Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 3
Sutra: 8° 8° 3
19. siječnja 2020.
Snaga dijaloga

MARIJAN KUSTIĆ: Ankete pokazuju da većina Dalmatinaca i Splićana jedva čeka pozdraviti »kockaste«

Marijan Kustić/Foto PIXSELL
Marijan Kustić/Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 16:26 2019-07-10T16:26:59+02:00

Na Poljud će istrčati reprezentacija koja je igrala finale Svjetskog prvenstva prošle godine i koja je osvojila srca navijača diljem svijeta. Sve osim najvatrenije atmosfere na Poljudu, koji se smatra kolijevkom nogometne Dalmacije, teško bi palo svima nama, a pogotovo našim reprezentativcima - kaže Kustić

RIJEKA Marijan Kustić već je izvjesno vrijeme najeksponiraniji član hrvatske nogometne vlade, izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza pogotovo se našao u žiži javnosti tijekom maratonskih pregovora s Hajdukom i Gradom Splitom što su za krajnji cilj imali povratak hrvatske nogometne reprezentacije u Split. Utakmica s Mađarskom dobila je publicitet kao da na Poljud stiže slavna »Mađarska laka konjica« predvođena Puskasom, Kocsisom i Hidegkutijem…

- Da, možda je bilo iscrpljujuće, ali dobrobit hrvatskog nogometa, zdravi odnosi sa svim klubovima i pozitivna atmosfera oko naše reprezentacije nemaju alternativu. Raditi iz dana u dan na ispunjenju ovih ciljeva posao je svih sportskih djelatnika na čelu s Hrvatskim nogometnim savezom. Upravo su to neke od ključnih točaka programa zbog kojeg sam izabran na funkciju izvršnog direktora HNS-a pa se, shodno tome, od mene i očekuje da neumorno radim u rješavanju tih pitanja. Povratak reprezentacije u Split ujedno je i želja velikog broja navijača pa je i sve napore puno lakše podnijeti. Posebno kada se vidi rezultat kao u ovom slučaju. On je rezultat napora svih predstavnika HNS-a, ali i predstavnika Hajduka i Grada Splita. Koliko god ja bio eksponiran u cijeloj toj priči, nije to zasluga samo jednog čovjeka. Uostalom, u HNS-u imamo ujednačen stav po ovom pitanju i svi zajedno radimo na ispunjenju ciljeva koje smo pred nas postavili, a kojima je jedina svrha stvoriti preduvjete za daljnji razvoj nogometa u Hrvatskoj.

Velika želja

Jesu li realni i provedivi svi zahtjevi Hajduka?

- Ponavljam još jednom, otvoreni dijalog nema alternativu, s tom mišlju smo i sjeli za stol s predstavnicima Hajduka. Međutim, treba naglasiti da Hajduk zbog toga nije u povlaštenom položaju, imamo namjeru i spremni smo sjesti za stol sa čelnicima svakoga kluba i saslušati njihova razmišljanja, poglede i savjete oko razvoja hrvatskog nogometa, što bi, uostalom, svima nama trebao biti zajednički cilj. Tako je i što se tiče tih sedam uvjeta Hajduka. Samo… Želim još jednom istaknuti - razgovor i suradnja da, ali ultimatumi i ucjene ne. Tu HNS povlači crtu! Zato i jesmo istaknuli da nastup reprezentacije ničim ne smije biti uvjetovan. A naravno da smo spremni razgovarati o uvjetima Hajduka. Uostalom, želimo čuti prijedloge, implementirati one koji će pridonijeti boljitku nogometa u Hrvatskoj. Stvari se ne mogu dogoditi preko noći i bez sagledavanja šire slike. Dijalogom ćemo doći do zadovoljavajuće razine suradnje za sve strane, u to sam uvjeren.

HNS, dakle, ne pristaje ni na kakve ucjene?

- Kao što sam već spomenuo, ucjenjivanju nema mjesta u hrvatskom nogometu i na taj način nije moguće stvoriti pozitivnu atmosferu. HNS je krovno tijelo hrvatskog nogometa i kao takvo zaslužuje respekt, posebice kada znamo kakve smo sportske uspjehe postigli kroz nastupe naših reprezentativnih vrsta u proteklih dvadesetak godina. Isključivost i ucjene nemaju mjesta u hrvatskom nogometu. Otvoreni dijalog jedino je rješenje.

Kao čovjek koji je uložio veliki napor oko povratka reprezentacije u Split, bili ste u specifičnoj situaciji s obzirom na vaš aktivni politički angažman i ulogu jednog od prvih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza. Je li ta situacija oko reprezentacije i Splita imala i političku pozadinu?

- Naš napor uložen u stvaranje zdrave atmosfere koja će rezultirati odigravanju utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu ima samo jednu pozadinu. Ta pozadina je nevjerojatna želja brojnih navijača hrvatske reprezentacije, ponajprije iz Dalmacije i Splita, uživo na Poljudu gledati osvajače srebrne medalje na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Kada tome pridodamo snažnu želju samih reprezentativaca i izbornika, koji su otvoreno istaknuli da žele ovu važnu kvalifikacijsku utakmicu odigrati na Poljudu, HNS nije imao alternativu već napraviti sve kako bi ispunio želju svih navedenih.

Spektakl na Poljudu

Kakvo ozračje možemo očekivati u Splitu uoči i tijekom utakmice s Mađarskom, poslije svega što se događalo i još uvijek se događa?

