Fausto Budicin

Nećemo se dobro provesti ako budemo preopušteni, moramo ostati ponizni

Ivan Volarić

Mateo Monjac, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ

Mateo Monjac, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ

Moramo znati da smo dobri kada smo ponizni, maksimalno koncentrirani i kada respektiramo suparnika. Onda mogu isplivati naše kvalitete - upozorava trener Orijenta 1919



RIJEKA Na Krimeji je održana presica uoči subotnjeg ogleda protiv Hrvatskog dragovoljca početak kojega je zakazan u 15 sati. Nogometaši Orijenta 1919 priželjkuju i četvrtu uzastopnu pobjedu uoči prvenstvene stanke. Gost je bivši prvoligaš Hrvatski dragovoljac iza kojega je također niz od tri utakmice bez poraza. Sigećani su u tom nizu svladali Hajduk II i Osijek II, te remizirali s Rudešom. Krimejčani su pak nakon domaćeg poraza od Hajduka II uoči prošle reprezentativne stanke svladali Rudeš, Osijek II i Cibaliju, s time da su posljednje dvije pobjede ostvarili u gostima. Jasno je da se “crveni” nadaju novom uspjehu koji bi ih učvrstio na drugoj poziciji na prvenstvenoj ljestvici.


– U posljednjih devet utakmica ostvarili smo sedam pobjeda i jedan remi, drugi smo najbolji gosti u ligi uz Hajduk II, a na Krimeji smo tradicionalno vrlo jaki – otvorio je Marinko Koljanin, presicu na Krimeji. – Mnogi se pitaju kako je to moguće, a to je kombinacija svega onoga što smo govorili od početka. Orijent 1919 ima jasan put i jasan cilj. Do njega ćemo doći isključivo na ovaj način: domaće i riječke snage s financijskim održivim proračunom uz dobar rad trenera Fausta Budicina koji je pokazao visoke kapacitete. Još nešto, kada smo bili u Trećoj HNL dovodili smo igrače za Drugu ligu, a isto tako i sada smo ciljano dovodili igrače koji imaju potencijal za Prvu HNL što se i potvrdilo kroz naš visoki plasman.Trener Fausto Budicin neće moći računati na poveću skupini igrača. Vidas, Fatić i Črnko u Vinkovcima su zaradili treći žuti karton, Travaglia i Antić su duže odsutni.

– Prvi put ove sezone imat ćemo malo većih problema s izostancima igrača. Imamo trojjicu kartoniranih, dvojicu ozlijeđenih i dvojicu, trojicu načetih igrača. Bit će veliki izazov odabrati najbolju ekipu za utakmicu – govorio je Budicin. – Dragovoljac uvijek ulazi u prvenstvo s velikim ambicijama, skupili su dosta dobrih igrača na početku sezone, ali imali su turbulentnu situaciju u Upravi. Trebalo im je vremena da se konsolidiraju, odnosno treći trener je shvatio kako bi trebali igrati. Treba respektirati rezultate koje su postigli u posljednje tri utakmice. Pobijedili su Hajduk II i Osijek II, te remizirali protiv Rudeša. Suparnik su koji zaslužuje respekt, koji je izuzetno opasan u kontrama i polukontrama i koji ima centarfora s velikim međunarodnim iskustvom. Dobar je u građenju i igri okrenutoj leđima prema golu. Dosta dobro spušta lopte za ulazak brzih krilnih igrača. Očekujem da će biti zgusnuti u obrani, da će biti izuzetno agresivni u duel igri i da će u polukontrama i kontrama nastojati doći do pozitivnog rezultata. Ono što nije dobro je igralište, a vremenska prognoza nije obećavajuća. Treba vidjet kako ćemo reagirati na takve uvjete.


Centarfor o kojem je trener Orijenta 1919 govorio biranim riječima dobro je poznat riječkoj publici. Ivan Božić svojevremeno je nosio dres Rijeke i dijelio svlačionicu na Kantridi s Faustom Budicinom.




– Dobar igrač, još uvijek smo u dobrim odnosima. Božić u klubu ima puno veću ulogu od igrača. Sada su se posložili, došli do zadovoljavajuće forme, a kvalitetu su imali prije samo su bili malo poremećni zbog turbulentne situacije u Upravi.


Naglašava Budicin da njegovi igrači trebaju respektirati sigetski niz, ali i u Hrvatskom dragovoljcu trebaju respektirati krimejsku pobjedničku nisku.


– Naravno! Igrači zaslužuju respekt i poštovanje za sve što su napravili od početka priprema, lopta im vraća na pravi način, ali ne trebamo biti preeuforični. Tanka je granica od dobre atmosfere i preopuštene atmosfere koja se, imam osjećaj, događa zadnjih dana. Imamo nekoliko dana do utakmice i pokušat ćemo se resetirati i opet razmišljati da ne smijemo poletjeti. Nismo više lovci nego lovina. Ako budemo ušli preopušteno u zadnja dva treninga koja su ključna za utakmicu nećemo se dobro provesti. Moramo znati da smo dobri kada smo ponizni, maksimalno koncentrirani i kada respektiramo suparnika. Onda mogu isplivati naše kvalitete. Ako budemo preopušteni onda neće biti dobro. Pred nama su još četiri utakmice i treba se sada, kada je teško, dodatno namučiti da bi nastavili naš niz. Podvući ćemo crtu 7. prosinca i sve analizirati. Mislim da smo prerano počeli s nekim analizama i planovima što može izazvati kontraefekt. Uostalom, imamo ne dobro iskustvo u zadnjim utakmicama uoči prvenstvene stanke (poraz od Hajduka II op.a) i to je također znak za alarm – rekao je Budicin.



Dopredsjednika Orijenta 1919 Marinka Koljanina stiglo je zanimljivo pitanje na presici: Momčad Orijenta 1919 je već duže vrijeme na pozicijama koje nose prvoligaške kvalifikacije, je li Uprava Krimejčana spremna za prvoligaški iskorak?


– Mi smo već u Trećoj ligi organizacijski bili spremni za Drugu HNL, ali nismo svim silama željeli ući u viši rang. Međutim, onoga trenutka kada se otvorila prilika, a postalo je jasno da će doći do reorganizacije natjecanja koja bi Orijent 1919 bacila tri koraka unatrag, mi smo pojačali gas i ušli u Drugu HNL. Nikakvog imperativa nije bilo, a nema ga ni sada. Klub je itekako spreman, stalno smo povisivali kriterije. Mi smo i sada organizacijski na puno višoj razini od većine drugoligaša – rekao je Koljanin.