Liga nacija

Nizozemska posljednji sudionik Final Foura, Hrvatska ipak nositelj u ždrijebu za EURO

Hina

Nizozemci su posljednji osigurali plasman na završni turnir/Foto REUTERS

Nizozemci su posljednji osigurali plasman na završni turnir/Foto REUTERS

Remijem Njemačke i Nizozemske, Hrvatska je osigurala status nositelja na skorašnjem ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo 2020. godine. Status nositelja imat će 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija



GELSENKIRCHEN Nogometna reprezentacija Nizozemske postala je posljednji sudionik završnog turnira prvog izdanja Lige nacija, ona je do prvog mjesta u skupini 1 stigla odigravši 2:2 protiv Njemačke u Gelsenkirchenu iako su do pet minuta prije kraja gubili sa 0:2.


Njemačka je povela pogocima Wernera (9) i Sanea (20), da bi Nizozemska do boda koji joj je osigurao prvo mjesto stigla u samoj završnici preko Promesa (85) i Van Dijka (90).


Nizozemska je osvojila prvo mjesto sa sedam bodova, kao i druga Francuska, ali je bila bolja u međusobnim susretima, dok je Njemačka ostala posljednja s dva boda te će u sljedećoj Ligi nacija igrati u Ligi B kao i Hrvatska.




Još ranije su završni turnir osigurali Portugal, Engleska i Švicarska.


Završni turnir će gotovo sigurno biti u Portugalu. U ožujku ove godine UEFA-i su kandidature za domaćinstvo priložili Portugal, Italija i Poljska, a kako su Portugalci u subotu navečer remijem kod Italije jedini osigurali Final Four, stekli su se uvjeti za domaćinstvo. UEFA to treba i službeno potvrditi. Portugal je prijavio Porto i Guimaraes. Polufinalni susreti igrat će se 5. i 6. lipnja 2019. godine, a finale i susret za treće mjesto 9. lipnja.


Remijem Njemačke i Nizozemske, Hrvatska je osigurala status nositelja na skorašnjem ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo 2020. godine. Status nositelja imat će 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija, a Hrvatska će s četiri osvojena boda biti sigurno ispred Njemačke s dva te Islanda koji je natjecanje završio bez bodova.


Ždrijeb za EURO održat će se 2. prosinca u Dublinu. U kvalifikacijama će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 skupina. U pet skupina igrat će po pet reprezentacija, a u pet skupina po šest ekipa. Plasman na EURO izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine.