Traži se izbornik

Nikola Jurčević će voditi Azerbajdžan protiv Hrvatske u Maksimiru?

Ivana Vaupotić

Nikola Jurčević/Foto PIXSELL

Nikola Jurčević/Foto PIXSELL

ZAGREB Prema riječima Eljhana Mamedova, glavnog tajnika Azerbejdžanskog nogometnog saveza (AFFA), Nikola Jurčević je vrlo ozbiljan kandidat za preuzimanje reprezentacije Azerbejdžana, koja će 21. ožujka gostovati na stadionu Maksimir, u sklopu prvog kola kvalifikacija za Euro 2020.– Na našem popisu kandidata za poziciju izbornika bilo je deset trenera, s time da smo u obzir uzeli njihovo iskustvo u radu s reprezentacijama i klubovima, kao i životnu dob. Naravno, svaki od njih imao je određene uvjete i financijska potraživanja. Mogu potvrditi da trenutno pregovaramo s Jurčevićem, koji je dugi niz godina radio kao pomoćnik Slavena Bilića u reprezentaciji Hrvatske, »Lokomotivu« iz Moskve, »Bešiktašu« i »West Hamu« – izjavio je Mamedov na specijaliziranom portalu azerisport.com.

Prvi izbor Azera bio je Carlos Queiroz, u čijem životopisu piše da je u ulozi prvog trenera, između ostalih klubova, vodio lisabonski »Sporting« i »Real Madrid« te reprezentacije Portugala, Južne Afrike, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana, s kojim je nastupio i na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, do konačnog dogovora s AFFA-om nije došlo zato što je 63-godišnji portugalski stručnjak postavio previsoke financijske zahtjeve.


Jurčević, pak, nije toliko skup trener, u prilog mu definitivno ide i odličan dojam koji je na Azere ostavio Robert Prosinečki, kada je, u razdoblju od 2015. do 2017. godine vodio njihovu reprezentaciju. Štoviše, u kvalifikacijama za Euro 2016. Azerbejdžan je 3. rujna 2015. godine pod njegovim vodstvom otkinuo bod Hrvatskoj u Bakuu (0:0), a ta utakmica označila je početak kraja izborničkog mandata Nike Kovača, koji je smijenjen tri dana kasnije, nakon poraza na gostovanju kod Norveške (0:2).


Povrh toga, plus za Jurčevića predstavlja činjenica da je skupa s Prosinečkim svojevremeno bio dio Bilićevog stručnog stožera na klupi hrvatske reprezentacije. Kako ističe azerisport.com, konačna odluka o novom izborniku Azerbejdžana trebala bi biti donesena do kraja ovog tjedna jer kvalifikacija za Euro 2020. počinju vrlo brzo.