Osvrt Orlanda Rivettija

Nikola Kalinić pjesnik iz Danteova grada

Orlando Rivetti

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Jučer nam se u Maksimiru vratio nogomet! Nakon dvije godine igranja u pustinjama, bez gledatelja. Ambijent iz nekih drugih vremena, kao nestvarno, bez obzira na to što je Maksimir bio »blindirani grad radosti« u koji se ulazilo kroz nekoliko obruča… Tribine i travnjak kao jedno tijelo. Insipirirani i motivirani reprezentativci koji su dočekali – gledatelje. Fantastična atmosfera u inat svima koji još uvijek pozivaju na bojkot reprezentacije iz nekih svojih interesa. Noć za pamćenje. Ambijent i igra. Reprezentativci su se zahvalili veoma dobrom predstavom, pobijedili suparnika koji je do kraja vjerovao da može prirediti izennađanje. Bili su nekoliko puta blizu pogotku, ali bila je to noć hrvatskog nogometa.


Hrvatska je očekivano dobila utakmicu koju je morala dobiti. Nakon domaćeg remija s Turskom (1:1), na istom stadionu, ali bez gledatalja, dva nova izgubljena boda uvelike bi zakomplicirala situaciju. Put prema mundijalu u Rusiji bio je uzbrdo i protiv vjetra… Ova reprezentacija ima bolje igrače od onoga što je prikazano sinoć na Maksimiru. Uz sve pohvale Ukrajincima nekad velikog igrača, Andrija Ševčenka. Bilo je, naime, razdoblja kada nismo znali što ćemo s loptom. Kao i onih kada smo svi morali stati iza lopte. Vrag nikad ne spava.


Zahvaljujući Massimu Allegriju, treneru Juventusa koji je Mandžukiću pronašao mjesto na lijevoj strani (Higuain i Dybala su u istom sastavu…) i činjenici da naš ponajoblji igrač, Perišić, nije imao pravo nastupa (crveni karton), u momčad je upao Nikola Kalinić. Kao prvi napadač! Konačno Mandžukić i Kalinić zajedno od početka. Mandžukić je ukrao jednu loptu u sebi svojstvenom presingu, ali pogodio je stativu. Kalinić je zatvorio trokut s Modrićem (spretniji od svog policajca Rotana) i Rakitićem (peta!), i okrenuvrši se između dvojice čuvara poslao loptu tamo gdje vratari ne stižu. Pogodak umjetnika. Inače živi u Danteovu gradu, pjesnika i kipara… Fiorentina se s ponosi njime. Ne samo zbog golova, nego i zbog toga što je odbio vreću kineskih dolara…




Kada Luka Modrić čvrsto drži dirigentsku palicu u bijelim rukavicama, a Badelj obavlja prljave poslove, dok Rakitić na sredini terena crta ofenzivna rješenja (peta je majstorija), Hrvatska će uvijek pronaći dobitnu kombinaciju. Bez obzira na suparnika, ma koliko Ukrajinci bili opasni i nepredidljivi. Iznad očekivanja. Rotan, Kovalenko i Stepanenko su trčali i zatvarali koridore na sredini terena. Brozović i Mandžukić su znalci i borci, a Jedvaj i Pivarić nisu bježali od ofenzivne odgovornosti, igre prema naprijed. Bez obzira što su za izravne suparnike imali dvojicu najboljih Ukrajinaca – Konopljanku i Jarmolenka!


Pogodak Kalinića donio je mirnoću cijeloj ekipi. Obrana bez dvojice standardnih, Ćorluke i Vrsaljka, sa često problematičnim Pivarićem, imala je kontrolu situacije zahvaljujući dobroj defenzivnoj organizaciji. Kolektvnoj obrani. Izbornik Ante Čačić dobro je složio taktiku u svojoj 19. utakmici na klupi reprezentacije. Lakše je bilo crtati momčad prema naprijed (bogata je i klupa…), ali je hrabro odradio i onaj obrambeni dio. Sačuvali smo mrežu i zahvaljujući nekoliko veoma dobrih obrana Subašića. Ali to je nogomet. Hrvatska je jučer pokazala da je najbolja reprezentacija ove skupine, bez obzira na to što je bilo dosta praznog hoda.


Bodovi se zbrajaju…