Od trnja do zvijezda i natrag

LUKA MODRIĆ Kako je nogometni genijalac od heroja nacija došao do pribijanja na – stup srama

Ivana Vaupotić

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Čovjek kojem se divi cijeli nogometni svijet, samozatajni genijalac nesklon skandalima odjednom se našao pod svjetlima reflektora, ali ne zbog svog loptačkog umijeća već zbog odnosa sa Zdravkom Mamićem te istrage španjolskih poreznih vlasti



U ljeto 2012. kroz hrvatski je eter nezapaženo prošla pjesma pod nazivom »Da sam Luka Modrić«, koju je objavio poznati hrvatski glazbenik Jurica Popović pod umjetničkim imenom DJ Pop. Danas, pet godina kasnije, nema puno onih koji bi se voljeli zamijeniti s kapetanom reprezentacije Hrvatske, bez obzira na njegov zvjezdani status u »Realu«, tri osvojene Lige prvaka i milijune na bankovnom računu.


Naime, ovih dana Modrić ima puno problema i doma, i u gostima. Španjolsko ministarstvo financija posvetilo se istraživanju brojnih nogometaša zbog sumnje da su utajili porez, a među tim imenima nalazi se i njegovo. No, još uvijek se ne zna hoće li taj slučaj imati sudski epilog. Prema pisanju španjolskih medija, tamošnje ministarstvo financija neće žuriti s istragama usmjerenim prema Modriću i njegovom suigraču Garethu Baleu, zato što ne postoji opasnost od zastare.


Sporni potpisi 


U Hrvatskoj se, pak, Modrić nalazi u puno delikatnijoj situaciji, zbog nedavnog svjedočenja na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru. Nije na odmet podsjetiti da USKOK osumnjičene tereti za izvlačenje milijunskih iznosa preko antidatiranih aneksa ugovora, s time da jedan od ključnih elemenata optužnice predstavlja takav dokument s potpisom kapetana reprezentacije Hrvatske.




Foto Davor Javorović / PIXSELL


Foto Davor Javorović / PIXSELL



Kada je USKOK počeo češljati dokumentaciju iz »Dinama«, pojavila se sumnja de je aneks, prema kojem je Modriću pripalo pedeset posto transfera u »Tottenham« u ljeto 2008. godine, potpisan dok je ovaj već debelo gazio travnjake Premiershipa. Istražitelji su bili uvjereni da je Modrić to potvrdio na davanju iskaza u USKOK-u krajem kolovoza 2015. godine, ali on je prije dva tjedna na Županijskom sudu u Osijeku objašnjavao da se zabunio jer je mislio da ga pitaju o građanskom ugovoru koji je imao sa Zdravkom Mamićem.


Zbog te promjene DORH je pokrenuo istragu protiv Modrića, sumnjajući na krivokletstvo, a velik dio javnosti već mu je presudio po kratkom postupku, proglasivši ga izdajnikom i Mamićevim jatakom. Prema dostupnim informacijama, presudnu ulogu mogle bi imati slava i popularnost. Naime, dobro upućeni izvori tvrde da je grafološko vještačenje spornog aneksa pokazalo da je datum 15. prosinca 2005. godine antidatiran, što je razvidno iz Modrićevog potpisa. Tako je navodno utvrđeno da potpis na aneksu odgovara dobu iza 2008. godine jer se Modrićev rukopis s vremenom mijenjao, i to ne prirodnim putem. Konkretno, postoji teza da je u pitanju stilizirani potpis kakav se formira uslijed čestog davanja autograma.


Reuters


Reuters



Pravosudni epilog tog slučaja može se samo nagađati, a to nikako nije poželjno zbog onoga što se naziva presumpcija nevinosti. Međutim, lako je naslutiti da kapetan reprezentacije Hrvatske trenutno prolazi kroz vrlo teško razdoblje, i to zbog potpisivanja ugovora koje je pred njega stavljao Zdravko Mamić. U trenucima najvećih dostignuća nogometne karijere, Modrićevo ime najčešće se može naći na stupcima posvećenim crnoj kronici.


Preko trnja do zvijezda 


A samo nekoliko mjeseci ranije mediji su se natjecali u sipanju epiteta na račun njegove nogometne vještine i slaganju epskih tekstova o teškom djetinjstvu u zaseoku Modrići na obroncima Velebita i prognaništvu za vrijeme Domovinskog rata. Nekada su se raspredale legende o malenom dječaku koji nije imao ništa osim nogometne lopte, volje i talenta, a danas je sve to zatrpano ispod lavine problema s pravosuđem.


