Novi trend u HNL-u

Nikad više inozemnih stručnjaka: Čelnici prvoligaša sve više vjeruju strancima

Ivana Vaupotić



ZAGREB U trenutku kada je Austrijanac Peter Pacult poveo igrače »Cibalije« na zimske pripreme, broj stranih trenera u prvom razredu hrvatskog nogometa dosegnuo je rekordnu razinu. Naime, sada u MAXtv Prvoj ligi rade čak četiri stručnjaka iz inozemstva. Pacult je u »Cibaliji«, »Hajduk« vodi Španjolac Joan Carillo, a Slovenac Matjaž Kek i Bugarin Ivajlo Petev bore se za naslov prvaka na klupama »Rijeke« i »Dinama«. Stoga nije pretjerano reći da čelnici hrvatskih klubova više vjeruju stranim trenerima.


– Novac nije bio presudan za moj dolazak u Vinkovce. Iznimno cijenim hrvatski nogomet i povezan sam s nekim ljudima koji ovdje rade. Jednostavno, u »Cibaliji« vidim priliku za afirmaciju, iako mi je jasno da je situacija teška. No, vjerujem da ćemo ostvariti cilj i sačuvati prvoligaški status – objasnio je Pacult na predstavljanju u Vinkovcima.


U prvih četvrt stoljeća samostalnosti Hrvatske nogometne lige na klupama klubova iz elitnog razreda sjedilo je tek šesnaest stručnjaka iz inozemstva. No, čak njih devet je došlo s područja bivše Jugoslavije. Najugledniji među njima bio je bivši trener »Croatije« iz Sesveta i »Lokomotive«, Srbin Ljupko Petrović, koji je 1991. godine osvojio naslov europskog prvaka s »Crvenom zvezdom«.


Jezična barijera




Uzme li se u obzir jezična barijera, tek šestorica su se susrela s tim problemom. Naime, jasno je da su treneri iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije mogli normalno komunicirati sa svojim igračima, a poznavanje jezika predstavljalo je jednu od bitnih preporuka za Peteva kada je početkom listopada prošle godine preuzeo »Dinamo«.


Prvi stranac koji se suočio s jezičnom barijerom u hrvatskom prvoligaškom nogometu bio je Osvaldo Ardiles u ljeto 1999. godine, kada je doveden u Maksimirsku 128. U to doba »Dinamo« je djelovao pod imenom »Croatia«, a slavni Argentinac doveden je zbog iskoraka u Europu. No, njegov opus u modrom taboru trajao je tri mjeseca, sve do domaćeg poraza od »Manchester Uniteda« (2:1) u Ligi prvaka. Nakon te utakmice Ardiles i klub iz Maksimirske 128 dogovorili su sporazumni raskid ugovora.


Idući trener iz inozemstva s istim problemom pojavio se tek deset godina kasnije, i to u »Hajduk«. Talijan Edoardo Reja na Poljud je stigao četiri mjeseca nakon rastanka s »Napolijem«, u trenutku kada je sezona već počela. Doduše, u njegovom je slučaju jezična barijera bila nešto manje kompleksna. Kao sin Slovenca koji je emigrirao u Italiju, Reja je ipak razumio nešto na hrvatskom.


Adi Pinter


U debitantskom nastupu na klupi »Hajduka« doživio je poraz na Kantridi (0:2), u režiji dvostrukog strijelca Ramona Fernandeza. Nije na odmet spomenuti da je u tom izdanju gol »Rijeke« čuvao Ivan Mance, današnji pomoćnik sportskog direktora kluba. Reja je u nastavku sezone složio momčad i postizao solidne rezultate, a Poljud je iznenada napustio u prosincu 2009. godine, kada ga je angažirao »Lazio«.


Baš u to vrijeme hrvatski prvoligaški nogomet postao je bogatiji za prvog Austrijanca. Posrnula »Croatia« iz Sesveta angažirala je Adija Pintera i dala mu zadatak koji je sada dobio njegov zemljak Pacult u »Cibaliji«. Osebujni stručnjak se na prvom treningu u Sesvetama bacio u snijeg gol do pasa, kako bi vlastitim primjerom pokazao igračima što očekuje od njih.


To mu nije nimalo pomoglo. U prvom kolu proljetnog dijela prvenstva, krajem veljače 2010. godine, »Croatia« je demontirana na gostovanju kod »Dinama« (0:6), a klupski čelnici su zbog tog poraza otpustili Pintera. Doduše, on je tada rekao da je namjeravao otići glavom bez obzira zbog nesređene situacije u klubu.


Nedostižni Kek


Petnaest mjeseci kasnije u hrvatski nogomet je stigao proslavljeni bugarski reprezentativac Krasimir Balakov. Pod njegovim vodstvom »Hajduk« je nizao prosječne rezultate i nije se uspio približiti nedodirljivom »Dinamu«. Krajem ožujka 2012. godine Balakov je naglo otišao, na poziv »Kaiserslauterna« koji se grčevito borio za ostanak u Bundesligi. Tamo je, pak, dobio otkaz nakon osam tjedana.


Petev je, kao trener »Dinama«, postao drugi bugarski stručnjak u hrvatskom prvoligaškom nogometu. No, njemu jezik ne predstavlja problem, kao Španjolcu Joanu Carillu koji je preuzeo »Hajduk« prije nešto više od mjesec dana. Suvišno je isticati da obojica, baš kao i Pacult, očekuju dug i uspješan trenerski mandat na klupama svojih klubova.


Isto tako, više je nego jasno da neće tako lako dostići najdugovječnijeg stranog trenera u zadnjih četvrt stoljeća samostalnost hrvatskog prvoligaškog nogometa. Kek je vodio »Rijeku« na čak 190 službenih utakmica, a očigledno je da će taj broj i dalje rasti. Realno gledajući, njegov opus postavio je teško dostižne standarde za sve strane stručnjake koje karijera dovede u MAXtv Prvu ligu.