Kobra s Pašmana

Marin Tomasov vratio se iz Saudijske Arabije: Sanjam jednu utakmicu, Rijeka – Astana na Rujevici

Orlando Rivetti

Bilo bi fantastično, značilo bi da smo jedni i drugi došli do skupne faze Lige prvaka! Nije nemoguće, dapače, ova Rijeka ima ogroman potencijal – kaže Tomasov  



Kobra s Pašmana, Marin Tomasov, najbolji igrač HNL-a 2015. godine, vratio se iz Saudijske Arabije. Bio je na jednogodišnjoj posudbi u Al Nassru iz Rijada. Nije ga bilo na Kekovoj listi, puno je bilo upitnika, dvojbenih izjava, ali u konačnici dobro je odrađen posao. Tomasovljeva je posudba istekla s posljednjim danom lipnja, od jučer je opet slobodan, odnosno Rijekin igrač. Javio se telefonom iz Astane. Tamo gdje je trebao biti prije godinu dana, govorilo se o dva milijuna eura teškom transferu, ali… Govorio je tada »sigurno je sto posto, ali isto toliko nije sigurno… Ne vjerujem nikome!«. Bio je u pravu, Astana je »zapela« na UEFA-i. Došla na »crnu listu« nečistih bilanca (s Dinamom Zagreb, Trabzonsporom i Fenerbahčeom), Tomasov je otišao na posudbu u Al Nassr kod Zorana Mamića. Rijeka je navodno dobila 800.000 dolara. Oprezan je bio Tomasov, Al Nassr mu je ostao dužan četiri plaće, za objavu novog posla čekao je istek posudbenog ugovora…


– Zadovoljan sam. Rijeka je bila izuzetno korektna u cijeloj priči. Trenirao sam sam, čekali smo trenutak da očistimo papire, zaključimo priču sa Saudijcima. Nova je posudba na godinu dana. Igrat ću kvalifikacije za Ligu prvaka, Europa je moj novi izazov, novi početak. Motiviran sam kao kada sam stigao u Rijeku iz Münchena… – govori Tomasov.


Saudijska Arabija je samo ružna uspomena?




– Ne, samo još jedno dobro životno i nogometno iskustvo. Zdrav sam u sretnoj obitelji. Otvorio sam nove horizonte. Dobro je bilo dok je Zoran Mamić bio trener, da je ostao bila bi sigurno lijepa priča. Nakon toga sam čekao samo dignuti sidro.


Astana?


– Došao sam s treninga. Prvenstvo se zahuktalo. Očekujem da ću već osmog srpnja, protiv Kaysara odigrati prvu utakmicu, a onda slijedi susret drugog pretkola Lige prvaka protiv Spartaksa iz Jurmala.


Rijeka igra protiv boljeg iz susreta Europa (Gibraltar) – i TNS-a (Wales) 2:1…


– Znam kako se na Rujevici pristupa svakoj utakmici, znam što trener Kek traži od momčadi bez obzira na to tko je s druge strane. Rijeka će sigurno u treće pretkolo. Sanjam jednu utakmicu, Rijeka – Astana na Rujevici. Bilo bi fantastično, značilo bi da smo jedni i drugi došli do skupne faze Lige prvaka! Nije nemoguće, dapače, ova Rijeka ima ogroman potencijal.


Otišao je Andrijašević…?


– Ali su došla četiri nova igrača, a na klupi čekaju gladni vukovi… Sve što dovedu Juričić i Mance na Rujevici kod Matjaža Keka – proigra. Ova je Rijeka bolja od one koje je prošle sezone osvojila dvostruku krunu. Ako je to uopće moguće… Ali, favoriti broj jedan za naslov prvaka, odnosno obranu. Ono u što sam i ja ugradio jedan kamenčić. Ponosan sam na Rijeku! Vidimo se na Rujevici, kao što rekoh u Ligi prvaka. Kako reče Damir Mišković slušat ćemo himnu Champions League – rekao je Tomasov.


Iz Rijada u Astanu na posudbu. Astana ima pravo prvootkupa njegova ugovora. Cijena, navodno milijun i nešto eura. Sretan je što to nije učinio Al Nassr. U očekivanju četiriju plaća… Svejedno, s osmjehom na licu. Kao i uvijek, zrači vedrinom i pozitivnom energijom.