Druženje s navijačima

Nigerijci odradili otvoreni trening; Musa: Plan za prolaz je šest bodova u prve dvije utakmice

Denis Frančišković

Ahmed Musa / REUTERS

Ahmed Musa / REUTERS

Naš plan je dobiti prve dvije utakmice, sakupiti šest bodova i s njima dočekati susret s Argentinom u St. Peterburgu – kaže Ahmed Musa, napadač moskovskog CSKA



RIJEKA  I dok nigerijskog izbornika Gernota Rohra brine koliko će njegovi igrači biti u optimalnom stanju zbog ramazanskog posta, »Super orlovi« s umjerenim ambicijama čekaju start svjetske smotre.


A da sinergija s navijačima bude što bolja pobrinuli su na posljednjem treningu, kada su otvorili vrata gledateljima i medijima. Sve je trajalo oko dva sata… S tim da izbornik Gernot Rohr nije previše otkrivao karte uoči subotnjeg sudara s Hrvatskom. A puno više toga neće biti poznato niti u sljedećim treninzima koji će svi biti zatvoreni za javnost.


Poslije istezanja i vježbi zagrijavanja Nijemac je zaokružio trening međusobnim uigravanjem A i B momčadi, pri čemu nije dao naslutiti startnu postavu protiv »kockastih«. Njemački taktičar postavio je obje momčadi u formaciji 4-2-3-1, prvu u sastavu Uzoho – Idowu, Ebuehi, Omeruo, Balogun – Ndidi, Etebo – Ahmed Musa, Mikel, Iwobi – Ighalo te drugu u sastavu Ikechukwu – Abdullahi, Troost-Ekong, Awaziem, Echiejile – Ogu, Onazi – Obi, Iheanacho, Victor Moses – Nwankwo.




Trening utakmica završila je rezultatom 2:1, pri čemu su strijelci za svoje momčadi bili Mikel, Musa te Obi.


 Puno bolje


Victor Moses, napadač »Chelseja«, ističe kako su on i suigrači bili nezadovoljni izvedbom protiv Češke i Engleske. Nigerijski igrač godine naglašava kako će njegova momčad ubuduće morati igrati puno kolektivnije želi li polučiti uspjeh na svjetskoj smotri.


– Radujemo se skorašnjoj utakmici s Hrvatskom, a nakon izdanja u posljednjim prijateljskim ogledima bili smo poprilično iritirani. Nakon toga smo dobro trenirali i mislim da u ovom trenutku izgledamo puno bolje – ističe Moses.  



Bivši kapetan nigerijske reprezentacije Yoseph Yobo (37) smatra da »Super orlovi« imaju mladu i neustrašivu momčad koja može proći skupinu na Svjetskom prvenstvu.  – Imamo mladu, talentiranu i neustrašivu momčad koja može igrati protiv svake ekipe na svijetu – kazao je bivši branič Fenerbahčea, Evertona, Marseillea i Norwich Cityja.– Moramo ići utakmicu po utakmicu, za nas je najvažnije dobro otvoriti SP. Idealno bi bilo pobijediti Hrvatsku i mirno se pripremati za Island – smatra Yobo koji je uz vratara Enyeamu, rekorder po broju nastupa u »orlovima«, obojica su sakupila po 101 utakmicu.– Nitko ne dolazi na SP i odmah mašta o finalu. Prvo treba proći skupinu, a to neće biti lako. Bilo bi loše izgubiti prvi susret, a potom početi paničariti – dodao je.Yobo je sudjelovao na tri svjetska prvenstva, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, 2010. u Južnoj Africi i 2014. u Brazilu. I na svakom je igrao protiv Argentine.– Nastupio sam u sve tri utakmice i sve tri sam izgubio. Možda je došlo vrijeme da Nigerija upiše prvu pobjedu protiv Argentine na svjetskim prvenstvima – priželjkuje Yobo. U studenom prošle godine Nigeriji je to uspjelo u prijateljskom susretu u Krasnodaru kada je pobijedila 4:2. Yobo se ne slaže s kritičarima koji tvrde kako je obrana najslabija nigerijska karika.– Iskustvo je vrlo važno, ali nije i presudno već kvaliteta. Ne slažem se sa stručnjacima koji smatraju kako je naša obrana slaba – poručio je legendarni nigerijski nogometaš.


Dvadeset i sedmogodišnji napadač »orlova« svjestan je uloga što ga nosi prva utakmica.


– Hrvati imaju puno igrača s individualnom klasom. Zato moramo biti jako koncentrirani, a svaki uspjeh možemo ostvariti samo kolektivnom igrom jer u ovoj našoj skupini nema velikih favorita – tvrdi Moses.


Uloga favorita


Ahmed Musa, napadač moskovskog CSKA, ima recept za prolazak skupine. A to su pobjede u prve dvije utakmice na Hrvatskom i Islandom.


– Naš plan je dobiti prve dvije utakmice, sakupiti šest bodova i s njima dočekati susret s Argentinom u St. Peterburgu – kaže Musa, dok kapetan John Obi Mikel dodaje kako je pomalo i sretan što se njegova reprezentacija podcjenjuje u ocjenama dometa na Svjetskom prvenstvu.


– Ne želimo imati ulogu favorita, a kritičarima želimo pokazati da smo smo puno bolji nego što oni misle u ovom trenutku – poručuje kapetan Obi Mikel.