Razlaz nakon pobjede

Manolo Marquez više nije trener nogometaša Istre 1961

Ivica Cerovac

Manolo Marquez/M. MIJOŠEK

Manolo Marquez/M. MIJOŠEK

Vijest je zatekla većinu navijača Istre 1961, iako se znalo da već dulje vremena sportski direktor Pepe Calderon i trener Marquez nisu na istoj valnoj duljini.

PULA Bomba s »Drosine«. Na klupskoj je stranici osvanula štura vijest da Manolo Marquez više nije trener Istre 1961. Nakon prve pobjede. Vijest je zatekla većinu navijača Istre 1961, iako se znalo da već dulje vremena sportski direktor Pepe Calderon i trener Marquez nisu na istoj valnoj duljini. No, sad je u Pulu ponovno stigao gazda Haritz Querejeta, sin vlasnika Grupacije Baskonia-Alaves, ali i glavni i odgovorni za nogometni segment baskijske grupacije, i to u pratnji sportskog direktora Alavesa. On je osobno svjedočio susretu protiv Slaven Belupa i navodno već tada nije bio zadovoljan izgledom pulske momčadi, kao ni kvalitetom igračkog kadra. Tom je prilikom trener Marquez inzistirao na razgovoru s gazdom i iznio mu svoje viđenje situacije u pulskom klubu i poteza koje bi uprava trebala povući u zimskom prijelaznom roku. Pri čemu je naglasio da bi volio više hrvatskih igrača, ali i sveukupno manji broj igrača kako bi mogao u rad uključiti i neke perspektivne juniore.S druge strane, u upravi kluba nisu bili zadovoljni nastupima prve momčadi, kako rezultatima, tako i samom igrom, pa je sad, bez obzira na pobjedu u Zaprešiću, odlučeno da se pulski projekt povjeri novom treneru. Koji bi ipak trebao stići u Pulu prije nedjeljnog ogleda s Hajdukom. Treninge će danas vjerojatno voditi pomoćnici Manola Marqueza, Francesc Bosch i trener golmana Blaž Bugarin, a uskoro se očekuje dolazak novog trenera. U pulskom su klubu po pitanju smjene »zakopčani do grla«, ali ovo zapravo i nije iznenađenje ukoliko se u obzir uzme prošla sezona u Rudešu koji je također mijenjao trenere. Dojam je da u Grupaciji Baskonia-Alaves žele trenera koji će striktno provoditi zacrtanu klupsku politiku, bez previše »razmišljanja« i ne libe se raskinuti suradnju s onim koji ne poštuje osnove. Pa makar i nakon pobjede.

U svakom slučaju, trebala je Istri 1961 ta pobjeda, prizivali su je u svim razgovorima, kako igrači, tako i sad već bivši trener Marquez. I konačno je stigla, u Zaprešiću. Ta 2:1 pobjeda Istre 1961 protiv Intera u 7. kolu Prve HNL odagnala je zlurade komentare, igrače napunila prijeko potrebnim samopouzdanjem, a navijače uvjerila da ovaj dugoročan proces pretvaranja kluba koji se godinama borio za goli opstanak u sređeni klub s jasno postavljenim ciljevima i sređenom financijskom slikom, nije tek neka buduća vizija. Sad je svima trebalo biti lakše i odsad se na »Drosini« moglo mirnije raditi. Bod, zasad jedini na »Drosini«, protiv Slavena bio je znak da »zeleno-žuti« ipak imaju prvoligašku kvalitetu, bod na Rujevici bio je veliko iznenađenje za sve koji nisu gledali susret i veliki znak ohrabrenja, a premijerni trobod sezone nagrada je za sve dosad urađeno. I trebao je biti naznaka budućih uspjeha, jer na krilima samopouzdanja kudikamo je lakše igrati. Posebno za ovako mladu momčad kakva je ova pulska, uostalom na terenu u Zaprešiću prosjek starosti iznosio je nevjerojatne 21,2 godine. Kad se tome doda da tih 11 nikad prije nije zaigralo skupa…



 Panamski reprezentativac Jose Luis Rodriguez registriran je za pulski klub i ima pravo nastupa već u nedjelju protiv Hajduka. Veliko je to pojačanje za pulsku momčad jer Marquezov nasljednik sad će na raspolaganju imati i seniorskog reprezentativca, igrača koji je upisao tri nastupa na Svjetskom prvenstvu. Nikad dosad Istra 1961 nije se mogla pohvaliti igračem koji je nastupio na svjetskoj smotri. Istina, nije Panama nogometna velesila, ali odlazak na Mundijal nije lako izboriti, a sam nastup na istom diže i samopouzdanje i cijenu igrača. Dolazak u Pulu igrača koji je nastupio u Rusiji već je samo po sebi velika stvar. Još ukoliko panamski veznjak ispuni očekivanja… Teško je očekivati da će ga trener Marquez odmah protiv Hajduka postaviti u momčad, ali i Traore je zaigrao nakon »pola treninga«, a s obzirom da bi Obeng mogao biti vraćen u veznu liniju, na lijevom bi se krilu otvorio prostor ili za Korejanca Kyua ili za Rodrigueza. U formi je, budući da je prošlog utorka igrao 78 minuta u 2:0 porazu Paname od Venezuele u prijateljskom susretu.