, kakva jedemo i kod nas. Što je sigurno, sigurno je. Da li bih se mogao vidjeti u Kini? Po svemu što sam vidio, mislim da bih mogao ovdje živjeti i igrati, ali daleko je to od mog cilja. Ipak puno više volim Europu – kaže Mišić, jedan od rijetkih u hrvatskoj momčadi koji je upisao maksimalnu minutažu u dvjema utakmicam na China Cupu.



Nogometaši Čilea pobjednici su China Cupa nakon što su u finalnom susretu svladali Island 1:0. Južnoameričkom prvaku pobjedu je donio gol Zagala iz 17. minute.





Pozitivni dojmovi


– Zadovoljan sam svojom, ali i igrom cijele momčadi. Moramo uzeti u obzir da smo otišli na turnir bez dana priprema i u sastavu koji nikad nije igrao zajedno. Mislim da smo ostavili puno bolji dojam od rezultata. Protiv Čilea smo odigrali ravnopravnu utakmicu, protiv Kine dominirali i na kraju iz jedine njihove prilike primili pogodak. Na žalost, u oba navrata izgubili smo nakon izvođenja jedanaesteraca. Događa se, žao mi je što je protiv Kineza baš moj promašaj bio odlučujući, ali to je nogomet.


Bez obzira na tu činjenicu, Josip iz Kine nosi jako lijepe uspomene.


– Upisao sam svoje prve nastupe za A reprezentaciju, ostvario sam svoje snove. Velika je čast igrati za reprezentaciju, pritom je ozračje u momčadi tijekom kineske turneje stvarno bilo odlično. Sve u svemu, iza mene je jako lijepi tjedan. Izbornik i njegovi pomoćnici ostavili su na mene jako dobar dojam, vrhunski su profesionalci na terenu, a izvan terena su u svakom trenutku spremni popričati s nama igračima kao s prijateljima.


Mišić i društvo solidnim su nastupima osvjetlali obraz MAXtv Prve lige koja je na China Cupu dala sve reprezentativce, izuzev Filipa Ozobića (Azerbajdžan) i Tonija Datkovića (Slovenija).


– Često znamo čuti da HNL nije na nekoj razini. Naravno da svi imaju pravo reći što misle, ali mislim da smo u Kini opovrgnuli takva razmišljanja. Jesam li pričao s izbornikom o svojoj igri? Ne, ali stekao sam dojam da kod izbornika prevladavaju pozitivni dojmovi o našim nastupa u ovim dvjema utakmicama. Ja u svakom slučaju nisam osjećao neki poseban pritisak bez obzira što sam prvi put nastupao za A reprezentaciju. Osjećao sam se opušteno, igrao svoju igru, mislim da nisam djelovao impresionirano.


Iz Kine u – rudnik!


S obzirom na veliku konkurenciju među veznim igračima u reprezentativnoj vrsti, Mišić se, unatoč vrlo dobrim izdanjima u Nanningu, još uvijek ne može smatrati novim pozivima u dogledno vrijeme. To, međutim, ne znači da pred njim nije budućnost među »kockastima«. Dapače…


– Nadam se da je ovo moj reprezentativni početak, nikako kraj. Ja ću i dalje nastojati davati svoj maksimum kada god zaslužim poziv. To je jedini pravi pristup, a naravno da sam svjestan konkurencije. Veznjaci hrvatske reprezentacije igraju u najboljim europskim klubovima, što dovoljno govori o njihovim kvalitetama.


Sve ukazuje da će Josipa po povratku u Rijeku dočekati snijeg koji, doduše, nije omeo predanoga trenera »bijelih«, Matjaža Keka, držati se zacrtana plana i programa. Mišić se s velike scene vraća u – »rudnik«.


– Vjerujem da ćemo se mi koji smo s reprezentacijom bili u Kini uspjeti malo odmoriti, a onda zajedno sa suigračima početi naporno raditi kako bismo se što bolje pripremili za nastavak sezone, od koje puno očekujemo. Naslov prvaka? Ne volim govoriti unaprijed, od nastavka sezone očekujem odigrati najbolje što mogu kao i do sada i dati sve što mogu za uspjeh momčadi. To mi je jedini cilj, a na kraju sezone – što bude.