Korijen te priče datira iz 2000. godine, kada je maloljetni Modrić stigao u nogometnu školu »Dinama« i upoznao Zdravka Mamića koji ga je, kako je nedavno ustvrdio, uzeo pod svoje iz milosrđa. Doduše, tu postoji jedna velika nedoumica u shvaćanju navedenog čina koji je definiran kao dobrovoljna pomoć nekom tko se nalazi u teškoj i nezavidnoj situaciji.


Foto Robert Anić / PIXSELL


Foto Robert Anić / PIXSELL



Zapravo, prilično je čudno da Zdravko Mamić, kao čovjek koji je toliko sklon vjeri da je na stadionu Maksimir dao napraviti kapelicu, ne zna da je onaj kome je iskazano milosrđe ne duguje ništa, osim zahvalnosti. Danas više nije tajna da je Mamić svoje milosrđe prema Modriću regulirao građanskim ugovorom, potpisanim već spomenute 2000. godine. Suvišno je isticati da je sve to kasnije masno naplatio.



Važnu ulogu u životu Luke Modrića ima njegova tri godine starija supruga Vanja koju je upoznao prije svog dvadesetog rođendana. Prema pisanju španjolskih medija, ta diplomirana ekonomistica vuče sve ključne poteze u njegovoj karijeri, a u tome joj pomaže iskustvo koje je stekla radeći za menadžersku agenciju Mamić Sport Agency. Povrh toga, njena majka, Vesna Juraić, dugi je niz godina bila šefica računovodstva u »Dinamu«, odnosno osoba od najvećeg povjerenja Zdravka Mamića, a istodobno je vodila i Modrićevo knjigovodstvo.


Kako tvrdi najtiražniji španjolski list El Mundo, Modrić je u prosincu 2012. godine sa suprugom u Luksemburgu registrirao tvrtku Ivano SARL, na koju je usmjeravao prihode od sponzorskih i marketinških aktivnosti, zbog čega je pod istragom tamošnjeg ministarstva financija koje sumnja da je na taj način izbjegavao plaćanje poreza. Tvrtka nazvana po njihovom prvorođenom sinu počela je raditi s kapitalom od 3,6 milijuna eura, a krajem 2014. godine došla je do 6 milijuna eura.


Prema pisanju španjolskih medija, tamošnje ministarstvo financija otvorilo je istragu 18. siječnja 2016. godine zato što u Modrićevim poreznim prijavama nisu bili navedeni prihodi koje je su mu uplatili sponzori, Nike i Nivea. Sumnja se da je obitelj Modrić ta sredstva knjižila preko tvrtke Ivano SARL jer u Luksemburgu porez na dobit iznosi tek jedan posto, dok se u Španjolskoj kreće oko trideset posto. Budući da se radi o poreznim prijavama za 2012., 2013. i 2014. godinu, najavljena je temeljita istraga zato što mogućnost zastare stupa na snagu tek za tri godine.



Preciznije, Mamić je, kako sam tvrdi, na Modrićev nogometni razvoj potrošio pedeset tisuća eura, odnosno oko 370 tisuća kuna. Osam godina nakon potpisivanja građanskog ugovora na ime svog milosrđa je inkasirao 140 puta više novca.


Strmoglavi pad 


Prema optužnici USKOK-a za izvlačenje novca iz »Dinama«, Mamić je inkasirao 52 milijuna kuna od Modrićevog dijela transfera u »Tottenham« u ljeto 2008. godine. Preciznije, Modrić je na Županijskom sudu u Osijeku rekao da je tim novcem platio raskidanje njihovog građanskog ugovora.


Taj detalj govori dosta o kapetanu reprezentacije Hrvatske koji je, poput još stotinjak drugih više ili manje nadarenih dječaka bio štićenik menadžerske agencije zvane Mamić Sport Agency. Naime, i Eduardo Da Silva je imao sličan građanski ugovor s Mamićem, no on ga je pokušao razvrgnuti sudskim putem, izazvavši veliku pažnju hrvatske javnosti. Samozatajni Modrić svoju je financijsku slobodu osigurao u tišini koja je trajala sedam godina.


O posljedicama svjedočenja na Županijskom sudu u Osijeku može se samo nagađati, no već sada je više nego jasno da je Modrić u rekordno kratkom roku prevalio put od miljenika nacije kojeg roditelji ističu za primjer djeci do prezrenog čovjeka. Povrh toga, pravni stručnjaci na temelju dostupnih informacija tvrde da bi kapetan reprezentacije Hrvatske čak mogao završiti na optuženičkoj klupi pod optužbama za krivokletstvo i izvlačenje novca iz »Dinama«.