Ekskluzivno za Novi list

Mišković: S Kramarićevim transferom je sve čisto, nema repova

Orlando Rivetti

Nikada se nisam naslađivao tuđoj muci. Najprije ćemo danas na IO sjesti,  daleko od javnosti jedni drugima pogledati u oči i odlučiti što i kako dalje. Šuker mora ponuditi rješenje za izlaz iz krize. Lopta je na jedanaest metara, Šuker je na udarcu – kategoričan je Mišković



Nogomet mu je strast, HNK Rijeka ljubavnica, Damir Mišković doletio je iz Afrike. U danima najveće krize (ili čišćenja ?) hrvatskog loptanja, Mišković je jedan od rijetkih djelatnika kojemu svi – vjeruju. Jedan od dopredsjednika HNS-a. Živi za nogomet, a ne od nogometa…Za razliku od većine članova Izvršnog odbora (i klupskih djelatnika), koji gledaju samo kako očerupati pijetla.


Braća Mamić, Zdravko i Zoran te izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović završili su iza rešetaka (na mjesec dana) zbog utaje poreza, davanja i primanja mita… Kriminala. Damir Mišković je novi vjetar nade. Za utorak je Davor Šuker, predsjednik HNS-a, sazvao sastanak Izvršnog odbora. Bez Zdravka Mamića i Vrbanovića… Koji bi potez trebalo povući?


– Nekorektno bi bilo suditi o nečemu što sam saznao iz dnevnog tiska. Naime, tek sam doletio iz Afrike, nije me bilo više od dva tjedna. Razgovarat ću s Davorom Šukerom prije sjednice. Informirati se.




Šuker je na čelu stola, ali dva su apostola, Zdravko Mamić i Vrbanović, u vražjem zagrljaju. Kako dalje?


– Šuker mora ponuditi rješenje. Predložiti način na koji ćemo funkcionirati. Ozbiljni smo ljudi, radimo pod uzbunom…


Pritvoreni bi trebali biti suspendirani do – rješenja?


– Ne znam. Treba strogo poštovati zakonske odredbe, djelovati po pravilnicima HNS-a. Pravni stručnjaci valjda znaju kako izaći iz slijepe ulice. Sutra je novi dan. U petak počinje novo prvenstvo.


Je li hrvatski nogomet obezglavljen?


– Svi smo prolaznici. Nogomet će vječno živjeti. U Italiji bi se nogomet igrao u zatvorskim dvorištima koliko ima otvorenih gnojnih čireva. HNK Rijeka ide svojim putem. Dat ćemo svoj doprinos ozdravljenju i razvoju nogometa. Svatko mora odgovarati za svoja nedjela. Krivci snositi posljedice, bolesno se tkivo odstranjuje skalpelom.


Zdravko Mamić se upetljao u menadžersku mrežu. Čudnih ugovora bez poreza… Privatnih ugovora?


– Ne znam kako se to radi, još manje kako su to radili u Dinamu. Nisam osoba koja to može komentirati. Sve skupa nije ugodno, sudovi imaju riječ. Iz svega moramo izaći jači. Ne vješajući nikoga unaprijed.


Kod Kramarića nema repova


Nisu ostali otrovni repovi nakon Kramarićeva transfera?


– Ne, sve je čisto. Ne igramo se  vatrom. Ne znam zbog čega bi bilo repova.


Bili ste predsjednik Udruge prvoligaša, prije godina dana predlagali ste njeno ukidanje, sada je ugašena glasovanjem 9-1 (Hajduk protiv!)?


– Za sve mora postojati razlog postojanja. Udruga prvoligaša bila je mrtvo slovo na papiru. Ona je mogla funkcionirati samo s novcem, koji, nažalost, nije imala. Bez sponzora i prihoda nije bilo načina da financijski pomogne klubovima. Moramo biti vagon u lokomotivi HNS-a, odnosno reprezentacije. Klubovi imaju problema u pronalaženju sponzora za dresove. HNS bi s Nikeom mogao napraviti posao za klubove. Pa televizija, od koje dobivamo stotinjak tisuća eura i drugi projekti. Uz napomenu da HNS mora raditi više za svoje klubove.


Trojica su iza rešetaka, što ako vam Šuker ponudi mjesto predsjednika »kriznog stožera«?


