Polufinale SP-a

Leo Messi vs. Arjen Robben: Oranju repriza ili gaučosima finale poslije 24 godine

Ivica Cerovac

Nizozemska će danas loviti svoj četvrti finale nakon 1974., 1978. i 2010. godine, a Argentina peti, ali i prvi poslije 1990. godine. Gaučosi su jedini od polufinalista slavili na svih pet odigranih utakmice 



Danas će u polufinalu Svjetskog prvenstva, u utakmici koja će započeti u 22 sata po hrvatskom vremenu, drugu finalnu ulaznicu za završnu nogometnu predstavu pokušati izboriti Nizozemska i Argentina.


»Oranje«, koje mnogi smatraju najnesretnijom reprezentacijom u povijesti svjetskih smotri, lovit će svoj četvrti finale u kojem će poslije triju neuspjelih pokušaja, 1974., 1978. i na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2010. godine, napokon pokušati otići do kraja i postati deveta izabrana vrsta koja se uspjela popeti na vrh svijeta.


 Argentina je, pak, dosad upisala jedan finalni nastup više od svojih današnjih protivnika, ali i što je puno važnije, dvaput je otišla do kraja. Naime, »gaučosi« su 1978. i 1986. godine postali svjetski prvaci, dok 1930. i 1990. godine poraženi u finalnim dvobojima. 




  Današnji ogled bit će peti u kojima se ove dvije reprezentacije susreću na svjetskim prvenstvima i Argentina dosad ima samo jednu pobjedu, ali izborenu u najvažnijem susretu. Bilo je to 25. lipnja 1978. godine kad su slavili na svom »Monumentalu« u Buenos Airesu i prvi put osvojili pehar namijenjen svjetskim prvacima.


»Gaučosi« su poveli u finalu golom Kempesa, Nanninga je osam minuta prije kraja izjednačio i tako odveo susret u produžetke, u kojima su još jednom Kempes i potom Bertoni bacili Argentinu u kolektivni trans.


Bila je to slatka osveta za poraz otprije četiri godine kad su u Gelsenkirchenu Cruyff, Krol, Rep i ostatak društva u narančastom s 4:0 »razmontirali« Argentinu u susretu drugog kruga natjecanja po skupinama. 



Argentinski izbornik Alejandro Sabella za današnji dvoboj neće moći računati na odličnog krilnog igrača Angela Di Mariju koji je otpao zbog ozljede butnog mišića. 


  – Di Maria neće igrati protiv Nizozemske, a hoće li nastupiti u finalu ako prođemo, to ćemo tek vidjeti. Njegovo stanje procjenjivat ćemo iz dana u dan – rekao je liječnik argentinske reprezentacije Daniel Martinez. 


  No, zato se u konkurenciju vraća napadač Sergio Agüero koji je propustio posljednja dva nastupa svoje reprezentacije također zbog problema s mišićem, a za očekivati je da će svoju priliku danas čekati s klupe za pričuve.



 


 Leo spasitelj


  Susreli su se potom ove dvije reprezentacije još dvaput. U Frankfurtu 2006. godine bila je to utakmica za prestiž jer su već ranije obje reprezentacije izborile prolazak u drugi krug koja je na kraju završila bez pogodaka čime su Argentinci osvojili prvo, a Nizozemci drugo mjesto. Osam godina ranije, u četvrtfinalu odigranom u Marseilleu, u 89. minuti bilo je 1:1, a onda se ukazao Bergkamp i odveo Nizozemsku među četiri najbolje družine na Globusu. 


  – Gledao sam kod kuće na televiziji tu utakmicu i bio razočaran kao i svi drugi – prisjetio se Javier Mascherano, koji je potom na vlastitoj koži osjetio kako je to izgubiti četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu, samo što je to njemu 2006. i 2010. godine priuštila Njemačka.


 – Ova nizozemska momčad ima puno iskustva te je gladna uspjeha nakon poraza u finalu 2010. godine, pa ćemo morati biti oprezni. Uzbuđeni smo i osjećamo se moćno, jer znamo da možemo pružiti još jednu dobru partiju. Leo nas je spasio u nekoliko utakmica, ali ne možemo se oslanjati isključivo na njega. Suigrači bi ga trebali podupirati kao protiv Belgije, kad je kontrolirao ogled uz pomoć cijele momčadi. Tome stremimo. Iako znamo da imamo sjajne individualce, momčad je na prvom mjestu. 


  Argentina je jedina reprezentacija od četiri preostale koja je slavila na svih pet dosad odigranih utakmice te pritom nije trebala igrati produžetke niti pucati kaznene udarce. Istina, svih pet pobjeda izborene su s jednim pogotkom razlike i pritom su u 450 minuta samo osam puta zatresli protivničku mrežu, ali s druge strane, u svim je utakmicama Argentina imala veći posjed lopte od svojih protivnika i nikad još nije bila u rezultatskom zaostatku.


 Golman Romero već 223 minute nije morao vaditi loptu iz svoje mreže, dok su njegovi suigrači u dosadašnjih pet susreta napravili samo 54 prekršaja, odnosno 10.8 po susretu. S druge strane, statistika može potvrditi i da je Lionel Messi »alfa i omega« ove reprezentacije jer je od osam golova on zabio četiri i asistirao za dva. 



Kao uvertiru u današnji dvoboj, domaćin je Nizozemcima servirao jednu neugodnost. Naime, kompletna reprezentacija je u ponedjeljak izbačena iz hotela u Rio de Janeiru jer je FIFA navedeni termin u tom hotelu rezervirala za neke od svojih sponzora. 


  – Ovo nema veze sa sportom jer sportaši moraju napuštati svoj hotel. Ovo je sramota, igrači su se već naviknuli, a pred najveću utakmicu moraju tražiti novi smještaj – ljut kao ris bio je Ber van Oostveen, predsjednik Nizozemskog nogometnog saveza. 



 


Prilika mladima


Premda je s 12 postignutih pogodaka najefikasnija momčad svjetske smotre, Nizozemska u svojim redovima nema igrača koji se u Brazilu četiri puta upisao u strijelce, ali zato ima dvojicu koji su triput zatresli protivničke mreže, a to su Robben i Van Persie.


Uz njih dvojicu, danas će zaigrati još samo dvojica Nizozemaca koji su prije četiri godine bili akteri finalnog ogleda kojeg je razriješio Iniesta pogotkom u 116. minuti, a to su Sneijder i Kuyt, uz Huntelaara i Vorma koji su svoju priliku čekali s klupe za pričuve, scenarij koji bi se mogao ponoviti i danas.


 Izbornik Louis van Gaal, koji je na klupi zamijenio Berta van Marwijka, priliku je odlučio dati mladim igračima iz nizozemske lige i to se pokazalo kao pun pogodak, no želi li »oranje« danas proći, stvari u svoje noge morali bi uzeti oni iskusniji, prije svih Arjen Robben koji u Brazilu igra u životnoj formi.