Fatih Terim dovodi novu Tursku

Mišina špijunska misija u Antalyji nije bila uspješna

Marko Cvijanović

KRITIČARI, SMIRITE SE – Fatih Terim / Foto Reuters

KRITIČARI, SMIRITE SE – Fatih Terim / Foto Reuters

Dvoboj Turske i Rusije nije ponudio odveć zadržajnu igru da bi pomoćnik izbornika »kockastih« Ante Miše dobio realnu sliku o sutrašnjem protivniku u Maksimiru



RIJEKA Ante Miše vratio se iz Antalyje »neobavljena posla«. Naravno da pritom nema govora o tome da pomoćnik izbornika »kockastih« nije do detalja analizirao igru Turske u prijateljskoj utakmici protiv Rusije, već dvoboj nije ponudio odveć zadržajnu igru da bi Miše dobio realnu sliku o sutrašnjem protivniku na maksimirskom travnjaku.


Turska je istrčala u formaciji 4-2-3-1 sa sljedećim igračima: Babacan (Istanbul Basaksehir) – Özbayrakli (Fenerbahče), Aziz (Galatasaray), Soyuncu (Freiburg), Koybasi (Fenerbahče) – Tufan (Fenerbahče), Topal (Fenerbahče) – Mor (Borussia D.), Calhanoglu (Bayer L.), Sen (Fenerbahče) – Tosun (Bešiktaš). Terimova momčad, međutim, nije ponudila više od kompaktnoga bloka u zoni udarca pred vratima pouzdanoga vratara Babacana. Iskusni turski stručnjak očito računa na automatizam u igri igrača »Fenerbahčea« (Özbayrakli, Koybasi, Tufan, Topal, Sen) koji čine okosnicu »renovirane« momčadi bez glavne zvijezde i Rakitićeva suigrača iz »Barcelone«, Arde Turana. Oči turske javnosti su, međutim, uperene u Mora kojemu najavljuju karijeru veću i od Turana.


Terim se u svakom slučaju u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo u Rusiji mora iskupiti za neuspjeh na Europskom prvenstvu u Francuskoj koje je za Tursku okončano debaklom. Pritom je izabrao prilično smion put odrekavši se nekih senatora u momčadi, zbog čega su mišljenja nogometne nacije oprečna. Dok neki smatraju opravdanim oslanjanje na svježe snage, drugi traže razlog zbog čega je to napravio.




– Spreman sam platiti cijenu ako izostane rezultat. Što bude, bit će – kratko je na jednoj od konferencija za novinare poručio Terim svojim kritičarima koji su se opet aktivirali poslije neuvjerljiva izdanja protiv Rusije.


U jednom dijelu utakmice Terim je zaigrao s trojicom igrača u zadnjoj liniji, ali brzo je odustao od te ideje. Uzimajući u obzir njegovu nogometnu filozofiju, ne treba očekivati da će se Turska u Zagrebu pokušati igrom nametnuti »kockastima«. Turci će vjerojatnije svoju priliku tražiti u brzoj kontri i polukontri iz obrambenog bloka, odnosno prekidima u kojima su uvijek bili jaki. Pritom kao jaku uzdanicu imaju Calhanoglua. Uzimajući u obzir takve okolnosti, sve više prolazi teza da će se u sutrašnjoj utakmici ponajviše pitati Hrvatsku. Baš kao što je to bio slučaj i u Parizu prije nešto manje od tri mjeseca.