– Nikada se nisam naslađivao tuđoj muci. Najprije ćemo danas sjesti, jedni drugima pogledati u oči daleko od javnosti i odlučiti što i kako dalje. Šuker mora ponuditi izlaz iz krize. Lopta je na jedanaest metara, Šuker je na udarcu. Nisam toliko involviran u rad HNS-a, posljednji sam put bio na onoj sjednici na Plitvicama. Nije sve tako crno…HNL kreće u petak susretom Inter – Rijeka. Prije tri godine dva su kluba podijelila 11. mjesto, izbjegla majstoricu za ostanak jer je odustalo Dugopolje. Nakon toga je krenula riječka bajka… Treće i dva druga mjesta. Treći je put izborena Europa.

»Minus 13« u odnosu na Dinamo, ali »plus 25« nad Hajdukom?


– Novi izazov. Htjeli smo više prošle sezone, biti bliže Dinamu, nismo uspjeli. Sada želimo biti među tri prvoplasirane momčadi. Prvaci? Htjeli smo to biti i prošle sezone. Neće biti tragedija ako ne uspijemo niti ove… Zadovoljni ljudi, puna Kantrida i Rujevica, naša su sreća.


Samo bod prošle sezone u četiri utakmice s Dinamom, 0:4 u posljednjem nastupu?


– Nismo se još dovoljno približili. Očekujem da im uzmemo više bodova, barem šest… Dvije pobjede. Ali još je važnije dobiti sve one takozvane manje utakmice. Tada će i prvo mjesto biti bliže.


Europski kontinuitet


Europska liga. Aberdeen ili Shkendija, 16. srpnja na Kantridi, 13. utakmica u dvije godine. Nitko se nije veselio na riječkoj travi?


– Europa je nagrada svima. Navijačima prije svih. Želimo do play offa pa opet u skupnu fazu natjecanja. Nismo očekivali Aberdeen, tvrdu kost, odmah na startu. Ali mi smo Rijeka!


A zašto ne Shkendija?


– Svejedno nam je. Favoriti smo u oba slučaja, tako se moramo i ponašati. Čekaju nas teške bitke, nisu to Ovčji otoci…


Cilj je skupina i zarada od 2.400.00 eura ove sezone?


– Nije samo zbog novca, u pitanju je kontinuitet. Više od zarade raste cijena igračima, rejting Rijeke u Europi. Cilj je skupina, ako ne uspijemo, koncentrirat ćemo se na – Dinamo!


Nakon zimskih priprema rekli ste da je Rijeka jača neko što je bila. Nakon tri mjeseca trener Kek ustvrdio je da je prijelazni rok bio samo dobro odrađeni PR?


– Rijeka je bila jača u proljetnom nastavku, a sada je još kvalitetnija i uigranija! Uigravanje je bitno. Uvijek će igrači dolaziti i odlaziti. HNL je do jedne razine zanimljiv igračima. Kako ga zadržati ako mu netko ponudi pet puta veći ugovor. Zakon tržišta. Sigurno nećemo probijati financijske okvire, ludovati.


Tomečak 1.000.000 i Močinić 2.500.000 eura imaju fiksne odštete?


– Točno. Takva je bila situacija kada su stavljali potpis na ugovore. Dugo je trajao razgovor s Močinićem, bila je to moja velika pobjeda. Dijete je Kantride i tada naše najveće pojačanje. Tada za takva igrača trebalo bi izdvojiti četiri milijuna eura. Napravili smo dobru stvar, kao i s Tomečakom.


Ostaju obojica?


– Ostaju, kao što im je želja inozemstvo. Najprije moraju razmišljati o klubu, ako dođe ponuda sjest ćemo i razmotriti sve aspekte. Nikoga nećemo vezati lancima.


Ponude su priznanje


Van bi i Lešković i Leovac…?


– Doći će dan. Znaju da im je Rijeka puno dala. Ponude su priznanje klubu i Keku. Kek, Juričić i Mance moraju imati u svakom trenutku spremne zamjene.


Kek kao menadžer ima veće ovlasti, ne može se ograđivati?


– Nije ni prije bježao od odgovornosti. To su vaše novinarske konstrukcije. I prije smo svi zajedno vagali. Više je bilo dobrih procjena nego pogrešaka. Za Datkovića su stigle tri ponude do 1.000.000 eura iz Legije?

– Novinarske patke. Te ponude nisu bile zadovoljavajuće. Na njega računamo, bitna je karika Spezie. Vrijedi puno više nego što se – pisalo! Odličan stoper, razvija se kako mi želimo.


Spezia?


– Prošle sezone ostvaren je povijesni uspjeh, bili smo četiri boda od Serie A. Nastavljamo zacrtanim putem, s četiri pojačanja Spezia će iduće sezone opet u borbu za Serie A. Trener Nenad Bjelica postao je i menadžer, a nakon odlaska sportskog direktora, sve ovlasti dobio je Igor Budan.


