Jednostavno najbolji

Luka Modrić – s Elizejskih polja u nogometnu i sportsku besmrtnost!

Marko Cvijanović

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić uspio je u 2018. premoćno pobijediti u četirima prestižnim izborima, zasjeniti nogometne »bogove« Lionela Messija i Cristiana Ronalda, koji su obilježili desetljeće pojedinačnih nagrada najvažnije sporedne stvari na svijetu. Šteta je što se još jednom nisu uspjeli odhrvati vlastitom egu i na trenutak prihvatiti činjenicu da slava katkad s pravom pripada drugima, ne samo njima



RIJEKA Najbolji igrač svjetskog prvenstva. Najbolji nogometaš na svijetu u izboru UEFA-e. Najbolji nogometaš na svijetu u izboru FIFA-e. I osvajač Zlatne lopte »France Footballa«. I sve to u istoj godini. Prvi i jedini kojem je to uspjelo zove se Luka Modrić. I gle čuda, iz Hrvatske je. Male zemlje za velika sportska djela. I sportaše. Najveće.


Luka Modrić uspio je u 2018. premoćno pobijediti u četirima prestižnim izborima, zasjeniti nogometne »bogove« Lionela Messija i Cristiana Ronalda, koji su obilježili desetljeće pojedinačnih nagrada najvažnije sporedne stvari na svijetu. Šteta je što se nisu udostojili pojaviti niti pod svodovima velebne pariške palače »Le Grand Palais«, šteta je što se još jednom nisu uspjeli odhrvati vlastitom egu i na trenutak prihvatiti činjenicu da slava katkad s pravom pripada drugima, ne samo njima.


Velikani


Ništa zato, nitko Luki Modriću u ponedjeljak u Parizu nije mogao ukrasti svjetla reflektora. Uostalom, divili su mu se i još mu se dive bivše i sadašnje nogometne veličine, velikani koji znaju što to znači držati u ruci Zlatnu loptu. Luiz Nazario de Lima Ronaldo i Kaka ispred svih. A Luka… On je u još jednoj veličanstvenoj večeri svoje sjajne karijere ostao skrušen kao i onaj dječarac na travnjaku Stanova koji sramežljivo pozira na jednoj od prvih nogometnih fotografija. I nije slučajno dao ovakav odgovor kad su ga u ponedjeljak u Parizu pitali bi li umjesto Zlatne lopte radije odabrao naslov svjetskog prvaka s Hrvatskom:





 U izboru za Zlatnu loptu glasovao je i Zdravko Reić, dugogodišnji dopisnik »France Footballa« i poznati hrvatski sportski novinar. Reić je ovako podijelio svoje glasove: 1. Luka Modrić, 2. Antoine Griezmann, 3. Cristiano Ronaldo, 4. Kylian Mbappe, 5. Harry Kane.


– Luka je apsolutno zaslužio nagradu jer je bio najuspješniji ove godine. Pritom, naglašavam, najuspješniji, jer ljudi često brkaju najbolje od najuspješnijih. Kada bismo svake godine birali najbolje nogometaše na svijetu, onda bi ih redovito dobivali Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo – rekao je Reić.  


 



– Definitivno bih odabrao naslov svjetskoga prvaka s Hrvatskom! Uvijek sam govorio da su momčadski trofeji najvažniji. Uvijek bih mijenjao individualne nagrade za naslov svjetskog prvaka s Hrvatskom. Međutim, to, na žalost, nije tako. Ovo je važan trofej, ali bih radije naslov svjetskog prvaka. Sve u svemu, ovo je bila sjajna godina, na momčadskom i individualnom planu.


Još jedan Lukin odgovor u toj veličanstvenoj pariškoj noći ostaje silno upečatljiv i dojmljiv.


– Što bi današnji Luka rekao šestogodišnjem Luki za vrijeme Domovinskog rata? Ne bih mu rekao previše. Samo da se ne brine. I da se žestoko bori da dođe do ove razine i uspjet će. Rad će se isplatiti.


Najveći


Takav je Luka. I naravno da je ostao veliki džentlmen kada je trebalo progovoriti o svojim najvećim konkurentnima u dodjeli ove prestižne nagrade, Cristianu Ronaldu, Antoineu Griezmannu i Kylianu Mbappeu.


– Sve su to sjajni igrači. Griezmann i Mbappe su Imali odlične sezone u svojim klubovima i postali su svjetski prvaci s francuskom reprezentacijom. Siguran sam da će biti još bolji, posebno Mbappé koji je veliki talent. Pred njim je sjajna budućnost.


Luka Modrić je, dakle, u ponedjeljak zaokružio »poker« najvećih pojedinačnih nagrada koje jedan nogometaš može osvojiti. Nagrade što će nedvojbeno puno reći o njegovoj godini iz snova. Godini u kojoj je s velikim »Realom« osvojio treći uzastopni, a sveukupno četvrti naslov klupskog prvaka Europe, a s Hrvatskom igrao finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, što je nedvojbeno najveći doseg u povijesti hrvatskoga sporta.


