Igraju širom svijeta

NOGOMETNI NOMADI Od Islanda i SAD-a do Iraka i Omana, evo gdje sve igraju riječki nogometaši

Ivan Volarić

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Najbolje kotira Damir Kreilach koji igra MLS ligu za Real Salt Lake City. Andro Švrljuga se bori za prvaka Litve. Elvir Maloku i Ed Kevin Kokorović osvojili trofeje na Cipru i u BiH



RIJEKA Nekada se riječki nogomet mogao ponositi s nekoliko svojih predstavnika u ligama petice. Primjerice, svojevremeno su Igor Budan i Dario Knežević su igrali u Serie A, Andre Mijatović u Bundesligi…


Danas rođenih Riječana nema niti u jednoj od liga petice, zapravo ne nalaze se niti u jednoj od atraktivnijih europskih liga. Između ostaloga posljedica činjenice da su posljednjih godina mladi igrači vrlo teško pronalazili put do prve momčadi »Rijeke« – nositelja nogometne kvalitete u ovom kraju, ujedno jedine odskočne daske ili izloga okrenutog prema Europi. Većina mladih igrača je stoga bila prisiljena krenuti nekim zaobilaznim putevima, nerijetko birajući javnosti manje atraktivne sredine. Pogled na prošlu sezonu (negdje je još u tijeku), otkrit će da tridesetak riječkih nogometaša u ovom trenutku zarađuje negdje izvan Hrvatske.


Ozljede


Damir Kreilach sigurno je u ovom trenutku najvrijedniji izdanak riječkoga nogometa koji igra MLS ligu. Zabio je dva pogotka za »Real Salt Lake City« koji se nalazi u donjem dijelu ljestvice zapadne konferencije. Njegov nekadašnji suigrač s Kantride, Andro Švrljuga, nastavlja svoju uspješnu epizodu u Litvi. Njegova »Suduva« je u pohodu na naslov prvaka. Niko Datković i Ivan Močinić, posljednji mladi igrači »Rijeke« koji su stigli do prve momčadi ne pamte po dobrome prošlu sezonu. Močinić je upisao tek nekoliko nastupa za drugu momčad bečkog »Rapida« (ozljeda koljena), a Datković je odigrao tek šest susreta prošloga proljeća za poljsku »Cracoviju« koja je osigurala prvoligški ostanak. I Ivor Weitzer je sa svojom »Slobodom« zadržao status premierligaša u susjednoj BiH, dok Ivica Ivušić u proteklih šest mjeseci nije stao na vrata »Olympiakosa«.


Dva trofeja




Elvir Maloku je kao posuđeni igrač »Gimnastic de Tarragone« u »AEK Larnaci« osvojio ciparski kup, a Ed Kevin Kokorović je osvojio sa »Zrinjskim« prvenstvo BiH. Doduše, nekadašnji veznjak juniora i druge ekipe »Rijeke« nije igrao zbog teške ozljede. Ricardo Bagadur, Leon Petrović i Ivo Molnar pokušavaju se dokazati u nižim talijanskim ligama. Braća Mance prošle su sezone bili u Slovačkoj. Armando je igrao u drugoligašu »Interu« iz Bratislave, mlađem bratu Antoniju zamalo je izmakla Europa u »Trenčinu« gdje je zabio 12 pogodaka.


Brojna je i riječka kolonija u Sloveniji. Vedran Gerc zabio je četiri pogotka za »Ankaran« koji je ispao iz lige. Matej Šantek i Andrija Filipović branili su boje šestoplasirane »Gorice«. Matija Petrović i Željko Tomić bili su uzdanice trenera Damira Milinovića koji pokušava »Kopar« vratiti na prvoligašku scenu. U bliskom susjedstvu, trećoj i četvrtoj austrijskoj ligi igraju Vedran Turkalj, Kristijan Aščić i Mateo Damiš. Dominika Rilova, nekadašnji daroviti veznjaka »Rijeke« skrasio se u njemačkom petoligašu »Tennis Borussia Berlin«. Dino Raspor je pak s vrata »Opatije« otišao u švicarskog niželigaša »Arbedo«.


Azijski kup


Dvojica bivših prvotimaca »Rijeke« godinama već igraju na krajnjem sjeveru Europe. Mario Tadejević je u redovima »Fjolnir Reykjavika«, petoplasirane momčadi najvišeg razreda islandskog nogometa, a Denis Ljubović igra u trećoj norveškoj ligi – »Lyseklosteru«. Petorka se nalazi na Srednjem istoku. Filip Fumić je ostao u redovima »Muscata« iz Omana unatoč odlasku trenera Marinka Koljanina, Admir Malkić je na istom odredištu, ali drugom klubu (Sohar). Ivanu Bijeliću posljednja adresa je kuvajtski »Al Jahra«, Sanjinu Muminoviću i Sebastijanu Antiću iračka »Al Quwa Al Janiya«. Zanimljivo, igrali su ove sezone i u Azijskom kupu, natjecanju poput Europske lige.


Riječani u svijetu


Damir Kreilach (Real SLC/SAD)


Andro Švrljuga (Suduva/Litva)


Niko Datković (Cracovia/Poljska)


Ivan Močinić (Rapid/Austrija)


Ivor Weitzer (Sloboda/BiH)


Edin Junuzović (Al Minaa/Irak)


Ivica Ivušić (Olympiakos/Grč)


Ricardo Bagadur (Feralpisalo/Ita)


Vedran Gerc (Ankaran/Slo)


Filip Fumić (Muscat/Oman)


Matej Šantek (Gorica/Slo)


Andrija Filipović (Gorica/Slo)


Leon Petrović (SPAL/Ita)


Admir Malkić (Sohar/Oman)


Ivan Bijelić (Al Jahra/Kuv)


Mateo Damiš (Leoben/Aus)


Kristijan Aščić (Union Gurten/Aus)


Vedran Turkalj (Stadl Paura/Aus)


Dominik Rilov (TB Berlin/Nje)


Sanjin Muminović (Al Quwa/Irak)


Sebastijan Antić (Al Quwa/Irak)


Ed Kevin Kokorović (Zrinjski/BiH)


Elvir Maloku (AEK Larnaca/Cip)


Denis Ljubović (Lysekloster IL/Nor)


Mario Tadejević (Fjlonir/Isl)


Armando Mance (Inter/Slk)


Antonio Mance (Trenčin/Slk)


Ivo Molnar (Pro Patria/Ita)


Matija Petrović (Kopar/Slo)


Željko Tomić (Kopar/Slo)


Dino Raspor (Arbedo/Švic)