Modri u Istanbulu

NENAD BJELICA: Želimo potvrditi prvo mjesto još jednom pobjedom

Hina

Nenad Bjelica/Foto REUTERS

Nenad Bjelica/Foto REUTERS

Fenerbahče i dalje ima svojih problema u prvenstvu, gledajući par zadnjih nastupa. Ova utakmica za njih sigurno puno znači i bit će dobro popunjen stadion. Ali, imamo mi svoje adute, idemo svakako po pobjedu - izjavio je trener Dinama uoči utakmice koja počinje sutra od 18.55 sati

ZAGREB »Želimo potvrditi prvo mjesto u grupi još jednom pobjedom«, izjavio je Dinamov trener Nenad Bjelica u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman uoči odlaska u Istanbul, gdje nogometaše hrvatskog prvaka i vodeći sastav skupine D u četvrtak (18.55 sati) očekuje dvoboj 5. kola Europske lige protiv drugoplasiranog Fenerbahčea. Dinamo je uvjerljivom 4:1 pobjedom protiv Fenerbahčea na Maksimiru započeo niz odličnih nastupa i igara, kojima su ‘modri’ već dva kola prije završetka natjecanja po skupinama osigurali mjesto među 32 momčadi koje će nastaviti svoj put i u nokaut fazi Europske lige. Uoči gostovanja u Istanbulu Dinamo je vodeći u skupini D s maksimalnih 12 bodova, ispred Fenerbahčea sa sedam, Spartaka Trnave sa tri i Anderlechtom koji je s jednim bodom na začelju.

Turcima je svakako ova utakmica od većeg rezultatskog značaja, jer će imati mogućnost pobjedom osigurati plasman u nokaut fazu. No, Dinamov trener vjeruje da njegova momčad, u kojoj za dvoboj neće konkurirati Lovro Majer i Antonio Marin, ali će biti uz suigrače u Istanbulu, može nastaviti stopostotan niz.


»Fenerbahče i dalje ima svojih problema u prvenstvu, gledajući par zadnjih nastupa. Ova utakmica za njih sigurno puno znači i bit će dobro popunjen stadion. Ali, imamo mi svoje adute, idemo svakako po pobjedu«, izjavio je Bjelica.


Sa svojim trenerom slaže se i Dinamov ofenzivni veznjak Dani Olmo koji je svojim nastupima u ovoj sezoni privukao na sebe pažnju mnogobrojnih europskih klubova, a bio je i strijelac četvrtog pogotka u uvjerljivom trijumfu Dinama (4:1) protiv Fenerbahčea 20. rujna na Maksimiru.




»Znamo da će biti teško u Turskoj. Imaju dobru atmosferu na stadionu, dobra su ekipa. Mi vjerujemo u sebe, idemo pobijediti i u ovoj utakmici«, rekao je Olmo te dodao: »Mislim da Dinamo može dobiti svih šest susreta u grupi, ali idemo sada prvo po nova tri boda.«


U posljednjem nastupu prije odlaska u Istanbul Dinamo je na Rujevici od Rijeke doživio prvi ovosezonski poraz (1:0) u Prvoj HNL, ali je i dalje uvjerljivo vodeća momčad hrvatskog prvenstva. Ništa bolje nije prošao ni Fenerbahče, koji je poražen (2:1) na gostovanju u Trabzonu, ali je, za razliku od Dinama, tim porazom pao na 15. mjesto sa 13 bodova iz 13 utakmica i samo ga jedan bod dijeli od zone ispadanja u niži rang.


U dosadašnja dva europska nastupa na tlu Turske, nogometaši Dinama su jednom remizirali, a jednom izgubili, no to su bili dvoboji odigrani u prvim kolima nekadašnjeg Kupa UEFA: u sezoni 1988./89. Dinamo je poražen od Bešiktaša sa 1:0, ali je zahvaljujući trijumfu od 2-0 na Maksimiru prošao u 2. kolu, gdje ga je izbacio Stuttgart; u sezoni 1991./92. ‘modri’ su u prvoj utakmici poraženi od Trabzonspora sa 3:2, kada su kao domaćini morali igrati u Klagenfurtu, dok je na gostovanju u Trabzonu bilo 1:1.


Utakmica Fenerbahče – Dinamo bit će odigrana na stadionu Šukru Saracoglu, čija je posljednja obnova dovršena 2006. godine, a kapacitet povećan na 47.800 sjedećih mjesta.


U dosadašnja dva domaća nastupa ove sezone u Europskoj ligi, Fenerbahče je sa po 2:0 pobijedio i Spartak Trnavu i Anderlecht. Za pobjedu protiv slovačke momčadi oba je pogotka postigao alžirski napadač Islam Slimani, dok su protiv belgijskog sastava strijelci bili Francuz Mathieu Valbuena i Švicarac Michael Frey.


Dvoboj Fenerbahčea i Dinama započet će u 18 sati i 55 minuta po srednjoeuropskom vremenu, a sudit će 44-godišnji Austrijanac Robert Schoergenhofer, kojemu će ovo biti treća utakmica ove sezone u grupnoj fazi Europske lige, u kojoj je redovito bio delegiran barem za jednu utakmicu (bez kvalifikacija) u prethodnih osam sezona zaredom.


Schoergenhofer je prije dvije sezone bio »sretan« za Fenerbahče, dijelivši pravdu u domaćoj pobjedi Turaka od 3:0 protiv švicarskog Grasshoppera, u utakmici za plasman u Europsku ligu. Austrijanac nikada nije sudio nijednom klubu iz Hrvatske u europskim natjecanjima, no, zanimljivo je da je skupio pozamašan broj Dinama kojima je dijelio pravdu. Naime, prije zagrebačkog Dinama, Schoergenhofer je već bio glavni sudac na utakmicama u kojima su sudjelovala četiri imenjaka hrvatskog prvaka, i to oni iz Kijeva, Minska, Moskve i Tbilisija.