Vlasničko preslagivanje

NEPOZNATI DETALJI Ako se Volpi povuče vlasnik “Rijeke” postaje – Grad. Evo što o daljnjoj prodaji kaže Vojko Obersnel

Edi Prodan

Vojko Obersnel i Damir Mišković, Foto: I. TOMIĆ

Vojko Obersnel i Damir Mišković, Foto: I. TOMIĆ

U ugovoru potpisanom u veljači 2012. godine između Grada Rijeke i Social Sporta stoji kako u slučaju izlaska Social Sporta iz vlasničke strukture kluba, Grad Rijeka postaje vlasnikom »Rijeke« u 100-postotnom iznosu



Iako je teško ustvrditi da je jučerašnja, dramatično najavljena press konferencija predsjednika HNK »Rijeka« Damira Miškovića donijela značajne pomake u hrvatski nogomet, ipak je još jednom potaknut čitav niz pitanja, iznimno potrebnih u toj transformaciji koju navijači toliko prizivaju. Na svim razinama. Ono što se s druge strane jučer kao velika, najveća novost moglo čuti je vlasnička promjena koja će definirati razvoj »Rijeke« na dugi niz godina. Mišković je izjavio kako je sa Social Sportom konačno postignut sporazum prema kojem njegova tvrtka kreće u preuzimanje njihovog vlasničkog paketa.


No, u ugovoru potpisanom u veljači 2012. godine između Grada Rijeke i Social Sporta stoji kako u slučaju izlaska Social Sporta iz vlasničke strukture kluba, Grad Rijeka postaje vlasnikom »Rijeke« u 100-postotnom iznosu.


Stoga, postoji li suglasnost Grada Rijeke da se taj dio proda ili prepusti vlasničkoj strukturi, tvrtki koju osniva Damir Mišković? Najpozvanija osoba za odgovor na ovo pitanje je, dakako, gradonačelnik Vojko Obersnel.




– Ugovorom je definirano da se Social Sport obvezuje da će u slučaju namjere da proda svoj suvlasnički udio u temeljnom kapitalu sportskog dioničkog društva prvo ponuditi otkup takvog udjela Gradu. Znači, Grad bi temeljem ugovora imao pravo prvenstva kupnje – istaknuo je Vojko Obersnel.


Odmah smo krenuli s idućim pitanjem – kupuje li onda Grad taj udjel?


– Odluku o tome hoće li Grad iskoristiti pravo prvenstva kupnje donosi Gradsko vijeće, a moj je stav da u ovom slučaju ne bismo koristili to pravo. Dakle, ukoliko Grad ne iskoristi pravo prvenstva, ne postoji nikakva prepreka da Social Sport proda svoj dio tvrtki u vlasništvu Damira Miškovića ili nekim drugim tvrtkama.


Zadržava li Grad svoj udio od 30 posto ili je i on podložan nekim drugačijim vlasničkim interpretacijama? Obersnel je i tu decidiran.


– Moja je intencija da Grad zadrži suvlasnički dio od 30 posto kao i do sada, uz mogućnost prodaje manjeg dijela privatnim osobama, dakle navijačima. No, o tome konačnu odluku donosi Gradsko vijeće Grada Rijeke, dodao je Obersnel.


S obzirom na tranzicijski dio priče u kojem se trenutno nalazi HNK Rijeka, do Grada nije još stigao, niti je mogao ma koji dokument temeljem kojeg bi bilo razvidno kako Social Sport napušta Rujevicu, a još je manje moguće da je tvrtka Damira Miškovića uputila ponudu Gradu Rijeci temeljem koje želi otkupiti od Grada udio Social Sporta.


Kada ti prijedlozi stignu, Grad će tu točku uvrstiti u dnevni red te će se glasanjem Gradskog vijeća o njoj odlučivati.