Najbolji strijelac svjetskih prvenstava svih vremena

Miroslav Klose: Ušao sam u povijest, sada mogu s Juricom loviti ribe po Hrvatskoj

Marko Cvijanović

Oni koji me dobro poznaju, znaju da ja nisam tip koji će osobni uspjeh stavljati ispred uspjeha momčadi. Ali... Lagao bih kad bih rekao da nisam ponosan na ovo moje ostvarenje. Ej, čovječe... Biti ispred Ronalda, Gerda Müllera, Pelea... To su nevjerojatne stvari – rekao je Klose posredstvom nekadašnjega suigrača u »Werderu« i prijatelja, Jurice Vranješa



RIJEKA Kaže Jurica Vranješ u šali da mu Miroslav Klose još uvijek nije oprostio što je te travanjske bremenske večeri prije osam godina izigrao dogovor i preskočio roštilj kod dragog suigrača iz »Werdera« zbog večere s hrvatskim novinarom.


Budući da je njihovo prijateljstvo bilo puno jače od jedne nenamjerne »eskivaže«, taj isti hrvatski novinar je sutradan ipak dobio jutarnji intervju »s nogu« u svlačionici trening kampa pored Wesser stadiona.


Klose je bio dobra priča uoči Svjetskog prvenstva 2006. godine u Njemačkoj, ali tko bi tada slutio da će se njemački napadač poljskih korijena osam godina kasnije zlatnim slovima upisati u nogometnu povijest kao igrač koji je postigao najviše pogodaka na svjetskim prvenstvima. Bez obzira što je u trenutku razgovora bio najbolji strijelac njemačkog prvenstva i važna karika u igri »Elfa«. 


 Za cijeli život




Prijateljstvo Jurice Vranješa i Miroslava Klosea traje i kad se više ne viđaju tako često. I opet će profitirati novinar, koji je jučer zahvaljujući Vranješovoj upornosti i Kloseovoj susretljivosti dobio nekoliko trenutaka ekskluzive s najboljim golgeterom na svjetskim prvenstvima svih vremena.


Jurica je poslije veličanstvene i neponovljive pobjede nad Brazilom poslao WhattsApp poruku »Svaka čast, Miro. Najjači si«. Na njemačkom, naravno. Bilo je dovoljno. Miro se kratko javio sutradan. I očekivano bio – najsretniji čovjek na svijetu. 


  – Tko ne bi bio? – rekao je Klose. – Oni koji me dobro poznaju, znaju da ja nisam tip koji će osobni uspjeh stavljati ispred uspjeha momčadi. To za mene ne postoji. Ali… lagao bih kad bih rekao da nisam ponosan na ovo moje ostvarenje. Ej, čovječe… Biti ispred Ronalda, Gerda Müllera, Pelea… To su nevjerojatne stvari.  

Kaže da se vrlo dobro sjeća svih šesnaest pogodaka. 


  – Pamtim ih sve kao da sam ih zabio jučer. Od Japana i Koreje naovamo… I svi su mi jednako dragi. Gol je gol. Ipak, ove utakmice u Belo Horizonteu ću se sjećati cijeloga života. Sve se idealno poklopilo, pobijedili smo 7:1, a ja postao najbolji strijelac svjetskih prvenstava svih vremena. Nije moglo biti bolje – zaključio je Klose. 



SP JAPAN I KOREJA 2002.Faza po skupinamaNjemačka – Saudijska Arabija 8:0 (Klose 20′, 25′, 69′)Njemačka – Irska 1:1 (Klose 19′)Kamerun – Njemačka 0:2 (Klose 79′)SP NJEMAČKA 2006.Faza po skupinamaNjemačka – Kostarika 4:2 (Klose 17′, 61′)Ekvador – Njemačka 0:3 (Klose 4′, 44′)ČetvrtfinaleNjemačka – Argentina 4:2 11m (1:1) (Klose 80′)SP JUŽNA AFRIKA 2010.Faza po skupinamaNjemačka – Australija 4:0 (Klose 26′)Osmina finalaNjemačka – Engleska 4:1 (Klose 20′)ČetvrtfinaleArgentina – Njemačka 0:4 (Klose 68′, 89′)SP 2014. BRAZILFaza po skupinama Njemačka – Gana 2:2 (Klose 71′)PolufinaleBrazil – Njemačka 1:7 (Klose 23′)


 Strastveni ribolovac


Jurica je otkrio još neke zanimljivosti iz zajedničkih bremenskih dana. Recimo, zbog čega se pregršt puta morao dizati u cik zore.


   – Joooj, koliko sam se puta budio rano ujutro zbog njegovih »ekshibicija« – kaže Vranješ. – Za one koji još ne znaju, Klose je pasionirani ljubitelj ribarenja. Dizali bi se pa bi se sat vremena vozili do nekakvog jezera u okolici Bremena. Ja bih, naravno, zijevao od dosade, a on uživao u pecanju. Ma, on je i prošle godine potegao do Brčkoga, jer je čuo da tamo ima nekakvo jezero gdje se dobro lovi. Došao je na poziv suigrača iz »Lazija«, Senada Lulića. Lovio je tjedan dana bez prestanka, ha, ha… 

  Jezero se zove Pelagićevo, a Klose i poveće društvo lovili su šarane i štuku. Budući da na spomenutom jezeru za sve sportske ribolovce vrijedi isto pravilo »uhvati i pusti«, Kloseovi »trofeji« ostali su ovjekovječeni samo na fotografijama.


Kažu upućeni da su Kloseovi ulovljeni primjeri težili i više od deset kilograma. Jurica će rado otkriti još jednu »ekskluzivu« kad je Miroslav Klose u pitanju. 


  – Budući da ga ja stalno zafrkavam oko tog pecanja, obećao je da će naći vremena i jednom me posjetiti s obitelji u Opatiji i okušati se u morskom ribolovu. Doduše, mora znati da su naše jadranske ribe malo pametnije i neće tako lako na udicu, ha, ha, ha… – rekao je Vranješ.