Tvrdi Kek da je mazohistički opterećivati se Dinamom, a ne imati uvjete kao oni. Rijeka nema proračun od 25 milijuna eura, igrača od 500.000?


– U pravu je! Ne liježemo s Dinamom, niti s njim ustajemo… Ne možemo pratiti budžet, nećemo ga probijati. Ali to ne znači da ne možemo biti bolji. Nadoknaditi sve radom u boljim uvjetima.


Kamp na Rujevici i zamjenski stadion bit će uskoro zgotovljeni.  Do…?


– Ako ne bude za susret s Belupom, bit će za utakmicu s Lokomotivom 2. kolovoza! Nema pritiska, zapravo ima ga, ali ne gori pod petama. Zacrtali smo neke ciljeve, rokove, ali… Sve je napravljeno u devet mjeseci. Ni od čega!


Ako Rijeka izbori Europsku ligu, skupnu fazu igranja, nastupat će na novom stadionu, unatoč kapacitetu od 5.500 gledatelja, a traženi minimum je 8.000?


– Razgovarali smo s UEFA-om, bitno je da gostima damo pet posto od osam tisuća mjesta na tribinama. Kvalifikacije na Kantridi, pa daj Bože, skupine na Rujevici. Nikad se ne zna, nemamo na pismeno, ali vjerujemo da će biti tako.



Kada prvaci? – Kada budemo ispred Dinama!Treća Kekova sezona od početka?– Podigao je letvicu profesionalnosti. Stalno kuka da nema gdje trenirati, sada smo napravili jedan više…Navijači su gladni?– Slažem se. Nakon one 1999. godine nikad se Rijeka nije približila. Ipak, sretniji sam zbog kampa. Kao što Stuttgart nikada neću zaboraviti.


Rujevica snova


Kamp je ulaganje od 20.000.000 eura?


– I malo više. Treba još izgraditi hotel pa još jedan dodatni teren. Zaigrali smo se malo, ha, ha, ha… Pet milijuna iznad toga.


Kamp je vaša najdraža pobjeda?


– Apsolutno. Pobjeda cijelog grada, svih nas iz HNK-a Rijeka. Napokon novi stadion.


Do kraja godine počet će gradnja nove Kantride?


– Vjerujem. Koncentrirani smo na kamp. Nakon toga očekujem sve potrebne dozvole i – početak snova. Grad i gradonačelnik Obersnel su veoma kooperativni. Često se boriš s propisima i zakonima, ali tako valjda mora biti.


Sukno je otišao u Pro Recco. Volpijeva je momčad prvak Europe, želi dominirati europskim bazenima. Najavio je gradnju novog bazena?


– Saznao sam iz novina. A potaknut riječkom pričom, gradi čak dva bazena.


Hoće li to utjecati na »riječki budžet« budući da je kasa ista, Social Sport?


– Moglo bi, na neki način, ali vjerujem da ćemo ubrzo riješiti papirologiju Kantrida i početi graditi cijeli kompleks – Riječkog sela.


Za kamp 25.000.000 eura, za Riječko selo još tridesetak, nije da se razbacujemo, ali projekti su veliki i zahtjevni?


– Tako nešto. Investicija koja me čini sretnim i zadovoljnim. Vratio sam dug svom gradu. Rezultati mogu biti bolji ili slabiji, ali kamp i stadion su moja najveća pobjeda. Svih nas na Kantridi.


Navodno više platite kazne zbog vatrenog izljeva ljubavi navijača, nego što prihodujete od domaćih sponzora?


– Tako je. Ali ne žalim. Samo neka Kantrida i Rujevica budu pune.


Budžet ostaje na sedam milijuna eura?


– Tako nešto, plus dva milijuna za Europu. Imamo odličnu momčad, sjajan stručni stožer, radimo reorganizaciju omladinskog pogona.


Puno je gnjeva u »otpisanim« trenerima…


– Klub mora naprijed u svim segmentima. Struka je tako odlučila, da je to najbolje za klub. Ne miješam se. Vrijeme će pokazati. Do sada smo stagnirali.


Treneri dolaze iz inozemstva?


– Špekulacije. Razgovaramo s nekim hrvatskim trenerima. Pa ćemo odlučiti. S tom djecom treba raditi i živjeti cijeli dan.


Zdravko Mamić bi trebao iz pritvora 5. kolovoza, dva dana kasnije Rijeka igra s Dinamom u Maksimiru?


– Da? Kakvo je to pitanje? Nisu oslabljeni, imaju fantastičnu ekipu. Nije ni Rijeka. Još ćemo se pojačati.