Opatija vs. Dinamo

Modri su barem na jednu noć udahnuli Kantridi dašak europskog glamura

Marko Cvijanović

Ispunjena centralna tribina stadion na Kantridi/D. ŠKOMRLJ

Ispunjena centralna tribina stadion na Kantridi/D. ŠKOMRLJ

Zgrozio se uoči susreta predsjednik opatijskoga trećeligaša, Robert Perčić, kad je pogledao zapisnik utakmice i shvatio da će trener »modrih« izvesti sastav s četvoricom stožernih prvotimaca (Stojanović, Perić, Leovac, Moro) i nekolicinom legitimnih alternativa (Hajrović, Gavranović, Kadzior, Gavranović) u momčadi koja će iduće srijede protiv Šahtara loviti proljeće u Ligi prvaka.



RIJEKA Nogometaši Dinama očekivano su svladali Opatiju u osmini finala Kupa Hrvatske i utakmici koja je stadionu podno legendarnih stijena, zahvaljujući gostujućoj momčadi, barem na jednu večer opet udahnula dašak europskog glamura. Zgrozio se uoči susreta predsjednik opatijskoga trećeligaša, Robert Perčić, kad je pogledao zapisnik utakmice i shvatio da će trener »modrih« izvesti sastav s četvoricom stožernih prvotimaca (Stojanović, Perić, Leovac, Moro) i nekolicinom legitimnih alternativa (Hajrović, Gavranović, Kadzior, Gavranović) u momčadi koja će iduće srijede protiv Šahtara loviti proljeće u Ligi prvaka.


Ozbiljan pristup


– Mi smo Opatiju ozbiiljno shvatili, otišli smo je pogledati tijekom prvenstvene utakmice s Rovinjom, igračima prezentirali video. Željeli smo da igrači maksimalno ozbiljno shvate ovu utakmicu – govorio je trener Dinama Nenad Bjelica poslije jutarnje opatijske šetnje.


Igra njegove momčadi u poslijepodnevnim satima na Kantridi bila je sve, samo ne šetnja. Budući da Bjeličina nogometna filozofija ne poznaje razliku među utakmicama, osjetna razlika u kvaliteti dviju momčadi očitovala se na svakom pedlju kantridskog travnjaka, što znači da je bilo pitanje trenutka kada će »modri« u rezultatskom smislu prelomiti unaprijed izvjesnu utakmicu.




Pola sata Dinamovog angažiranog nogometa bilo je dovoljno da igrači Opatije shvate kako je teško igrati protiv Bjeličinog europskog ansambla: u 8. minuti Marin je »prohujao« po lijevon strani i idealno proigrao Kadziora koji je iz prve rutinski zatresao Ivešinu mrežu, u 28. minuti Vlatković je nes(p)retno igrao rukom u šesnaestercu, a Gavranović bio nepogrešiv s »kreča«, a u 36. minuti Marin, Kadzior i strijelac Gavranović u opatijskom su šesnaestercu izveli malonogometnu akciju iz udžbenika. Na malom semaforu poviše zapadne tribine zasvijetlilo je 0:3. I ostalo svijetliti do kraja izvjesne utakmice koju je u očima domaćih navijača pokvario glavni sudac Zdenko Lovrić koji je u 50. minuti mogao pokazati na bijelu točku poslije Perićeva starta na Bjelanoviću. Uzalud se domaći trener Zoran Bogolin istodobno hvatao za glavu i smijao, ništa nije moglo promijeniti Lovrićevu odluku. Poslije utakmice Bogolin je džentlmenski zaobišao (ne)dvojbenu situaciju u gostujućem šesnaestercu.


Bolji od Atalante


– Bilo je jako lijepo igrati protiv europskog Dinama. Bili smo impresionirani na početku, ali kako je vrijeme odmicalo, mislim da smo pružili dobar otpor. Igrači su bili uzbuđeni, svima je gušt igrati protiv ovakvog Dinama. Odigrali smo taktički vrlo dobro, nismo igrali bunker, stali u šesnaesterac. Naravno da je Dinamo imao posjed, ali više pasivan, nego pravi – rekao je poslije utakmice Bogolin, koji je na Kantridi još jednom ukazao na problem opatijske nogometne infrastrukture.


– Pitate me zašto smo igrali na Kantridi, a ne u Opatiji? Zato jer nam je stadion kao iz vremena Marije Terezije, ako smijem biti malo ironičan. Dinamo igra protiv Šahtara i bilo bi jako ružno da se netko ozlijedio na onoj opatijskoj livadi. Teren je očajan, livada je prava riječ. Prošle sezone bili smo domaćini na Kantridi, ovdje treniramo i ove sezone, hvala Gradu Rijeci na tome.Bez obzira na konačni rezultat, dobro popunjene tribine nagradile su pljeskom Opatijce koji su poslije utakmice, što u šali, što u zbilji, zadovoljno konstatirali da su prošli bolje od Atalante. I to je nešto!

– Žao mi je malo što smo rano primili prvi pogodak, ali ponosan sam na to kako su dečki odigrali utakmicu. Ljudi moji, igrali smo protiv jedne od najboljih momčadi u povijesti Dinama. Uostalom, prošli smo bolje nego Atalanta, što znači da bismo u talijanskom prvenstvu bili drugoplasirana momčad, ha, ha, ha… – rekao je prvi čovjek opatijskog kluba dok su s razglasa odjekivali hitovi Duška Jeličića. Fešta se s Kantride preselila u Opatiju i potrajala do jutra. I neka je. Ne igra se svaki dan protiv europskog Dinama. Ča ne?