Stoper kockastih

Matej Mitrović: Nema kalkuliranja, moramo ići na dvije pobjede

Hina

REUTERS

REUTERS

Koga god izbornik stavi siguran sam da će dati svoj maksimum i da ćemo svi ići na pobjedu, rekao je bivši riječki stoper



Mislim da ćemo se uspjeti mobilizirati, skupiti glave i uvjeren sam da će sve proći dobro, izjavio je 28-godišnji hrvatski nogometni reprezentativac Josip Pivarić na okupljanju naše izabrane vrste koju u petak 6. listopada (20.45 sati) u Rijeci protiv Finske te tri dana poslije u Ukrajini čekaju odlučujuće utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo kojem će 2018. godine domaćin biti Rusija.


Pivarić ima svoje standardno mjesto na lijevom boku, na kojem je odigrao sedam od osam utakmica u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Iako i sam ima određenih zdravstvenih problema, uvjeren je da će do petka i dvoboja s Fincima sanirati probleme s nogom.


»Zasad je dobro, a bit će odlično«, rekao je bivši igrač zagrebačkog Dinama koji je u ljetnom prijelaznom roku navukao dres u kijevskog imenjaka hrvatskog doprvaka pa je dobro informiran o stanju ukrajinskom taboru i njihovim očekivanjim uoči dvoboja posljednjeg kola, koji je na rasporedu u ponedjeljak, 9. listopada, u Kijevu.




»Ukrajinci se isto nadaju najboljem. Uvjereni su da imaju i veće šanse zbog svojih gledatelja, svoje podrške koja će vjerojatno biti jako velika, pun stadion u Kijevu. Vjeruju da nam na taj ‘druk’ mogu stvoriti probleme. Međutim, ja stalno pričam da mi upravo to i volimo, nogometnu, pravu atmosferu, gdje mislim da svaki igrač može dati svoj puni doprinos, a onda po kvaliteti koju hrvatska reprezentacija ima, jednostavno ne bi trebala doći u pitanje naša pobjeda.«


No, prije nego što se upuste u borbu s Ukrajincima, Pivarić i suigrači morat će pobijediti Finsku.


»Najbitnije je da se trenutno ne razmišlja o Ukrajini, nego samo o Finskoj, jer to je prva u nizu koje treba dobiti. Igrali smo protiv njih, znamo što možemo očekivati. Teško nas s nečim mogu iznenaditi. Taj stil igre koji imaju je duga lopta i duel. Naravno da ćemo sve napraviti da imamo maksimalnu kontrolu nad igrom. Uvjeren sam da ćemo dominirati i s pravovremenom realizacijom možemo dobro završiti utakmicu.«


U toj bi utakmici svoje mjesto u posljednjem obrambenom redu mogao zauzeti i 23-godišnji Matej Mitrović, nekadašnji stoper Rijeke, a od siječnja 2017. član turskog prvaka Bešiktaša, u kojem je dolaskom portugalca Pepea izgubio mjesto u standardnoj postavi.


»Normalno treniram i čekam svoju priliku. Mislim da sam spreman«, izjavio je Mitrović koji je skupio šest reprezentativnih nastupa, a u ovim kvalifikacijama Čačić ga je koristio protiv Kosova, Finske i Ukrajine, kad je trebalo odmoriti ili zamijeniti ozlijeđene iskusnije igrače poput Vedrana Ćorluke i Dejana Lovrena, kao što bi i sada mogao biti slučaj.


»Ovo je zadnje okupljanje, najbitnije dvije utakmice i nemamo što kalkulirati, moramo ići na dvije pobjede. Koga god izbornik stavi siguran sam da će dati svoj maksimum i da ćemo svi ići na pobjedu.«


Iako je Finska izgubila sve izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo, Mitrović ne očekuje da će Fince biti lako slomiti na Rujevici.


»Imaju zadnje dvije pobjede i sigurno neće doći ovdje prepustiti nam da mi igramo. Tamo smo ih dobili jedva. Neće sigurno biti laka utakmica«, zaključio je nekadašnji riječki stoper.


Hrvatska reprezentacija trebala bi se tijekom ponedjeljka većim dijelom kompletirati u Zagrebu. Među posljednjima će stići kapetan Luka Modrić koji će biti uz suprugu Vlatku na porodu njihova trećeg djeteta. Bude li mogao, reprezentaciji će se naknadno priključiti i Dejan Lovren koji će propustiti ogled s Finskom, a nakon pregleda u Milanu bit će poznat i status Nikole Kalinića.


Izbornik Ante Čačić će zbog brojnih izostanaka iz mlade reprezentacije priključiti Duju Ćaleta-Cara, s obzirom da se pojavio deficit među kandidatima za mjesto u obrani.


Hrvatska u posljednja dva kola ulazi kao vodeća reprezentacija u skupini I, ali s istom brojem bodova (16) kao i drugoplasirani Island te sa dva boda prednosti u odnosu na Tursku i Ukrajinu. Prvoplasirana reprezentacija nakon deset kola će izboriti mjesto na Svjetskom prvenstvu, dok će drugoplasirana momčad igrati u dodatnim kvalifikacijama.