Kontroverzno

Nedopuštena politička poruka: UEFA istražuje spornu proslavu gola turskih nogometaša

Hina



UEFA će razmotriti kontroverznu proslavu gola turskih nogometnih reprezentativaca u pobjedi 1-0 nad Albanijom u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2020. kojom su izrazili potporu turskoj ofenzivi protiv Kurda u Siriji što bi predstavljalo nedopušteno uključivanje politike u nogomet, javljaju strane novinske agencije.


UEFA-ina pravila zabranjuju uporabu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke. »Ja osobno nisam vidio taj pozdrav koji bi se mogao smatrati provokacijom (…), ali sigurno ćemo provjeriti«, izjavio je talijanski glasnogovornik UEFA-e Philip Townsend.


Naime Turska je u Istanbulu na stadionu Fenerbahce Ülker sa 1-0 pobijedila Albaniju, a turski su nogometaši nakon odlučujućeg pogotka Cenka Tosuna u posljednjoj minuti regularnog dijela utakmice otišli pred navijače i salutirali poput vojnika.




Osim toga, poslije utakmice, reprezentacija je na svom službenom Twitter profilu objavila i fotografiju na kojoj igrači salutiraju uz popratni tekst u kojem se navodi da je pobjeda »posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima«.


Turska je u srijedu pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke trupe s tursko-sirijske granice. Ofenziva je izazvala oštre reakcije u mnogim europskim zemljama od kojih su neke zaustavile izvoz oružja u Tursku.