Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Povratak Krimeji

MATEJ ŠANTEK: Orijent u Drugoj HNL je sjajna priča za mlade igrače

Matej Šantek na prvom treningu na Krimeji/Foto M. GRACIN
Matej Šantek na prvom treningu na Krimeji/Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 16:25 2019-07-10T16:25:39+02:00

Moje generacije u omladinskom pogonu Rijeke, nažalost, više nisu imale mogućnost igranja za Rijeku II, ali ni mogućnost odlaska u neku drugoligašku sredinu kao što je sada Orijent - govori Šantek

RIJEKA U ljeto 2016. godine ondašnji trener Rijeke Matjaž Kek priključio je Mateja Šanteka (19) pripremama prve momčadi »bijelih«. Mladi hrvatski reprezentativac i lider jedne darovite generacije kadeta i juniora Rijeke čak je zabio neke pogotke za prvu momčad u prijateljskim utakmicama, ali kao i većina mladih igrača poniklih u omladinskom pogonu »bijelih«, bio je osuđen na mukotrpni put dokazivanja i odlazak na posudbu. Šantek je otišao u slovensku Goricu da bi ubrzo raskinuo ugovor s Rijekom pa odradio jednu sezonu u Rudaru iz Velenja, a onda je u posljednjih šest mjeseci svoju sreću tražio u Dinamu II. Krug se zatvorio ovoga ljeta: daroviti veznjak koji je djetinstvo proveo na Gornjoj Vežici (sada je stanovnik Kostrene) vratio se u svoj matični klub, Orijent 1919, tamo gdje je napravio prve nogometne korake.

- Da, ispada da sam se vratio na početak... - govori 19-godišnji Šantek. - Čim se pojavila opcija odlaska u Orijent, nisam dvojio ni trenutka. Htio sam se nakon nekoliko godina boravka u Sloveniji i Zagrebu vratiti doma. Uostalom, Druga HNL je dobra prilika za dokazivanje. Većinu igrača poput Mioča, Črnka, Flege.. dobro poznajem iz mlađih uzrasta. Mislim da se na Krimeji okupila dobra, mlada ekipa. Bit ćemo dobra klapa!

Odlaskom Weitzera otvorio se na Krimeji natječaj za njegovim nasljednikom. Možda trenera Fausto Budicin upravo u Šanteku pronađe veznjaka oko kojega će se puno toga vrtjeti u igri Orijenta 1919.

- Weitzer je ofenzivniji tip veznjaka od mene. Meni ipak više odgovara »šestica« ili »osmica«, dakle mjesto središnjeg veznog igrača - nastavlja Šantek, koji je igrajući za Dinamo II okusio »čari« Druge HNL pa dobro zna što Krimejčane očekuje nadolazeće sezone.

- Imam drugoligaškog, ali i prvoligaškog iskustva. Iako imam tek 19 godina, prošao sam već dosta toga. Druga HNL nije laka liga, po mnogim stvarima je zahtjevna kao i Prva HNL. U svakom slučaju to je odlična liga za mlade igrače željne afirmacije, kao svojevrsna međustepenica na putu iz juniora prema Prvoj HNL. Moje generacije u omladinskom pogonu Rijeke, nažalost, više nisu imale mogućnost igranja za Rijeku II, ali ni mogućnost odlaska u neku drugoligašku sredinu kao što je sada Orijent. Orijent je dobra priča za mlade riječke igrače koju sam i ja prepoznao. Nadam se da ću igrama u Orijentu skrenuti pozornost na svoje mogućnosti i onda krenuti dalje - rekao je Šantek.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.