Anketa

‘Ne želimo kvadratiće’: Navijači Barcelone protiv novih dresova napravljenih po uzoru na – hrvatske

Hina

Reuters

Reuters



Navijačima Barcelone ne sviđaju se dresovi slični onima hrvatske reprezentacije, koje bi navodno iduće sezone mogli nositi njihovi nogometaši, pokazuju dvije ankete objavljene u utorak u Barceloni.


U internetskoj anketi novina Mundo Deportivo glasovalo je 2936 čitatelja od kojih je 76 posto izjavilo da im se nimalo ne sviđa predloženi dres. U anketi novina El Nacional, u kojoj je sudjelovalo 1329 čitatelja, također je njih 76 posto navelo da im se ne sviđa prikazani dres.


Crveni i plavi kvadratići


Španjolski prvak Barcelona iduće bi godine mogla zaigrati u »kockastim» dresovima sličnima onima u kojima igra Hrvatska, čime bi prvi put u svojoj 120 godina dugoj povijesti ostala bez tradicionalnih plavih i crvenih pruga.




Dresovi bi u sezoni 2019./2020. umjesto pruga imali crvene i plave kvadratiće, poput crvenih i bijelih kvadratića kakve je imala Hrvatska ovo ljeto na Svjetskom prvenstvu, izvijestile su u utorak novine Sport sa sjedištem u Barceloni. Američki proizvođač dresova Nike sponzor je i Barceloni i Hrvatskoj.


»Barca treba odustati od inovacija te zadržati svoj klasični stil«, napisao je čitatelj Steven Hyde ispod ankete Mundo Deportiva. »Horizontalne pruge, tanke pruge, rastočene pruge ili pak kvadratići izdaju njen stil«, dodao je.


Dizajn planiranog dresa pojavio se na dan kada je Nike u Barceloni obilježio 20 godina sponzoriranja nogometnog kluba Barcelone. Naime, od 1998. godine njeni nogometaši nose opremu tog proizvođača.


Screenshot Twitter


Screenshot Twitter



Predstavnici Nikea prisustvovali su u utorak utakmici Lige prvaka na Camp Nou između Barcelone i PSV-a. Neki su došli iz Amsterdama, kompanijinog europskog sjedišta, kako bi promovirali nove kopačke, kakve nosi ofenzivni igrač Philippe Coutinho.


»Nitko ne želi komentirati skicu dresa koju je objavio Sport«, rekao je Hini dužnosnik Nikea zamolivši da ostane neimenovan. Iz europskog i američkog sjedišta kompanije nisu odgovorili na upit.


Hrvatska od svoje samostalnosti 1990. godine igra u karakterističnim dresovima s crveno-bijelim kvadratićima, koji predstavljaju njen nacionalni grb, čime je postala poznata u svijetu.


Dres se masovno počeo prodavati na svim kontinentima nakon što je prije dva mjeseca osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Njeni rezervni dresovi također s prednje strane imaju kvadratiće, crne i plave.


Potpuno identičan uzorak, samo s plavom i crvenom bojom nosili bi iduće sezone nogometaši Barcelone predvođeni kapetanom Lionelom Messijem i hrvatskim reprezentativcem Ivanom Rakitićem, pokazuje skica objavljena u novinama Sport.


Tradicionalne uspravne pruge


Barcelona od osnutka 1899. godine ima uspravne pruge na dresovima, a s tim tradicionalnim dizajnom počela je i ovu sezonu.


Barcelonini glasnogovornici Toni Ruiz i Chemi Teres odbili su odgovoriti na upit. Dresovi za iduću godinu još uvijek se nisu počeli proizvoditi, a njihovo moguće pojavljivanje u medijima mogao bi biti signal Barceloni i Nikeu oko njihove atraktivnosti među potencijalnim kupcima.


Dresovi kluba iz pokrajine Katalonije među najprodavanijima su na svijetu, čemu pridonosi globalna zvijezda Lionel Messi. Svake sezone se na njima promijeni neki detalj, što iznova potiče simpatizere na kupnju.


Barcelona je u svibnju objavila dizajn dresova u kojima od prošlog mjeseca nastupaju njeni nogometaši. Ti su se dresovi počeli prodavati 1. lipnja. Moguće je da će u svibnju 2019. biti službeno predstavljeni oni u kojima će nastupati od srpnja te godine.


Od poznatih momčadi u Europi »kockice» tradicionalno nosi još samo portugalski prvoligaš Boavista. Klub iz grada Porta, odnosno iz njegove četvrti Boaviste, ima dresove s crno-bijelim kvadratićima poput šahovske ploče. Portugalski prvoligaš Moreirense ima pak dresove sa zeleno-bijelim kvadratićima.