2 x top 10

Maestralne izvedbe, impresivni golovi: Tko su najbolji nogometaši Hrvatske i svijeta

Marko Cvijanović



LUKA MODRIĆ Bez dvojbi najbolji hrvatski nogometaš u 2014. Svojim maestralnim izvedbama uvelike pridonio da Real Madrid osvoji čuvenu »La Decimu«, a sebi priskrbio titulu najboljega defanzivnog veznog igrača u Primeri. Svaka čast! 


IVAN RAKITIĆ Najbolji pojedinac finala Europske lige u kojemu se Sevilla okitila naslovom. »Seviljski brijač« je na račun sjajne prošle sezone zaslužio veliki transfer u Barcelonu u kojoj je već u prvim mjesecima potvrdio da je pojačanje. 


IVAN PERIŠIĆ Najbolji hrvatski igrač na Svjetskom prvenstvu u u Brazilu i najvažniji igrač preporođene Kovačeve momčadi u novom kvalifikacijskom ciklusu za EURO 2016. Nedvojbeno jedan od najboljih krilnih igrača u Europi. Čeka se veliki transfer. 




MARIO MANDŽUKIĆ U prvoj važnijoj utakmici za madridski Atletico (finale španjolskoga Superkupa) pogotkom nagovijestio velike mogućnosti. U nastavku sezone zadržao visoke golgeterske standarde zbog kojih je i stigao na Calderon. Hrvatska ga treba na putu za EURO 2016. 


DANIJEL SUBAŠIĆ Pletikosinim oproštajem konačno dočekao svojih pet minuta u hrvatskoj reprezentaciji. »Jedincu« dodatno učvrstio sjajnom formom u novoj sezoni, u kojoj rijetko prima pogotke. Po statistici najbolji vratar prve faze ovosezonske Lige prvaka. 


ANDREJ KRAMARIĆ Najbolji igrač i strijelac MAXtv Prve lige i novopečeni A reprezentativac zaslužuje mjesto među najboljima. Silno je značajan njegov doprinos u igri Rijeke koja je ove sezone oduševljavala igrom, pogotovo u Europi! Na putu za Chelsea. 


DEJAN LOVREN Prvi dio godine obilježile su njegove odlične izvedbe u Southamptonu na račun kojih je potpisao unosan ugovor s Liverpoolom. Na Anfieldu mu ne cvjetaju ruže, u zadnje vrijeme više ne igra, nego igra zbog čega je izgubio i mjesto u reprezentaciji. 


TIN JEDVAJ O njegovu poimanju najvažnije sporedne stvari najviše će reći jedan beskompromisan duel s Lionelom Messijem tijekom prijateljske utakmice s Argentinom u Londonu. Najperspektivniji hrvatski igrač u 2014. godini, standardan u Bayeru. 


MATEO KOVAČIĆ U smiraj godine konačno dočekao trenutak slave među »neazzurrima«, iako je njegov silni potencijal trebao puno ranije doći do izražaja. Kovačić iz prosinačkih dana jamči svijetlu budućnost »kockastih« do EURO-a i na EURO-u. 


IVICA OLIĆ Igrač koji u 35. godini potpiše dvogodišnji ugovor u drugoplasiranom klubu jedne od najboljih liga na svijetu zaslužuje mjesto među najboljima. Tim više što je tijekom cijele godine zadržao golgetersku konstantu.


TOP 10 2014. SVIJET


CRISTIANO RONALDO Iako nije bio najbolji igrač finala Lige prvaka tijekom kojega je Real osvojio »La Decimu«, 17 njegovih pogodaka u elitnom natjecanju prošle sezone odveli su »kraljeve« do trijumfa. U novoj sezoni slijedi njegov golgeterski trend. 


LIONEL MESSI Vukao je Argentinu do finala SP-a u Brazilu, ali nije uspio otići do kraja. Ipak, 2014. je u svojoj 27. godini postao najbolji strijelac Barcelone, Primere i Lige prvaka svih vremena. Ronaldo je u prednosti zbog trofeja. 


MANUEL NEUER Bez obzira što je nagradu službeno osvojio Messi, vratar svjetskih prvaka Nijemaca apsolutno je bio najbolji igrač brazilske smotre. Osvojio s Bayernom duplu krunu u Njemačkoj, već duže nema premca među svjetskim vratarima. 


PHILIPP LAHM Guardiola za njega kaže da je najinteligentniji igrač s kojim je imao priliku raditi, kapetan Elfa oprostio se od reprezentacije u velikom stilu – s naslovom svjetskog prvaka. Bayernu će nedvojbeno još puno dati, Nijemcima nedostajati. 


ARJEN ROBBEN Najbolji nizozemski igrač na SP-u u Brazilu, kažu da dribla i golove postiže uvijek na isti način, ali nitko ga ne može zaustaviti. Netko je dobro rekao: ima 30, izgleda kao da mu je 40, a igra kao da mu je 20 godina. 


ANGEL DI MARIA Najbolji igrač finala Lige prvaka u kojemu je s Realom osvojio europsku krunu. Uz Messija najbooji Argentinac u Brazilu, ozljeda ga je spriječila da ne pokaže više. Sve su naznake da će biti nova velika »sedmica« Manchester Uniteda. 


ZLATAN IBRAHIMOVIĆ Dobro kaže Zlatan sam za sebe: Kakvo je to svjetsko prvenstvo bez Ibrahimovića? Čovjek zbog kojega je YouTube profitirao stostruko: način na koji postiže pogotke je impresivan, o količini već godinama ne treba trošiti riječi. 


NEYMAR U 2014. godini dokazao da nije velik samo na brazilskim travnjacima, iako je prije polufinalne blamaže protiv Nijemaca (1:7) s pravom figurirao kao jedan od najboljih igrača SP-a. Igrama za Barcu potvrdio visoku međunarodnu klasu. 


LUIS SUAREZ Njegova velika karijera uglavnom pati zbog kanibalskih sklonosti koje je očito jako teško iskorijeniti. Briljirao je na premierligaškim travnjacima u dresu Liverpoola, ključni čovjek Urugvaja dok nije zubima nasrnuo na Chiellinija. 


SERGIO RAMOS Najzaslužniji što je Real osvojio La Decimu, njegov je pogodak u 93. minuti vratio »kraljeve« »iz mrtvih« i nagovijestio preokret u velikom stilu. I prije finala prošle je sezone postigao neke važne pogotke i bio stup obrane.