- Spektakularno! Uvjeren sam da će biti na razini po kojoj je Poljud poznat diljem svijeta. Ne treba dvojiti da iz Dalmacije i Splita dolaze najvatreniji hrvatski navijači. Najbolji dokaz tome je nevjerojatno pozitivna atmosfera koju smo imali prije nekoliko tjedana kad je reprezentacija posjetila Omiš. Na Poljud će istrčati reprezentacija koja je igrala finale Svjetskog prvenstva prošle godine i koja je osvojila srca navijača diljem svijeta. Sve osim najvatrenije atmosfere na Poljudu, koji se smatra kolijevkom nogometne Dalmacije, teško bi palo svima nama, a pogotovo našim reprezentativcima. Zbog njih sam uvjeren da će sve biti na najvišoj razini. Da je reprezentacija dobrodošla na Poljud govore i rezultati ankete koju je provela jedna medijska kuća, a koji ukazuju da većina Dalmatinaca i Splićana jedva čeka pozdraviti »kockaste«.

Kakav je vaš osobni stav o Hajduku? Posljednji događaji ukazuju da Hajduk ima puno većih problema od dugogodišnjih zahlađenih odnosa s HNS-om…

- Moj osobni stav prema Hajduku je poseban i pozitivan. Međutim, moj osobni stav u ovom slučaju nije bitan, važan je, u prvom redu, moj stav u ulozi izvršnog predsjednika HNS-a. A stav je takav da želim za svaki klub u Hrvatskoj napraviti sve kako bi se uspješno razvijao u narednim godinama, postizao sve bolje sportske rezultate i uspješnije poslovao. Moj rad usmjeren je razvoju hrvatskog nogometa, a svi znamo da ono ponajviše ovisi o snazi samih klubova. I u tom smjeru ću predano raditi svaki dan, dokle god se nalazim na ovoj ili nekoj drugoj funkciji u hrvatskom nogometu. Interne stvari prepuštamo klubovima i HNS se tu nema namjere miješati, naše je osiguravati preduvjete za uspješniji razvoj klubova. Na njima je da daju svoj obol i da zajednički razvijamo nogomet u Hrvatskoj. Hajduku i svim drugim klubovima želim sreću u radu i nudim otvorena vrata za suradnju s HNS-om.

Je li realno očekivati povratak Udruge prvoligaša?

- O tome ne odlučuje HNS i vrlo je važno da to svatko razumije. Odluku u tome donose klubovi samostalno. HNS će podržati sve procese i odluke koje zajednički donesu hrvatski klubovi, a koji su prema zakonu i propisima i koji mogu doprinijeti razvoju nogometa u našoj zemlji. Dakle, o ovom pitanju se moraju očitovati klubovi koji nastupaju u Prvoj HNL.

Kako kao predsjednik Međužupanijskog nogometnog odbora Središta Rijeka komentirate polemike oko ustroja Treće HNL - Zapad koja izaziva puno kontroverzi, pogotovo po pitanju udovoljavanja utvrđenih kriterija?

- Komisija za uvjete Nogometnog središta Rijeka na čelu s tajnikom Brankom Kajfešom utvrdila je uvjete klubova za treću HNL u skladu sa kriterijima HNS-a i predložila Komisiji za natjecanje 12 klubova koji su u tom trenutku ispunjavali uvjete. Shodno tome, Izvršni odbor HNS-a u četvrtak donosi konačnu odluku po tom pitanju. To je jedina istina po pitanju ustroja Treće lige - Zapad. Od prvog smo dana inzistirali da sve bude po propisima, u tom kontekstu nijedan klub nije bio u povlaštenom položaju.

Priče o suđenju više neće biti alibi

 Kako ste se snašli u novoj ulozi izvršnog direktora HNS-a?

- Moj rad u hrvatskom nogometu nije počeo jučer. Oni koji su malo više uključeni u situaciju u domaćem nogometu znaju da sam, na ovaj ili onaj način, kroz klubove ili savez, u nogometu već dugi niz godina. I u svim tim godinama jedini cilj mi je bio doprinijeti razvoju hrvatskog nogometa. Danas na funkciji izvršnog direktora HNS-a imam priliku i uvjete sve to i ostvariti. Prvi korak je jedinstvo svih aktera na nogometnoj sceni, ponajprije kad je u pitanju hrvatska reprezentacije i strategija razvoja nogometa, raduju me prvi pomaci na tom polju. U proteklih par mjeseci došlo je do brojnih promjena koje će zasigurno unaprijediti hrvatski nogomet. Prije svega treba istaknuti da će prvoligaši od ove godine imati potpuno funkcionalan VAR sustav, po tome smo predvodnici u cijeloj regiji, a uvodimo ga iste godine kao, primjerice, engleska Premier liga koja je među najjačima na svijetu. Siguran sam da će time i priče o nepravičnom suđenju jednom zauvijek postati prošlost i neće više biti alibi ni za koga. Uz to, HNS je puno napravio po pitanju popravljanja stanja infrastrukture nogometnih stadiona. Prije svega po pitanju travnjaka na kojima nastupaju naši nogometni klubovi, projektom smo uložili 30 milijuna kuna u šest travnjaka posljednje generacije, od kojih pet ima i podno grijanje. Uzevši sve to u obzir, mogu slobodno konstatirati da je riječ o jednom od najznačajnijih projekata HNS-a u njegovoj povijesti, pogotovo kada je razvoj infrastrukture u pitanju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.