Trener »Rijeke«

Matjaž Kek o izlasku iz krize, Mariju Gavranoviću i krpanju obrane za predstojeću utakmicu

Ivan Volarić

Matjaž Kek, Foto: N. REBERŠAK

Matjaž Kek, Foto: N. REBERŠAK

Niti je kriza produkt jedne utakmice i jednoga tjedna, niti se rješava nakon jedne utakmice ili jednog poluvremena. To je kompleksan problem koji rješavamo. Recept je: trening, optimizam i objektivno sagledavanje situacije u kojoj jesmo. Ne pomaže ništa drugo – kaže Kek



Trener »bijelih« Matjaž Kek ima dosta problema uoči sutrašnjeg prvenstvenog ogleda s »Interom« na Rujevici. Izvan stroja je gotovo kompletna zadnja linija riječke momčadi. Desni bek Marko Vešović i stoper Josip Elez još uvijek su ozlijeđeni, a drugi središnji branič Dario Župarić mora odraditi utakmicu pauze zbog tri žuta kartona. Sve to u praksi znači da će, ukoliko Elez i Vešović ne saniraju svoje ozljede, protiv »Intera« ispred vratara Prskala (ili Sluge) istrčati četvorka koja nikada nije zajedno igrala. Jasno, to ne mijenja ciljeve i ambicije riječke momčadi koja ove subote jednostavno nema pravo na novi kiks. Pobjeda se nameće imperativno nakon što su Riječani doživjeli četiri uzastopna prvenstvena poraza.


– Pred nama je utakmica koja iz aspekta naših posljednjih rezultata znači samo jedno. Znamo da nam dolazi suparnik koji nam je dugo vremena bio izuzetno neugodan, a osim toga sada je u jednoj pozitivnoj seriji. Složili su kvalitetnu ekipu i sigurno da nakon drugog poluvremena iz Velike Gorice možemo i želimo razmišljati pozitivno i optimistično. Znamo da nas čeka teška utakmica u kojoj moramo dati sve od sebe i paziti da ne uletimo u neku grešku da nas to ne kazni jer onda postaješ nervozan i utakmica može otići u krivom smjeru – započeo je Kek i potvrdio da su Vešović, Elez i Heber do daljnjega »out«. Mišić je načet…


Ozljede


– Dobio je udarac u Velikoj Gorici, koji je vidljiv, ali neće tu biti problema – nastavio je trener Riječana. – Više je problem njegova glava. Ali, doći će on u red. I to je ono što se događa mladim igračima koji su neko vrijeme bili u sjeni, a onda zasjali i potvrdili svoju kvalitetu. Nije lako držati formu na visokoj razini. Sada ga treba podržati kada je u krizi, pričati s njim i ukazati na stvari koje ga mogu izvući. Osim toga, Župarić ima žute kartone. To traži novog partnera za Punčeca. Imam dva razmišljanja na koji način ćemo reagirati.




Jedan je da Filipa Bradarića vratite u zadnju liniju, a drugi…?


– Žuta je igrao na poziciji stopera nekoliko utakmica i to je jedno od rješenja. Ali, onda remetimo bok…


Tko će u tom slučaju na lijevi bok budući da vjerojano nema ni Vešovića?


– Davidson!


Niste spomenuli četvrtog stopera, juniora Čelikovića?


– Nije bio s nama deset dana jer je bio s U-19 reprezentacijom BiH i odigrao tri utakmice u vrlo zgustnutom programu. Vidjet ćemo u kojem je stanju. Normalno da nije lako jer je u pitanju igrač koji ranije nije igrao, niti je u treningu, međutim, činjenica da je standardni repreznentativac Bosne i Hercegovine pokazuje da je riječ o perspektivnom igraču. Na kraju krajeva, on je zbog toga i u kadru naše prve ekipe.


Manjak bodova


»Inter« je peti, na samo četiri boda zaostatka?


– To pokazuje da su oni tako dobri ili smo mi tako loši. Govorili smo već o tome… Mi smo u manjku s bodovima koje smo izgubili svojom krivicom.


Pobjeda u Velikoj Gorici pokazala je da ipak na kraju tunela postoji svjetlo?


– Gledam na to drugačije. Niti je kriza produkt jedne utakmice i jednoga tjedna, niti se rješava nakon jedne utakmice ili jednog poluvremena. To je kompleksan problem kojega riješavamo. Recept je: trening, optimizam i objektivno sagledavanje situacije u kojoj jesmo. Ne pomaže ništa drugo.


Pobjeda protiv »Gorice« ipak donosi određeni psihološki poticaj, uostalom, vidjelo se to po reakcijama igrača nakon vodstva?


– Mi smo u posljednjim utakmicama imali problem s realizacijom. Neko vrijeme nismo koristili šanse, pa onda i igra padne zajedno sa samopouzdanjem. Bilo je očito vidljivo kako smo ipak s dosta discipline zatvorili domaćina u prvom poluvremenu, a onda smo u nastavku bili moćniji, pa se na to nadovezala individualna kvaliteta. Slažem se da da je lopta bila brža kada smo postigli pogodak, da je pas bio precizniji, da je sve to izgledalo kvalitetnije i da nije bilo grča. Sve su to stvari koje se događaju i stvari od kojih ne smiješ okretati glavu.


Gavranović radi razliku


Spomenuli ste individualnu kvalitetu, mislili ste na ulazak Marija Gavranovića?


– To je činjenica koja je prisutna otkada je Mario s nama. Ipak je to igrač koji ima kvalitetu i koji je tražena roba, te igrač od kojega očekuješ da napravi razliku.


Kažete da treba jurnuti protiv »Intera«, no Zaprešićani znaju kazniti nekontrolirani izlet suparnika prema njihovim vratima?


– Zato sam rekao da mi je izuzetno bitno kako se ekipa ponašala već u prvom poluvremenu protiv »Gorice«, iako smo u jednom trenutku ostavili otvorenog prostora. Izuzetno je bitno kako ekipa reagira nakon izgubljene lopte. To je danas u nogometu jako bitno, na kraju krajeva vidjeli ste i hrvatsku reprezentaciju kako je kontrolirala zbivanja na terenu kada je izgubila loptu u Ateni. Zaprešićani su izuzetno opasni s trojicom igrača gore, te veznjacima koji se brzo pridodaju. Moramo imati dobro popunjen prostor.


Više od dva mjeseca nije bilo vatrometa na Rujevici?


– Kao da smo sve ispucali u zadnjih četiri i pol godine…


Utakmicom protiv »Intera« otvarateniz vrlo važnih utakmica u finišu godine?


– Stvarno razmišljam samo od utakmice do utakmice. Kao što smo se kvalitetno pripremili za utakmicu protiv »Gorice«, tako se moramo kvalitetno pripremiti za utakmicu protiv »Intera«. Nije vrijeme za razmišljanje unaprijed – rekao je Kek.