Kriza na Rujevici

MUČENJE SE NASTAVLJA: Rijeka ostala bez pobjede i petu prvenstvenu utakmicu zaredom!

Denis Frančišković

Igrači Rijeke pognute glave napustili su rujevički travnjak/R. BRMALJ

Igrači Rijeke pognute glave napustili su rujevički travnjak/R. BRMALJ

Očito Rijeka osim krize rezultata upada i u krizu igre. A tko zna kako bi završio da su bijeli u prvom dijelu realizirali barem jednu od tri stopostotne šanse, pri meču se u tragičara prometnuo Antonio Mirko Čolak.



RIJEKA Rijeka i Slaven Belupo i dalje ne znaju za pobjedu. Oba sastava posljednji su put slavila kada su bijeli svladali Rudeš, a Koprivničani bili bolji od Intera. I jedni i drugi sa po 2:1. Bilo je to već davno, u četvrtom kolu…  Nova “nula” u međusobnim susretima i nastavak svojevrsne tradicije, već jubilarni 25. remi u nadmetanjima HNL-a! 


Riječane su skupo stajale brojne propuštene prigode u prvom dijelu, a u nastavku bijeli nisu znali odgovoriti na dobru postavljeni obrambeni zid Slavena. Protok lopte bio je slab i nepovezan, a među vratnicama izvrsni Anton Marković, igrač utakmice. Kod domaćina bilo je dosta želje, ali očito Rijeka osim krize rezultata upada i u krizu igre. A tko zna kako bi završio da su bijeli u prvom dijelu realizirali barem jednu od tri stopostotne šanse, pri meču se u tragičara prometnuo Antonio Mirko Čolak.


Drugo poluvrijeme počelo je obostrano otvoreno, Rijeka se mučila tražeći prolaz kroz gostujući gustiš, a Slaven bio opasan na širokom prostoru preko Gordane, Jelića i Bongonguija.Već u prvoj minuti nastavka Gordana je propustio mrtvu šansu kada je s nekoliko metara njegova lopta fijuknula iznad Slugine spojnice. Bijeli su uzvratili preko Pavičića (59′) koji je pobjegao Deliću i silovito raspalio, a Marković refleksno izbio loptu. Koliko su gosti opasni vidjelo se u 63. minuti, sijevnula je nova kontra gostiju, a u njenoj završnici pucao je Gordana s 15 metara, a Sluga ukrotio tešku loptu.

Rijeka je već u prvom dijelu mogla uploviti u mirnije vode. Stvorila je tri stopostotne šanse, ali Čolak nije imao svoju večer propustivši dvije velike prigode. Bijele je u vodstvo mogao dovesti i Punčec, dok su gosti s druge strane jedanput posebno ozbiljno zaprijetili.


Nakon par početnih obećavajućih situacija Riječani su počeli stezati obruč oko “farmaceuta”, Žuta je oduzeo nekoliko lopti i zaslužio pljesak, a Lončar bio sve prodorniji po lijevoj strani. U 13. minuti Capan je majstorski podvalio loptu Čolaku, on sam izašao pred vratara, ali i loše tukao, Marković je nogom izbio loptu i izmamio uzdahe gledatelja.




Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 4.320. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb) – 6,5. Žuti kartoni: Raspopović, Čanađija (Rijeka), Međimorec, Jelić (Slaven Belupo).


RIJEKA: Sluga 6,5, Raspopović 5,5, Punčec 6,5, Escoval 6, Žuta 7, Čanađija 6, Capan 5,5 (od 53′ Puljić 5), Gorgon 5,5, Pavičić 6,5, Lončar 6,5 (od 90′ Bušnja -), Čolak 5 (od 70′ Acosty -). 


SLAVEN BELUPO: Marković 7,5, Nowak 6, Međimurec 6, Šarlija 6,5, Bogojević 6,5, Vidović 6, Puclin 6, Delić 6, Bogongui 6,5 (od 80′ Bačelić-Grgić -), Gordana 6,5 (od 90′ Lima -), Jelić 6 (od 88′ Mendy -)



Ništa posebno nije se događalo sve do 25. minute kada su gosti već “prodisali” i bili sve prodorniji po desnom boku. Gordana je ubacio d desne strane nakon kornera, Nowak ostao sam na pet metara i pucao preko grede. Gostujući branič mogao se samo uhvatiti za glavu…


Pet minuta kasnije Žuta je otrčao na desnu stranu i dobro ubacio iz slobodnjaka, Punčec pokraj zaspale obrane gostiju glavom tukao malo kraj vratnice. Sadržajno prvo poluvrijeme nastavljeno je šansom Gorgona u 33. minuti koji se dobro izvio i glavom naciljao kut nakon ubačaja Lončara, ali Marković je još bolje poletio zrakom i prigrlio loptu. Rijeka je mogla do gola i u 40. minuti, ali Pavičić je bio sporiji u bliskom susretu s Markovićem.



 Uoči utakmice upriličena je mala svečanost čiji su glavni akteri bili Rijekin trener Matjaž Kek i prvi klupski topnik Heber, trenutno van stroja zbog ozljede. Heber je iz ruku glavnog urednika Marija Zorka i novinara Matea Sučića dobio Trofej Sportskih novosti i Žutu majicu kao najbolji igrač prošle sezone u izboru novinara sa 115 bodova, ispred Olma i Ohandze.


Keku je sinoć bila 200. prvenstvena utakmica na klupi “bijelih”, a nagrađen je prigodnom majicom iz ruku sportskog direktora Srećka Juričića. Šef struke Rijeke već je postao najdugovječniji trener HNL-a, a s riječkim prvoligašem osvojio je sva tri domaća trofeja. Naravno, pamti se sezona 2016/17. i dvostruka kruna.



 Posljednje minute prvog dijela donijele su podosta uzbuđenja. U 44. minuti Bogojević i Bongongui su dobro ispremiješali riječku obranu na malom prostoru i ušetali se u peterac, ali bez prave završnice. I onda u 45. minuti još jedna loša reakcija Čolaka, Žuta je prizemno i opasno ubacio, a lopta se odbila od riječkog napadača u matnoj situaciji.