Nije tako loše...

NORVEŠKA BEBA ILI ŠVICARSKA STARINA: Istražili smo tko su mogući suparnici Rijeke

P. N.

St. Gallen je dvaput bio prvak Švicarske

St. Gallen je dvaput bio prvak Švicarske

St. Gallen je najstariji švicarski klub, dok  Sarpsborg FF 08 postoji tek 18 godina tijekom koji nije imao većih uspjeha.



RIJEKA Kada se pogleda popis mogućih suparnika jasno je da na Rujevici ne mogu biti nezadovoljni ždrijebom trećega pretkola Europske lige. Ni švicarski St. Gallena, a ni norveški Sarpsborg FF 08 ne bi smjeli predstavljati nemoguću prepreku za momčad koja tradicionalno želi igrati skupnu fazu Europske lige i na taj način popuniti klupski budžet. Istražili smo tko su mogući suparnici Riječana koji će svoje međusobne oglede odigrati 26. srpnja i 2. kolovoza, dok im ogledi s Rijekom predstoje 9. i 16. kolovoza. 



St. Gallen je osnovan 19. travnjak 1879. godine. Riječ je o najstarijem klubu u Švicarskoj. St. Gallen ima relativno malo uspjeha s obzirom na svoju tradiciju. Dvaput su bili prvaci Švicarske, 1904. i 2000. godine, no nakon toga su uglavnom tavorili u sredini ljestvice. U dva navrata su čak ispadali u drugoligaško društvo. Najveći europski uspjeh Švicarci baštine iz sezone 2013./14. kada su igrali skupnu fazu Europske lige. U play off-u su izbacili Spartak iz Moskve, a u skupini na kraju zauzeli četvrto mjesto u konkurenciji Valencije, Swansea Cityja i Kuban Krasnodara. Svoje domaće utakmice St. Gallen igra na »Kybunparku«, koji na svoje tribine prima 19.694. gledatelja. Grad St. Gallen prema popisu stanovništva iz 2016. godine ima oko 75.000 stanovnika. Momčad koju vodi Nijemac Peter Zeidler transfermarkt je procijenio na 17,7 milijuna eura (Rijeka vrijedi preko 24 milijuna eura). Najskuplji igrači su kapetan, branič Silvan Hefti (1,75 milijuna eura) i veznjak Marco Aratore (1,5 milijuna eura). St. Gallen je u prvom kolu švicarske Superlige slavio na gostovanju kod Basela (1:0), a momčad je igrala u sustavu 4-3-3: Stojanović – Tchhernegg, Vilotić, Hefti, Witwer – Ashlmeru, Quintlla, Kuteša – Tafer, Iften, Ben Halifa.





Za razliku od St. Gallena drugi mogući suparnik Riječana norveški Sarpsborg FF 08 osnovan je prije 18 godina tijekom kojih nije imao većih uspjeha. U tih 18 godina klub je često mijenjao ime, a pod aktualnim nastupa od 2009. godine. Domaće utakmice igraju se na Sarpsborg Areni koja u gradu od 55.000 stanovnika prima 7.500 gledatelja. Momčad trenera Geira Bakkea se nakon 16. kola Eliteserien nalazi na šestom mjestu sa sedam pobjeda i pet remija. Transfermarkt momčad procjenjuje na sedam milijuna eura. Najskuplji igrač je napadač Roonie Schwartz, koji je procijenjen na 600 tisuća eura. U posljednjom susretu Sarpsborg FF 08 je svladao islandski IBV 2:0 (prvo pretkolo EL), a u sustavu 4-4-2 susret je počela sljedeća jedanaestorka: Falch – Tvelta, Utvik, Jorgensen, Thomassen – Larsen, Mohammed, Zacharlassen, Heintz – Agger, Mortensen. To je bio prvi europski izlet Norvežana.