Bura u Italiji

Navijači Lazija besramno iskoristili lik Anne Frank, reakcija talijanskog saveza je – fantastična

Hina

Lik Anne Frank u dresu Rome

Lik Anne Frank u dresu Rome

Talijanski nogometni savez je priopćio da će se u srijedu i četvrtak održati minuta šutnje i da će se prije svake utakmice Serije A, B, C i sljedeći vikend čitati odlomci iz poznatog dnevnika te mlade Židovke preminule u koncentracijskom logoru Bergen-Belsenu



Provokativno korištenje slika Anne Frank koje su navijači talijanskog nogometnog kluba Lazija polijepili u nedjelju oko rimskog Olimpijskog stadiona, u svom još jednom izljevu antisemitizma, izazvalo je u Italiji niz kritika ne jenjaju danima, a na današnjim će se utakmicama Serije A za pouku čitati odlomci iz njezina dnevnika.


Talijanska policija otvorila je istragu nakon što su ekstremni navijači Lazija, koji imaju povijest koketiranja s fašizmom, u nedjelju polijepili postere i naljepnice jedne od najpoznatijih žrtava holokausta u dresu nogometnog rivala Rome, uz popratne antisemitske slogane.


Predsjednik kluba je nakon incidenta najavio da će mlade navijače odvesti u posjet Auschwitzu, a talijanski nogometni savez donio je odluku da se na utakmicama Serije A u srijedu čitaju odlomci Dnevnika Anne Frank.




Talijanski predsjednik Sergio Mattarella je cijelu stvar nazvao »uznemirujućom«, ministar sporta Luca Lotti je poručio da će odgovorni biti »identificirani« i »kažnjeni«, a predsjednik kluba Claudio Lotito posjetio je sinagogu u Rimu i donio cvjetni vijenac u znak sjećanja na žrtve holokausta.


»Koristiti fotografiju Anne Frank kao znak uvrede i prijetnje, osim što je i neljudski, uznemirujuće je za našu zemlju koja je prije 80 godina bila pogođena okrutnošću antisemitizma«, kazao je šef države.


»Nema opravdanja. Postoje stvari koje se moraju bezuvjetno osuditi«, kazao je ministar sporta Lotti.


»Ovdje sam kako bih izrazio naš potpuni odmak od svih oblika ksenofobije, rasizma i antisemitizma«, prenosi La Repubblica riječi predsjednika Lazia.


Kazao je i da će klub od 2018. svake godine odvesti 200 mladih navijača u posjet nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu, u kojem je ubijeno preko milijun ljudi, uglavnom Židova.


Čelnica Židovske zajednice u Rimu Ruth Dureghello objavila je sliku naljepnica na Twitteru i poručila: »To nije nogomet, to nije sport. Izbacimo antisemitizam sa stadiona«. Njezin tvit je podijelila i rimska gradonačelnica Virginia Raggi.


Oglasio se i predsjednik Europskog parlamenta, Talijan Antonio Tajani, koji je kazao da »antisemitizam pripada prošlom stoljeću«.


Predsjednik vlade Paolo Gentiloni je kazao da je to »nevjerojatno i neprihvatljivo i da se smije minimalizirati ili podcijeniti«.


Talijanski nogometni savez je priopćio da će se u srijedu i četvrtak održati minuta šutnje i da će se prije svake utakmice Serije A, B, C i sljedeći vikend čitati odlomci iz poznatog dnevnika te mlade Židovke preminule u koncentracijskom logoru Bergen-Belsenu.


Lazio danas gostuje u Bologni i očekuje se da će igrači na zagrijavanju nositi majice s likom Anne Frank, dok će njihovi navijači biti smješteni na dijelu stadiona posvećenu Arpadu Weisz, mađarskom Židovu koji je prije rata igrao u Milanu i trenirao Bolognu, a zatim skončao u Auschwitzu 1940. godine.


Kako javlja talijanski tisak, za sada je identificirano 16 osoba za koje se sumnja da su sudjelovali u incidentu. Trojica su maloljetnici, a najmlađi ima samo 13 godina.Anna Frank postala je simbol holokausta nakon objavljivanja dnevnika o životu svoje obitelji, njemačkih Židova u Amsterdamu u Drugom svjetskom ratu. Skrivali su se od srpnja 1942. Sa sestrom Margot je odvedena 1944. u Auschwiz, a potom su prebačene u Bergen-Belsen gdje su obje preminule 1945.

»Promatram kako se svijet polako mijenja u jednu pustoš, sve glasnije čujem tutnjavu oluje koja se približava i koja će nas ubiti, osjećam patnje milijuna ljudi i usprkos svemu, kada podignem pogled prema nebu, mislim kako će se sve posložiti, da će ovoj okrutnosti doći kraj«, ulomak je iz njezinog dnevnika »Priča jedne mladosti: Dnevnik Anne Frank 1942-1944« koji će se čitati prije utakmica.


Annelisa Maria Frank umrla je nekoliko dana nakon smrti svoje sestre Margot Frank u dobi od 15 godina. Tri tjedna nakon njene smrti Saveznici će osloboditi logor.U svoj je dnevnik 4. travnja 1944. zapisala: »Želim da živim i poslije smrti! I stoga sam zahvalna Bogu što mi je pružio ovaj dar, ovu mogućnost da razvijem sebe i pisanjem izražavam sve ono što je u meni. Želim da živim i poslije smrti. Sigurno će doći vrijeme kada ćemo opet biti ljudi, a ne samo Židovi«.