Zbog svega toga Luki vjerojatno pripada laskava titula najvećeg hrvatskog sportaša svih vremena. Koliko god će se po tom pitanju vječno lomiti koplja i sudarati mišljenja. Što god, Luka Modrić je u ponedjeljak na pijedestalu palače nadomak Elizejskih polja, baš kao i junaci iz grčke mitologije, otišao u – nogometnu i sportsku besmrtnost. Jedan jedini. Neponovljiv. I naš.



 Čestitku Luki Modriću na fantastičnom rezultatu uputio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker.


– Prekrasno je bilo još jednom vidjeti Luku kako prima nagradu za najboljeg igrača svijeta. Zaslužio je to po svemu što je ove godine napravio i odigrao za Real, a posebno za hrvatsku reprezentaciju koju je poveo do povijesnog uspjeha, finala Svjetskog prvenstva. Ovo je nagrada njegovom nogometnom talentu, znanju i vještini, kao i neslomljivom karakteru s kojim je prevladao sve prepreke u karijeri, kako na terenu tako i izvan njega.


Činjenica da je na tako uvjerljiv način slavio u izboru francuskog magazina, pored sjajnih Francuza koji su osvojili SP, te pored Messija i Ronalda iza kojih su također sjajne sezone, dovoljno govori o dojmu koji je Luka ostavio ove godine na glasače i cijelu nogometnu javnost. Čestitam mu na svemu što je odigrao ove godine i trudu koji je ulagao tijekom karijere kako bi postao najbolji igrač svijeta.


To je prekrasan završetak najljepše godine hrvatskog nogometa. Nagrada Luki je prvenstveno nagrada njemu i njegovoj obitelji koja mu je na tom putu bila podrška. Ujedno, sve Lukine nagrade priznanje su njegovim suigračima i trenerima u reprezentaciji i Realu te su na ponos svima nama u hrvatskom nogometu koji je pored svih velikih igrača sada dao i najboljeg igrača svijeta. Lukin nogometni stil, natjecateljski duh, skromnost i radišnost čine ga sjajnom inspiracijom za buduće generacije. Nadajmo se da se među njima krije i novi Luka, a do tada – kapa dolje našem kapetanu, najboljem na svijetu! – rekao je Šuker.



Kako su čestitali putem Instagrama


Dejan Lovren: Kako je lijepo biti Hrvat kada vidiš da je naš čovjek uzeo zlatnu loptu usred Francuske. Ovo je samo još jedna potvrda maestro da si dugi niz godina jedan od najboljih igrača u nogometnoj povijesti. Ja ne znam kako si ostao sabran, ali ja sam krenuo plakati kada sam vidio Stipinu reakciju. Prekrasno Luka, svaka ti čast brate. Velika mi je čast gospodine Ballon d’or.


Ivan Rakitić: Bravo majstore! Naš ponos! čestitam od srca tebi i tvojima, uživaj u svemu! Svi smo uz tebe, brate.


Andrej Kramarić: Ballon d’Or 2018! Čestitke najvećem malom kralju na svijetu. Ponosan sam što sam tvoj suigrač i Hrvat!


Marcelo Brozović: Maliiiiii, ali veliki! Zapravo, najveći! Svaka čast kapetane, ponosan sam dijeliti svlačionicu s takvom igračinom, takvim liderom i takvom osobom.


Ivan Perišić: Još jednom si nas učinio više nego ponosnima. Ovo je još jedna noć za pamćenje za našu zemlju i naš narod.


Mateo Kovačić: Sjajan završetak sjajne godine za fenomenalnog igrača. Zlatan u svakom pogledu.


Vedran Ćorluka: Ballon d’Or 2018. Novi kralj. Jednostavno najbolji. Trenutak kad si postao nogometno besmrtan. Bila je privilegija igrati i trenirati s najvećim hrvatskim nogometašem svih vremena.


Zlatko Dalić: Najbolji! Ovo je tvoja godina! Čestitam, kapetane!


Danijel Pranjić: Ballon d’Or. Uživaj u svemu što si napravio prijatelju, ovo je san svih nas koji šutamo loptu cijeli naš život, ali samo rijetki ili bolje reći NAJBOLJI i NAJVEĆI to i naprave, kapa dolje tebi i tvojoj obitelji jer i njih se ne smije zaboraviti u ovom trenutku, oni su oni koji su uz tebe bili najzaslužniji za sve teško i dobro što si prolazio. Kapa dolje, MAESTRO.


Danijel Subašić: Tako je, brate! Bravooooo!


Darijo Srna: Balon d’Or 2018! Grande!


Duje Čop: Neka pati koga smeta…


Ivan Klasnić: I?… Pobjednikkkkk!


Tin Jedvaj: Čestitam, maestro!!!


Lovre Kalinić: Maestro, svaka čast!!!


Mario Mandžukić: Pljesak!!!


Sergio Ramos: Moje poštovanje. Grande Lukita!


Marcelo: Lukita… Ti si moj stariji brat. Znam koliko si se trudio da postigneš ovaj nenadmašiv doživljaj! Presretan sam za tebe.


Luiz Nazario de Lima Ronaldo: Čestitam!