Ambiciozni crno - bijeli

NOGOMET PODNO STIJENA Opatijci će Drugu ligu igrati na Kantridi?

Ivan Volarić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Obratili smo se dopisom Gradu Rijeci i zamolili da nam izađu u susret, te omoguće da privremeno koristimo stadion na Kantridi, iako ćemo sve napraviti da drugoligaške utakmice igramo u Opatiji. Rečeno nam je da možemo računati na tu vrstu potpore – kaže Robert Perčić, predsjednik »crno-bijelih«



RIJEKA S posljednjim danom siječnja istekao je rok za podnošenje zahtjeva za dobivanje licence za igranje Druge HNL, koja će iduće sezone brojati 18 umjesto dosadašnjih 12 članova.


Zahtjeve su podnijela četiri kluba iz aktualnog saziva Treće HNL – zapad koji će dati dva putnika u viši rang. Pored prvoplasiranog »Vinogradara« (42), interes za odlaskom u Drugu ligu iskazali su i drugoplasirana »Opatija« (38), četvrtoplasirani »Udarnik« (31) i nekadašnji prvoligaš, petoplasirani »Zagreb« (28). Od vodećih momčadi na ljestvici zahtjev za drugoligašku licencu nije podnio jedino trećeplasirani »Krk« (32).


»Boduli« su procijenili da bi drugoligaški iskorak predstavljao za njih preveliki zalogaj u ovom trenutku, za razliku od ambicioznog vodstva Opatijaca koje je iskazalo interes za igranjem u višem rangu iako njihov stadion u potpunosti ne zadovoljava drugoligaške uvjete.




– Odlučili smo da ćemo u naš zahtjev za licenciranjem staviti naše igralište u Opatiji bez obzira na evidentne nedostatke. Kada izađe Komisija HNS-a na uvid utvrdit će stanje i izvjestiti nas što točno moramo promjeniti. Naravno da ćemo nastojati do početka iduće sezone, osim sportskih, ispuniti i sve infrastrukturne uvjete, svjesni činjenice da ni svi drugoligaši nisu u tom dijelu baš do kraja ispunili sve tražene uvjete – govori Robert Perčić, predsjednik »Opatije«.


Kvaliteta travnjaka


Najveća zamjerka opatijskom stadionu sigurno će biti kvaliteta travnjaka i broj natkrivenih mjesta (ukupno ih mora biti tisuću), no sve to se ne čini nešto što se ne bi moglo odraditi. Pitanje je, naravno, vremenskih rokova za izvođenje radova i s obzirom na taj problem Opatijci su razmišljati i o alternativnom igralištu i pronašli ga u susjedstvu – na Kantridi. »Crno-bijeli« ionako treniraju na pomoćnom igralištu s umjetnom podlogom koje je nekada koristio omladinski pogon »Rijeke«, pa nije isključena mogućnost da će se barem uvodni dio drugoligaške sezone odigrati na travnjaku podno legendarnih stijena.


– Obratili smo se dopisom Gradu Rijeci, odnosno Odjelu za sport grada Rijeke i zamolili da nam izađu u susret, te omoguće da privremeno koristimo stadion na Kantridi, iako ćemo sve napraviti da drugoligaške utakmice igramo u Opatiji. Rečeno nam je da možemo računati na tu vrstu potpore što se njih tiče – dodaje Perčić.



Kvarnerski trećeligaši odigrali su prošle srijede prijateljske utakmice. Opatijci su odigrali 2:2 s »Grobničanom«, a »Boduli« su svladali »Vihor« 2:0. Jedan od pogodaka postigao je Ivor Weitzer iz slobodnog udaraca, nekadašnji veznjak »Rijeke«, koji u iščekivanju novoga angažmana u inozemstvu trenira s igračima »Krka«. Prirodno je da se u redovima »Krka« nadaju da će Weitzer ostati s njima barem do ljeta i tako osjetno ojačati momčad trenera Tomice Veljačića.


Određene promjene u kadru doživjeli su i opatijski »crno-bijeli«. Iveša se vratio u »Istru 1961«, a na njegovo mjesto stigao je bivšu pulski vratar Igor Lovrić (došao je iz Zagreba). U staro jato vratio se i Niko Vlatković (Špansko).



Njegove riječi potvrdio je i Lores Agotić, viši savjetnik, koordinator za programe sporta i tehničke kulture, te marketing u Odjelu za sport Grada Rijeke.


Ugovor o suradnji


– Čelništvo »Opatije« zatražilo je od našega odjela, odnosno Grada Rijeke mogućnost korištenja alternativnog igrališta na Kantridi u slučaju da ne uspiju u zadanim rokovima odraditi sve zahvate na svojem terenu pod uvjetom da se plasiraju u Drugu ligu. Budući da postoji potpisan ugovor o suradnji, odnosno zajedničkom korištenju sportskih objekata između gradova Rijeke i Opatije, a što se očituje i kroz činjenicu da nogometaši »Opatije« koriste za treninge pomoćno igralište na Kantridi, rekli smo im da tu neće biti problema. Zatražili su od nas mogućnost odigravanja utakmice na glavnom travnjaku, odnosno jednog treninga tjedno kako bi se navikli na podlogu uoči utakmice. Ponavljam, što se nas tiče tu neće biti problema, a uskoro ćemo ih o tome i pismeno obavijestiti – objasnio je Agotić.


Opatijci će po svemu sudeći uskoro udahnuti Kantridi novi drugoligaški život (za prvoligaški su zadužene nogometašice Rijeke), naravno ukoliko ispune sportske i još neke uvjete za igranje u drugoligaškom rangu.


– Igranje Druge HNL praktički traži od kluba da se dovede na jednu profesionalnu razinu i uvjete kao da se igra Prva HNL. Potrudit ćemo se da sve to ispunimo, da se posložimo na ozbiljan način. Netko će naravno reći imali to sve smisla jer neki klubovi ne mogu opstati ni u Prvoj HNL. Igranje u Drugoj HNL nas stoji najmanje pola milijuna kuna više, a ne donosi ni jednu jedinu kunu veće prihode ni od gledatelja, sponzora pa ni Saveza. Međutim, vode nas sportski motivi, želimo probati odigrati Drugu HNL, da vidimo da li smo u stanju kao klub napraviti jedan takav iskorak – poručio je čelni čovjek »Opatije«.