Povratnik u reprezentaciju

MATEJ MITROVIĆ: Nikad neću prežaliti SP, žao mi je što nisam bio dio povijesti

Marko Cvijanović

Luka Modrić i Matej Mitrović/I. KRALJ/PIXSELL

Luka Modrić i Matej Mitrović/I. KRALJ/PIXSELL

Moj odnos prema reprezentaciji je ostao isti, sretan sam što sam opet zaslužio izbornikov poziv i što ću opet biti dio momčadi - kaže bivši branič Rijeke



RIJEKA Matej Mitrović bit će dio ekspedicije »kockastih« koja će se u Faru okupiti uoči prijateljske utakmice s Portugalom (6. rujna) i prve utakmice Lige nacija protiv Španjolske (Elche, 11. rujna). Branič aktualnoga belgijskoga prvaka Club Bruggea stigao je u Zagreb poslije uvjerljive gostujuće pobjede njegove momčadi nad Zulte-Waregemom (5:2) što je »plavo-crnima« donijela poziciju broj jedan poslije šest odigranih kola. Uzgred, Mitrović je bio asistent Rezaeiju uoči vodstva 2:0.


– Odlično smo ušli u sezonu, poslije šest kola držimo prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici, imamo pet pobjeda, jedan remi i gol razliku 17:6, u prošlome kolu pobijedili Anderlecht u velikom derbiju. Da, zabijamo puno golova, napadačka smo momčad, ali nije da zbog toga pati igra u obrami. Dobra je stvar to što cijela momčad sudjeluje u fazi obrane i to je najveća snaga naše momčadi na početku sezone. Cijela momčad napada i cijela momčad se brani. Već izvjesno vrijeme igramo s trojicom igrača u zadnjoj liniji, to je stil Ivana Leke i za sada dobro guramo – kaže Matej Mitrović, koji je ljetos i službeno postao igrač Club Bruggea, gdje je prošle zime stigao kao posuđeni igrač Bešiktaša.


Pobjednički ritam


– Drago mi je da su se klubovi dogovorili i da sam postao igrač Club Bruggea. Tijekom posudbe sam se odlično uklopio u momčad, osvojio naslov prvaka i bila mi je želja ostati ovdje.




U Mitroviću očito ima nešto. Otkad je s Rijekom postao prvak Hrvatske, naslove nacionalnoga prvaka osvajao je sa svim momčadi za koje je igrao poslije odlaska s Rujevice, u Bešiktašu i Club Bruggeu.


– Da, da, hoće me karta, samo neka se nastavi tako, ha, ha, ha… Evo, ako je suditi prema početku sezone, opet ćemo se boriti za naslov prvaka. Znam da je još puno do kraja, ali dobro je početi sezonu u pobjedničkom ritmu. Stvarno sam jako zadovoljan u Club Bruggeu, živim u lijepom gradu, država je sređena, belgijska liga jako dobro natjecanje, ima dosta nas Hrvata, Letica, Tomečak, već sam spomenuo Ivana Leku, Tomislav Rogić je trener vratara… Odlično surađujemo, vjerujem da će se ta suradnja i ove sezone odraziti na dobre rezultate.


Rusija je vjerojatno bolna točka, ali… Život ide dalje. Na popisu putnika za Svjetsko prvenstvo u Rusiji bio je – prvi »ispod crte«. Izbornik »kockastih« Zlatko Dalić prednost je dao Duji Ćaleti-Caru.


– Naravno da nikad neću prežaliti Rusiju, žao mi je što nisam bio dio povijesti, ali moram preboljeti, život mora ići dalje. Nije bilo jednostavno, ali prihvatio sam to i znao se nositi s tim. Uostalom, tako je to u nogometu, danas nisi, sutra jesi i obrnuto. Istina, Dalić je prema meni bio sasvim otvoren, objasnio mi je svoju odluku, činjenica je da sam mjesec dana uoči svjetskog prvenstva bio ozlijeđen i nisam igrao… Bilo pa prošlo, ne želim se više vraćati na to što je moglo ili nije moglo biti. Negdje će mi se valjda vratiti. Moj odnos prema reprezentaciji je ostao isti, sretan sam što sam opet zaslužio izbornikov poziv i što ću opet biti dio momčadi. Jesam li pratio reprezentaciju u Rusiji? Naravno da jesam, bio sam uz reprezentaciju svim srcem kao da sam u Rusiji i radovao se tim sjajnim rezultatima. Dečki su napravili povijesni rezultat i treba im na tome čestitati.


Nova stranica


Hrvatska reprezentacija će današnjim okupljanjem u Faru okrenuti novu stranicu u svom životu poslije epohalnog rezultata u Rusiji. Pred »kockastima« su zahtjevne utakmice u kojima treba opravdati kvalitetu druge najbolje momčadi na svijetu.


– Utakmice protiv Portugala i Španjolske pokazat će nam gdje smo i što smo poslije velikog rezultata u Rusiji. Činjenica je da neće biti nekih zaslužnih igrača, oprostili su se Subašić, Mandžukić i Ćorluka, ali Hrvatska će i dalje biti odlična momčad. Vjerujem da ćemo to potvrditi u ovim dvama nastupima.


Matej se može nadati solidnoj minutaži s obzirom na činjenicu da Lovren muku muči s ozljedom trbušnoga zida, a da je Ćaleta-Car ustupljen mladoj reprezentaciji koju očekuje važna kvalifikacijska utakmica s Bjelorusijom. Dalić ne mora brinuti, Mitrović je zadnjoj liniji s Vidom odigrao neke odlične utakmice (Kosovo 6:0, Finska 1:0, S. Irska 3:0, Ukrajina 1:0, 2:0).


– Ma, neće biti problema kakvu god izbornik kombinaciju smislio, svi mi koji smo dio ove reprezentacije posjedujemo kvalitete i možemo odgovoriti zahtjevima ovako jakih utakmica.


Pred Mitrovićem je sezona novih izazova, vratio se u nacionalnu momčad kojoj će pomoći na putu prema Europskom prvenstvu 2020. godine, a s Club Bruggeom ga čeka obrana naslova belgijskoga prvaka i nastupi u Ligi prvaka, gdje će njegova momčad igrati u skupini s Monacom, Atletico Madridom i dortmundskom Borussijom.


– Od ove sezone jako puno očekujem, volio bih se afirmirati u reprezentaciji, a u klubu napraviti novi iskorak. Volio bih kad bismo uspjeli obraniti naslov prvaka i ostaviti trag u Ligi prvaka. Svjesni smo da je skupina izuzetno teška, sva tri protivnika su iznimno jaki, ali imamo i mi svojih aduta. Naravno da se nadamo prolasku skupine, zašto ne? Vjerujem da se ravnopravno možemo nositi sa svim protivnicima, nikome od njih neće biti lako s nama.