Priznanje HZSN-a

Marku Cvijanoviću nagrada struke za intervju godine

P. N.

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Bilo je to lijepo iskustvo za koje se trebalo poklopiti nekoliko stvari. Da »Barcelona« uđe u finale, da Rakitić zabije prvi gol... Poslije toga sve je bilo lako – rekao je Marko Cvijanović. Branku Stipkoviću nagrada za novinara godine, Mići Dušanoviću za životno djelo



ZAGREB U Hrvatskom novinarskom domu ovog je ponedjeljka održan 25. Sabor Hrvatskog zbora sportskih novinara, a tom prilikom dodijeljene su i nagrade za dostignuća članova te organizacije u 2015. godini. Među lauretima se našao i novinar našeg lista Marko Cvijanović, koji je dobio priznanje za intervju s hrvatskim reprezentaticem Ivanom Rakitićem nakon finala Lige prvaka.


– Bilo je to lijepo iskustvo za koje se trebalo poklopiti nekoliko stvari. Da »Barcelona« uđe u finale, da Rakitić zabije prvi gol… Poslije toga sve je bilo lako. Zahvaljujem se matičnoj kući Novom listu i pogotovo mojoj sportskoj redakciji, Posebno hvala mom ocu od kojega sam naučio i još uvijek učim sve o novinarstvu – rekao je Cvijanović na svečanosti koju su pohodili brojni doajeni hrvatskog sportskog novinarstva, kao i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i direktor »Dinama« Tomislav Svetina.


Nagrada za novinara godine pripala je Branku Stipkoviću iz Sportskih novosti zbog izještavanja s U-17 Svjetskog prvenstva u Čileu, gdje su nastupili i mladi hrvatski nogometaši. Cjelokupni opus rada u više od četiri desetljeća na Hrvatskoj televiziji priskrbio je Mići Dušanoviću posebno priznanje za životno djelo.




– Želio bih zamoliti kolege da ne kritiziraju naš nogomet jer on ima veći ugled u svijetu nego što uopće zamišljamo – istaknuo je Stipković, a Dušanović je poručio svim sportskim novinarima da nastave poštovati sport i sportaše.


Dodijeljena su i tri posebna priznanja. Tu su nagrađeni sportski tjednik Max, zadarska sekcija HZSN-a i Nebojša Gunjević, zbog humanitarnog rada i nesebične pomoći socijalnoj samopusluzi u svom gradu te Miroslav Tomašević, autor bogato opremljene monografije »Dinamo – povijest i zlatnih deset godina«.


– Deset uzastopnih naslova prvaka predstavljalo je impuls za ovaj presjek klupske povijesti kroz statistike, dokumente i anegdote. Posebno mi je drago što u monografiji ima dosta dokumenata koji do sada nisu nigdje objavljeni – rekao je Tomašević.


Priznanje za televizijsku reportažu dobio je Milan Stjelja s Nove TV, koji je predstavio hrvatske igrače iz »Fiorentine«, a Anton Filić iz Večernjeg lista primio je nagradu za novinsku reportažu s Davis Cup susreta između Srbije i Hrvatske u Kraljevu. Za knjigu »Hrvatske sportašice na Olimpijskim igrama« nagrađen je Jurica Gizdić iz Splita. Još jedno priznanje otišlo je u Zadar, i to press centru košarkaškog turnira Dogus.